21 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Η Παναγία των Παρισίων επέστρεψε στο λαό του Θεού», του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

Εκείνη την Τρίτη, 15 Απριλίου 2019, η είδηση της πυρκαγιάς στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Παρισίου, αυτό το κόσμημα της γαλλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής, μας χτύπησε όλους σαν ένα τρομερό μαστίγωμα στο πρόσωπο.

Αποσβολωμένοι, όλο το βράδυ παρακολουθούσαμε μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης, τις φωτιές να καταπίνουν αυτό το ιστορικό μνημείο και τον κόσμο δακρυσμένο απ’ έξω να παρακαλά την Παναγία και να προσεύχεται, ενθαρρύνοντας τους πυροσβέστες να σώσουν τον καθεδρικό τους ναό από την απόλυτη καταστροφή.

Το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2024, μετά από πέντε χρόνια, παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση  την μεγαλοπρεπή τελετή για τα εγκαίνια αυτού του ναού, σύμβολου της πόλης του Παρισιού.

Η Λειτουργία την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Τα ΜΜΕ έδωσαν έμφαση στους καλεσμένους, στην τεράστια προσπάθεια ανοικοδόμησης του ναού, έτσι ώστε ο ηλικίας 860 ετών μεσαιωνικός ναός, να επιστρέψει στην παλιά του δόξα, και ακόμα πιο λαμπερός. Στον τόπο μας, όμως, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η πρώτη λειτουργία που τελέστηκε και η καθαγίαση του νέου βήματος, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο των Παρισίων Laurent Ulrich. Σε αυτή την τελετή παραβρέθηκαν 2.500 άτομα μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Μακρόν, αρκετοί αρχηγοί κρατών, πιστοί, ασθενείς, εθελοντές και φτωχοί. Στους τελευταίους προσφέρθηκε γεύμα από την αρχιεπισκοπή.

Παρόντες στη λειτουργία ήταν επίσης ο επίτιμος αρχιεπίσκοπος Michel Aupetit, ο οποίος βίωσε άμεσα την καταστροφή, ο προκάτοχός του André Vingt-Trois και ο Αποστολικός Νούντσιος Celestino Migliore. Αρκετοί ηγέτες των Ανατολικών και Ορθόδοξων Εκκλησιών θέλησαν επίσης να παρευρεθούν για να σταθούν δίπλα στην Παναγία. Μεταξύ αυτών ήταν ο Πατριάρχης Μαρωνιτών Bechara Räi, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Tawadros II, ο Κόπτης- Ορθόδοξος Πατριάρχης.

Συγκινητική ήταν η καθαγίαση του νέου χάλκινου βωμού σε αντικατάσταση του παλαιού, που είχε καταστραφεί από την πυρκαγιά. Τώρα περιέχει έναν νέο θησαυρό, τα λείψανα πέντε αγίων που συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την Εκκλησία του Παρισιού, όπως ο Άγιος Σαρλ ντε Φουκώ, η Αικατερίνη Λαμπορέ, ο Ρουμάνος μάρτυρας Βλαντιμίρ Γκίκα. Αυτοί οι άγιοι θα αγρυπνούν πάνω από τον καθεδρικό ναό αναστημένο από τις φλόγες, όπως και όλοι οι άγιοι που τους επικαλέστηκαν οι 170 ιερείς που συλλειτούργησαν.

«Οι μικροί» στη μεγάλη Παναγία των Παρισίων

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την εναρκτήρια λειτουργία οι πιστοί, οι ασθενείς, οι φτωχοί, οι εθελοντές, που ήρθαν μαζί με έξι συλλόγους προσκεκλημένοι του αρχιεπισκόπου. Ανάμεσά τους και η Prisca, εθελόντρια του Χριστιανικού Γραφείου για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η οποία χαρακτήρισε τη σημερινή  ημέρα «το γεγονός του αιώνα»: «Επίτηδες δεν κοίταξα καμία φωτογραφία πριν από αυτό το Σαββατοκύριακο», είπε χαμογελώντας στα μέσα ενημέρωσης του Βατικανού, λέγοντας ότι ήταν συγκινημένη και γεμάτη ευγνωμοσύνη. «Ο Θεός προσκαλεί τους μικρότερους και καλωσορίζει τους πιο εύθραυστους. Οι κοινότητές μας καλωσορίζουν τους ευάλωτους. Εμείς που έχουμε αναπηρία έχουμε κάτι να πούμε στον κόσμο, οπότε η παρουσία μας είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη», επαναλαμβάνει η Φλωρεντία, η οποία εργάζεται επίσης στο ίδιο γραφείο.

Ένα σημάδι της εγγύτητας με τους ευάλωτους, μακριά από διπλωματικά χαλιά και κοσμικές φιέστες, ήταν η πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής του Παρισιού, να διοργανώσει έναν μπουφέ για 150 από τους φτωχούς της πόλης.

Μερικές σκέψεις από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου

Τελειώνουμε με μερικές σκέψεις από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου. Αποτελούν σκέψεις που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτήν την περίοδο προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα.

«Είναι ευκολότερο να χτίσεις έναν καθεδρικό ναό από το να γίνεις εσύ ο ίδιος κατοικία του Αγίου Πνεύματος» (Maurice Zundel). Αυτό δείχνει το τεράστιο έργο στο οποίο μας καλεί ο Θεός! Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων είναι ένα θαύμα και τι χαρά είναι να τον βλέπουμε να δείχνει τόσο όμορφος σήμερα! Ωστόσο, είναι μόνο η εικόνα αυτού που ο καθένας από εμάς πρέπει να γίνει με το σώμα και την ψυχή του: ένας τόπος κατοικίας για τον Θεό. Αυτό το έργο θα μπορούσε να μας φοβίσει, καθώς μοιάζει τόσο μακριά από την εμβέλειά μας. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτό το έργο είναι πρωτίστως του Θεού, αυτός είναι που μας κάνει κατοικία Του. «Αν ο Κύριος δεν οικοδομήσει τον οίκο, οι οικοδόμοι εργάζονται μάταια» (Ψαλμ. 126). Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε το δρόμο, να Τον αφήσουμε να έρθει σε μας και να αφεθούμε στο έργο Του. «Είμαι πεπεισμένος ότι εκείνος που άρχισε ένα τόσο αγαθό έργο σε σας, θα το επιτελέσει μέχρι την ημέρα του ερχομού του Ιησού Χριστού» (Φιλ 1,6).

«Παναγία των Παρισίων, άφησε πίσω σου το ένδυμα της θλίψης και της δυστυχίας, και φόρεσε για πάντα το ένδυμα της δόξας του Θεού, τυλίξου  με τον μανδύα της δικαιοσύνης του Θεού», πρόσθεσε ο ιεράρχης, καλώντας όλους να επιτρέψουν στον εαυτό τους να οδηγηθεί «στις μεγαλύτερες χαρές, στο πιο όμορφο δώρο που κάνει ο Θεός με την αγαπητική Του παρουσία, την εγγύτητά Του στους φτωχότερους, τη μεταμορφωτική Του δύναμη στα ιερά μυστήρια». «Αφήστε τον εαυτό σας να θαμπωθεί από τον Θεό», συνέχισε ο Ούλριχ, ο οποίος χειροκροτήθηκε παρατεταμένα κατά την έξοδό του από τον καθεδρικό ναό και στην πλατεία Parvis από τον κλήρο της πόλης.

Πηγές: La Croix και Vatican News

+ Ιωάννης Σπιτέρης

Προηγούμενο Άρθρο

Π. Νικηφόρος Βιδάλης: 70 χρόνια στην υπηρεσία του Κυρίου και της Εκκλησίας

Επόμενο Άρθρο

Με λαμπρότητα τελέστηκαν τα εγκαίνια της Ελληνογαλλικής Σχολής “Saint-Paul”

You might be interested in …