20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Ουράνια Μητέρα μας, υπόδειγμα πίστης μας οδηγεί προς το “Έτος της Πίστης”

corf_31may_1
corf_31may_1

Ακόμη μια παρηγοριά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, μας χάρισε σήμερα η Θεοτόκος Μαρία, η αγαπημένη μας Ουράνια Μητέρα. Ολόκληρο το μήνα Μάιο και στις δύο ενορίες μας πορευτήκαμε με συνοδό την Παναγία, τόσο στις καθημερινές Λειτουργίες όπου απαγγέλλαμε με τους πιστούς το Άγιο Ροδάριο, όσο και σε ιδιαίτερες τελετές προσευχής, όπου στα σπίτια των ενοριτών (ιδιαίτερα στην ενορία της Ιεράς Καρδίας) απαγγέλθηκε το Ροδάριο. Κλείνοντας το μήνα της Παναγίας, όπως πλέον το συνηθίζουμε, τελέσαμε το προσκύνημά μας στην Παναγία της Λούρδης στη Μεσογγή. Στον καταπράσινο και ανθισμένο όμορφο χώρο του Ποιμαντικού Κατασκηνωτικού μας κέντρου, ένας πραγματικά μεγάλος αριθμός προσκυνητών, έφτασε με το πούλμαν και τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, για να τιμήσει τη Παναγία.

Στη Θεία Λειτουργία που τελέσαμε μπροστά στη μικρή σπηλιά με το άγαλμα της Παναγίας της Λούρδης, ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Ιωάννης, αφού εξήγησε στους πιστούς την ιστορική αρχή της σημερινής γιορτής της Επίσκεψης της Παναγίας στην Αγία Ελισάβετ, εορτή που έχει βέβαια τις ρίζες της στο ευαγγέλιο του Λουκά (1,39-56), αλλά που εισήλθε στο εορτολόγιο της Εκκλησίας την περίοδο των μεγάλων διαιρέσεων του 1300, όταν η Παναγία έκανε το μεγάλο θαύμα να επανενώσει την διαιρεμένη εκκλησία. Θυμήθηκε έπειτα το προσκύνημα που ο ίδιος έκανε στους αγίους τόπους και συγκεκριμένα στην πόλη της Ελισάβετ, όπου η Παναγία ανέβηκε αυτό το δύσκολο και ανηφορικό δρόμο για να συναντήσει την εξαδέλφη της. Το έκανε αυτό, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, γιατί είχε καταλάβει πως η πίστη στο Θεό, δεν είναι μόνο λόγια αλλά κυρίως έργα. Κατάλαβε πως αν δεν έχουμε αγαθές σχέσεις με τους αδελφούς μας και αν δεν είμαστε στην υπηρεσία του θεού και των αδελφών συνάμα, η πίστη μας δεν είναι αληθινή. Η καρδιά της ξεχείλιζε από αγάπη, μια αγάπη που την ένιωθε μέσα της φέρνοντας το Χριστό στα σπλάχνα της. Για το λόγο αυτό, είπε, η Εκκλησία μάς δίνει σήμερα και το τόσο σπουδαίο κείμενο από τον Απόστολο Παύλο μας﷽﷽﷽﷽﷽﷽μεησε στη ζωή της αυτά    στην επιστολή του προς τους Ρωμαίους, ο οποίος μας προτρέπει να συναγωνιζόμαστε στην αλληλοεκτίμηση και την αγάπη. Μας προτρέπει να προσκαρτερούμε στην προσευχή και να συμμετέχουμε στις ανάγκες των αδελφών. Να ευλογούμε όσους μας καταδιώκουν (πρβλ Ρωμ. 12,9-16). Η Παναγία, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, έζησε στη ζωή της αυτή την πληρότητα της αγάπης και αυτά μας προτρέπει να πράξουμε κι εμείς στη ζωή μας. Θα είναι πάντοτε βοηθός μας σε όλες τις στιγμές του βίου μας, φέρνοντάς μας το Χριστό στις καρδιές μας και στα σπίτια μας. Το έτος της πίστης που αρχίζει στις 11 Οκτωβρίου σε όλη την Εκκλησία, ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος, να το ανοίξουμε με ένα προσκύνημα στην Παναγία, εδώ σ’ αυτό τον τόπο όπου συγκεντρωνόμαστε πάντα για να τιμήσουμε τη Μητέρα μας. Εκείνη μπορεί να μας ενδυναμώσει στην πίστη μας στο Χριστό, είπε, και να μας δώσει το κουράγιο να την κάνουμε να γίνει μαρτυρία προς όλους τους ανθρώπους, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

corf_31may_2

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε η περιφορά με το άγαλμα της Παναγίας στους δρόμους της Μεσογγής με την απαγγελία του Ροδαρίου. Επιστρέφοντας στο χώρο του Ποιμαντικού κέντρου ακολούθησε ένα μικρό κέρασμα.

π. Μάριος Ρήγος

Προηγούμενο Άρθρο

Θεσσαλονίκη : Χορήγηση της Πρώτης Κοινωνίας

Επόμενο Άρθρο

Πρώτη κοινωνία 20 παιδιών της Ελληνορύθμου Ουκρανικής κοινότητας

You might be interested in …

Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Ιωάννη, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου Κεφαλληνίας

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ 2017     Αγαπητές και Αγαπητοί μου,   Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη Αλληλούια !   Η Ανάσταση φορέας αγαλλίασης Αυτή η χαρμόσυνη είδηση, πρέπει να φτάσει σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε πλάσμα, διότι […]

Κέρκυρα, 7 Οκτωβρίου 2022: Ημέρα Μνήμης για τους πεσόντες στη Ναυμαχία του Lepanto

Η Ναυμαχία του Lepanto, των Εχινάδων Νήσων ή της Ναυπάκτου, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χριστιανικές δυνάμεις και τον Οθωμανικό στόλο, υπήρξε απόρροια μίας μεγάλης σειράς πολιτικών, οικονομικών και θρησκευτικών συμβιβασμών και διαπραγματεύσεων […]