5 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η ΠΗΝ του Παναμά θα είναι η αρχή μιας αλλαγής στην Εκκλησία

 

Από τη συνέντευξη τύπου  του Προέδρου του Οργανισμού της Ρωμαϊκής Κούριας για τους λαϊκούς, την οικογένεια και τη ζωή πάνω στην 34η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: πρέπει να ακούσομε τους νέους χωρίς να επιβάλλουμε τον τρόπο ύπαρξής μας.

        “Οι νέοι είναι μία έμπνευση για την Εκκλησία: Οι ηλικιωμένοι  μπορεί να έχουν μία εμπειρία και γνώση, αλλά το θάρρος, ο ενθουσιασμός, η πρόθεση να βγουν  προς τα έξω  και να κάνουν κάτι, ανήκει  στη φύση των νέων  που έχουν τις προκλήσεις”. Με αυτά τα λόγια ο Καρδινάλιος Kevin Farrell, πρόεδρος του Οργανισμού της Ρωμαϊκής Κούριας για τους λαϊκούς, την οικογένεια και τη ζωή, προέβη σε μία τηλεοπτική συνέντευξη πάνω στην επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας που θα γίνει στον Παναμά.

Η Συνέχεια της Συνόδου των νέων

Ο Καρδινάλιος Farrell υπογράμμισε ότι η συνάντηση του Πάπα με τους νέους την προσεχή εβδομάδα θα είναι : “η συνέχεια  εκείνου που συνέβη στη Σύνοδο” τον περασμένο Οκτώβριο. “Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας είναι η αρχή μιας αλλαγής στην Εκκλησία”. Η εμπειρία της Συνόδου, οι ανταλλαγές  και  η αποδοχή  τόσο εκ μέρους των νέων όσο και των Συνοδικών Πατέρων, που παροτρύνε και ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος  είναι πράγματι  “αλλαγή”, και  “αποδοχή της πραγματικότητας, όχι αυτής που έχω  στο νου μου”, λέει ο Ιεράρχης, “αλλά εκείνης με την οποία οι νέοι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι στη ζωή”.

Να ακούμε τους νέους

“Να ακούμε, να ακούμε όλους”, είναι ο δρόμος για τον Καρδινάλιο  Farrell και ιδιαίτερα πρέπει να ακούμε  “τους νέους, χωρίς να τους επιβάλλουμε τον τρόπο ζωής μας. Οφείλουμε όμως να υποδεικνύουμε μερικές κατευθυντήριες γραμμές, όπως πχ για την ηθική συμπεριφορά, αλλά είναι εκείνοι  που έχουν τις ιδέες, ξέρουν τι λειτουργεί και τι όχι, τι ελκύει και τι δεν ελκύει. Οφείλουμε να ακούμε, να μαθαίνουμε”.

Να δίνουμε ενέργεια σ’ έναν κόσμο κουρασμένο

“Ζούμε σ’ έναν κόσμο κουρασμένο, δεν επικοινωνούμε πια, ενώ οι νέοι συνεχώς επικοινωνούν, παράγουν νέες ιδέες”, σίγουρα υπάρχει ανάγκη να “γίνεται διάκριση”, αλλά έπειτα είναι οι νέοι  “εκείνοι που έχουν την ενέργεια, την επιθυμία και τη θέληση να αλλάξουν”.

Να μάθουμε από τους νέους της κεντρικής Αμερικής

Ο πρόεδρος στη συνέχεια σταμάτησε για λίγο στο πως η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας του Παναμά θα μπορέσει να είναι μία έμπνευση όχι μόνο για τους νέους αλλά και για όλη την Εκκλησία και τι μπορεί να μάθει από τους λαούς της κεντρικής Αμερικής. “Είναι πρόσωπα μεγάλου θάρρους.  Ας σκεφθούμε τις μεταναστεύσεις: οι νέοι δεν θέλουν να ζουν πια στην  πείνα και τη βία, αναζητούν και βρίσκουν έναν καλύτερο τόπο. Και όταν τον βρίσκουν, μαθαίνουν και είναι ικανοί να αλλάξουν τη ζωή τους και τη ζωή της κοινωνίας τους.  Ελπίζουμε να μάθουμε ποια είναι η θέλησή τους”,  μαζί με τη βαθιά έννοια της πίστης τους, που τους κάνει να ζουν πολύ ενωμένοι με το Θεό, “κάτι που από άλλα μέρη του κόσμου δεν έχουμε την ίδια εμπειρία”.

 

+Ν/kantam.gr

Προηγούμενο Άρθρο

16η Πανελλήνια Συνάντηση Καθολικής Νεολαίας, 23-25 Μαρτίου 2019

Επόμενο Άρθρο

Καταπιεσμένοι και διωγμένοι χριστιανοί:περισσότεροι από 4 χιλιάδες φονευθέντες σ’ ένα χρόνο

You might be interested in …

Η πρόσβαση στην άμβλωση κατοχυρώθηκε στο Γαλλικό Σύνταγμα

Σεβασμ. Hérouard: «Η ζωή δεν είναι πρόβλημα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υποστηρίζεται και είναι ευπρόσδεκτη» Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που συμπεριέλαβε ρητά το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμά της. Για την […]

Το Αναμνηστικό μετάλλιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας

Το Αναμνηστικό μετάλλιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας – Στο κέντρο, μέσα σε κύκλο, βρίσκεται ο Πατριαρχικός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Μαρίας της Μεγίστης, μητέρα εκκλησία και κύριος τόπος Καθολικής λατρείας της πόλης της Λισαβόνας. Γύρω […]

«Ήρωας στον αγώνα κατά του εμπορίου ανθρώπων»

Όλοι γνωρίζουμε ότι το δουλεμπόριο ανθεί και στις μέρες μας, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες, με θύματα κυρίως γυναίκες και ανήλικα κορίτσια. Ένας οργανισμός που αποδεδειγμένα έχει σώσει χιλιάδες γυναίκες από τους δρόμους είναι το παγκόσμιο […]