21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

– Η Πανήγυρη του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα

Με ιδιαίτερη επισημότητα τελέσαμε στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας την Πανήγυρη του Αγίου Σπυρίδωνα. Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης μαζί με τους Ιερείς της Αρχιεπισκοπής, οι πιστοί δεήθηκαν ζητώντας τη μεσιτεία του Αγίου προστάτη μας γιq τις οικογένειές μας, το νησί μας, την πατρίδα μας και όλο τον κόσμο. Ο Άγιος Σπυρίδωνας, εορτάζεται και από την Καθολική αλλά και από την Ορθόδοξη Εκκλησία την ίδια ημέρα, δηλαδή την 12η του μήνα Δεκεμβρίου. Στην Κέρκυρα αυτή η γιορτή είναι όλως ιδιαίτερη, αφού οι Κερκυραίοι έχουν απεριόριστη ευλάβεια προς τον Άγιο Σπυρίδωνα , ή απλά «Τον Άγιο μας», όπως οικεία τον αποκαλούν. Η καλλίφωνη Χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού συνόδεψε την Πανηγυρική μας σύναξη. Συνδυάζοντας την 3η Κυριακή της Παρουσίας στη φετινή μας προετοιμασία για τα Χριστούγεννα με την Πανήγυρη του Αγίου Πολιούχου και Προστάτη μας Σπυρίδωνα, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε το εκκλησίασμα να μιμηθεί τις αρετές του εορτάζοντος αγίου, ο οποίος, όπως είπε, φρόντισε με την πίστη του, τη ζωή του και το κήρυγμά του, να καθιστά παρόντα τον Ιησού Χριστό ανάμεσα στους ανθρώπους. Το ίδιο δηλαδή που έπραξε και ο Πρόδρομος Άγιος Ιωάννης προετοιμάζοντας κατάλληλα τους ανθρώπους για να δεχθούν το Σωτήρα Χριστό.


Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ο Πολιούχος και Προστάτης της Τοπικής μας Εκκλησίας και συνάμα ο προστάτης του Συνδέσμου Καθολικών Κερκύρας (Σ.Κ.ΚΕ.). Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, όπως κάθε χρόνο, σύμφωνα με την παράδοση, δώρισε τους άρτους οι οποίοι ευλογήθηκαν και προσφέρθηκαν στους πιστούς, οι οποίοι ασπάστηκαν το τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, που φυλάσσεται στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό. Αξίζει να σημειώσω πως το σκήνωμα του Αγίου φυλάσσεται στο Ιερό Προσκύνημα του φερώνυμου Ναού, όπου και τελούνται ιδιαίτερες ακολουθίες κατά τις τρεις ημέρες, 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου.

Το ιερό λείψανο του Αγίου έμεινε στην Κύπρο περίπου τριακόσια χρόνια μετά τον θάνατό του. Κατά τον 7ο αιώνα το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα βρισκόταν στον ίδιο Ναό, στην Τριμυθούντα της Κύπρου. Την πληροφορία μάς δίνει ο βιογράφος του επίσκοπος Πάφου Θεόδωρος. Στα τέλη του 7ου αιώνα το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και φυλασσόταν στο γυναικείο μοναστήρι της Θεοτόκου της Κεχαριτωμένης το οποίο είχε ιδρυθεί στις αρχές του 12ου αιώνα από την Ειρήνη Δούκα, σύζυγο του αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ του Κομνηνού. Στην Κέρκυρα το Ιερό Λείψανο του αγίου Σπυρίδωνα μεταφέρθηκε το έτος 1456. Όπως διαβάζουμε στο Δουκικό Διάταγμα του Συμβουλίου των Δέκα της Βενετικής Δημοκρατίας, στις 14 Μαΐου 1489, το Ιερό Λείψανο του Αγίου, το οποίο παρέλαβαν από την Κωνσταντινούπολη, το μετέφεραν στην Παραμυθιά της Ηπείρου, όπου και παρέμεινε για αρκετά χρόνια. Ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος, το έτος 1456, το μετέφερε στην Κέρκυρα. Το ιερό Λείψανο του Αγίου είναι άρτιο, εκτός από το δεξί χέρι του. Ο ιατρός και φιλόσοφος Νικόλαος Βούλγαρης (1634-1684), σε επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Κερκύρας Κάρολο Λάμπια (1659-1682), γράφει ότι ο δεξιός βραχίων του Αγίου φυλάσσεται με μεγάλη ευλάβεια στην Ρώμη. Από τη Ρώμη, το μήνα Νοέμβριο του 1984, παραμονές της εορτής του Αγίου, μετά από έντονες ενέργειες του Μακαριστού Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών κ. Τιμοθέου και τη συμπαράσταση και αμέριστη βοήθεια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας π. Αντωνίου Βαρθαλίτη, η Εκκλησία της Ρώμης δέχθηκε και πρόσφερε στην Εκκλησία της Κέρκυρας, ως δείγμα αδελφοσύνης και αγάπης, το ιερό λείψανο το οποίο παρέλαβε ο ίδιος ο Μητροπολίτης και το μετέφερε αεροπορικώς στο νησί. Από τότε και μέχρι σήμερα το δεξί χέρι του Αγίου, σε κάθε τελετή, λιτανεύεται μαζί με το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου και επίσης εκτίθεται πάντοτε σε προσκύνημα δίπλα στο Ιερό Σκήνωμα του αγίου Σπυρίδωνα.

 Π. Μάριος Ρήγος

Προηγούμενο Άρθρο

– Χριστούγεννα στη Χίο

Επόμενο Άρθρο

– Ήπειρος : Οι μικρές καθολικές κοινότητες της διασποράς

You might be interested in …

100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Ένας καπουκίνος από την Αρμενία, στο πλευρό των προσφύγων της Κέρκυρας

Με το Προεδρικό Διάταγμα 304/2001, το Ελληνικό Κράτος καθόρισε τη 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος. Ένα πρόσωπο, σχετικά άγνωστο στην ελληνική βιβλιογραφία, […]