9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων 2023

ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

Όσοι συμμετείχαν, θυμούνται ασφαλώς ότι κατά το έτος 2021-22 συγκεντρωθήκαμε ανά ενορίες ή Επισκοπές και ακούσαμε ότι ένα σημαντικό γνώρισμα της Εκκλησίας είναι η «συνοδικότητα», που σημαίνει: βαδίζουμε μαζί στην ίδια οδό, μαζί με τον Χριστό, που μας οδηγεί στο σπίτι του Ουράνιου Πατέρα. Και τότε μας δόθηκε η δυνατότητα να πούμε την άποψή μας ή τις ανάγκες και επιθυμίες μας, για να μάθουμε να βαδίζουμε μαζί με τους άλλους, ως «Εκκλησία συνοδική».

Αυτά που είπαμε τότε σε όλη την Ελλάδα, τα συγκεντρώσαμε σε μια περίληψη και τα στείλαμε σε έναν κεντρικό εκκλησιακό θεσμό της Ευρώπης, ο οποίος συγκέντρωσε την εργασία των Καθολικών Εκκλησιών όλης της Ευρώπης, και τα έστειλε στον κεντρικό Οργανισμό της Ρώμης. Εκεί έφθασαν και οι αναφορές των Καθολικών Εκκλησιών όλων των ηπείρων.

Το επόμενο βήμα ήταν να συγκεντρωθούν σε κάθε ήπειρο εκπρόσωποι των Καθολικών Εκκλησιών όλων των χωρών της ηπείρου, οι οποίοι μελέτησαν και μίλησαν για τη «συνοδική» Εκκλησία: πώς είναι και πώς πρέπει να είναι.

Το τρίτο βήμα ήταν η Σύνοδος των Επισκόπων: ένα όργανο που συγκεντρώνει Επισκόπους από όλο τον κόσμο, έναν Επίσκοπο ως εκπρόσωπο της Καθολικής Ιεραρχίας της Χώρας του. Σ’ αυτή τη Σύνοδο των Επισκόπων, αυτή τη φορά, δόθηκε η «άδεια» να συμμετέχουν ιερείς, μοναχοί και λαϊκοί, για να συμβάλουν στη συνοδικότητα, να συσκεφθούν μαζί με τους Επισκόπους.

Η πρώτη συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων με θέμα τη συνοδικότητα έγινε τον Οκτώβριο 2023. Η δεύτερη θα γίνει τον Οκτώβριο 2024 για τελικές αποφάσεις.

Εδώ λοιπόν θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε πού κατέληξε η Σύνοδος των Επισκόπων που εργάστηκε από 4 ως 28 Οκτωβρίου 2023.

Στο τέλος των εργασιών της η Σύνοδος μας πρόσφερε μια Περιληπτική Έκθεση, για να γνωρίσουμε προς τα πού κατευθύνεται ο προβληματισμός της Εκκλησίας, ο οποίος ξεκίνησε από τη βάση (τις ενορίες) και έφθασε μέχρι την κορυφή της Ιεραρχίας, τους Επισκόπους, διαδόχους των Αποστόλων. Για να το γνωρίσουμε και για να συνεχίσουμε να ωριμάζουμε ως μέλη μιας Εκκλησίας που καλείται να είναι συνοδική σε όλα τα επίπεδα – από τον Επίσκοπο της Ρώμης μέχρι τον πιστό κάθε ενορίας – ας δούμε πού κινήθηκε ο στοχασμός της Συνόδου των Επισκόπων 2023.

Η Έκθεση (38 σελίδες) αποτελείται από μια εισαγωγή και 20 κεφάλαια. Κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει τρία θέματα:

1) Τις συγκλίσεις: τα σταθερά σημεία στα οποία μπορεί να στραφεί ο προβληματισμός: είναι σαν ένας χάρτης που μας επιτρέπει να βρούμε την πορεία μας και να μη χάσουμε τον δρόμο μας.

2) Τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν: στα οποία είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τη μελέτη: είναι σαν σταυροδρόμια στα οποία πρέπει να σταθούμε, για να κατανοήσουμε καλύτερα την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε.

3) Τις προτάσεις: που υποδεικνύουν πιθανούς δρόμους που πρέπει να ακολουθήσουμε: άλλοι δρόμοι προτείνονται, άλλοι συνιστώνται και άλλοι ζητούνται με περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα.

Τα θέματα στα οποία οι Επίσκοποι ταξινόμησαν τις εργασίες τους είναι:

ΜΕΡΟΣ Α – ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

(1) Συνοδικότητα: εμπειρία και κατανόηση

(2) Συγκεντρωμένοι και απεσταλμένοι από την Αγία Τριάδα

(3) Είσοδος σε μια κοινότητα πίστεως: χριστιανική μύηση

(4) Οι φτωχοί, πρωταγωνιστές της πορείας της Εκκλησίας

(5) Μια Εκκλησία από “κάθε φυλή, γλώσσα, λαό και έθνος”

(6) Παραδόσεις των Ανατολικών Εκκλησιών και της Λατινικής Εκκλησίας

(7) Στον δρόμο προς τη χριστιανική ενότητα

ΜΕΡΟΣ Β – ΟΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΟΛΟΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΙ

(8) Η Εκκλησία είναι αποστολή

(9) Οι γυναίκες στη ζωή και την αποστολή της Εκκλησίας

(10) Η αφιερωμένη ζωή και οι Ενώσεις λαϊκών: ένα σημείο χαρισματικό

(11) Οι διάκονοι και οι ιερείς σε μια συνοδική Εκκλησία

(12) Ο Επίσκοπος μέσα στην εκκλησιακή κοινωνία

(13) Ο Επίσκοπος της Ρώμης στον Σύλλογο των Επισκόπων

ΜΕΡΟΣ Γ – ΥΦΑΙΝΟΝΤΑΣ ΔΕΣΜΟΥΣ, ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

(14) Συνοδική προσέγγιση της εκπαίδευσης

(15) Εκκλησιακή διάκριση και ανοικτά ερωτήματα

(16) Για μια Εκκλησία που ακούει και συνοδεύει

(17) Ιεραπόστολοι στο ψηφιακό περιβάλλον

(18) Όργανα συμμετοχής

(19) Η ομαδοποίηση Εκκλησιών μέσα στην κοινωνία όλης της Εκκλησίας

(20) Σύνοδος των Επισκόπων και εκκλησιακή Συνέλευση

Στην επόμενη συνάντησή μας θα δούμε πιο αναλυτικά τι σκέφθηκαν οι Επίσκοποι για κάθε θέμα.

+ Σεβαστιανός, αρχιεπίσκοπος,
πρώην Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών

Προηγούμενο Άρθρο

Επετειακός εορτασμός των 130 χρόνων της Ελληνογαλλικής Σχολής “Saint-Paul”

Επόμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (ομιλία)

You might be interested in …

Σύνοδος: Η αναζήτηση της αδελφοσύνης, και όχι του πολέμου, είναι η μόνη λύση στις συγκρούσεις

Στην ενημέρωση της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου για τις εργασίες της Συνόδου, αρκετοί συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις σκέψεις τους σχετικά με τα θέματα που συζητούνται στη Γενική Συνέλευση, στην οποία προσευχήθηκαν για τη σοβαρή κατάσταση στη Μέση […]

4ο Άρθρο για την Συνθετική Έκθεση της Συνόδου 2023, στο σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ τέταρτο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων (Οκτώβριος 2023) Βαπτισμένοι και κατηχημένοι! Στο προηγούμενο άρθρο μας, έλεγε η Σύνοδος ότι είναι ανάγκη να ζούμε οι βαπτισμένοι μια πίστη πασχαλινή (πέρασμα από […]

8ο Άρθρο για την Συνθετική Έκθεση της Συνόδου 2023, του σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ όγδοο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων (Οκτώβριος 2023) Ψηφιακή κουλτούρα Αποστολικό προφίλ «Η ψηφιακή κουλτούρα αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας, […]