6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Σύνοδος των Επισκόπων στη Ρώμη

Για την Ρώμη αναχωρούν προκειμένου να συμμετάσχουν στην τακτική Σύνοδο των Επισκόπων με  θέμα: «Η κλήση και η αποστολή της οικογένειας μέσα στην Εκκλησία και στον σύγχρονο κόσμο», ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, επίσκοπος Φραγκίσκος, πρώην Σύρου, Θήρας και Κρήτης, εκπροσωπώντας την Ιεραρχία μας, και ο σεβασμιότατος Ιωάννης, Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, μετά από προσωπική πρόσκληση του Αγίου Πατέρα. Η τακτική Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί  από τις 4 έως τις 25 Οκτωβρίου 2015. Θα αρχίσει την Κυριακή πρωί με αρχιερατικό συλλείτουργο όλων των συνοδικών Πατέρων στον Άγιο Πέτρο.

Η τακτική Σύνοδος γίνεται σε συνέχεια της Έκτακτης Συνόδου των Επισκόπων που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 5-19 Οκτωβρίου του 2014 και είχε ασχοληθεί με το θέμα: «Ποιμαντικές προκλήσεις της χριστιανικής οικογένειας».   Ιεράρχες από όλο τον κόσμο θα μελετήσουν την κλήση και την αποστολή της οικογένειας μέσα στην Εκκλησία και τον σύγχρονο κόσμο, με την βοήθεια του κειμένου εργασίας που έχει προετοιμαστεί από την Γραμματεία της Συνόδου.

Σε όλο τον κόσμο έχουν προγραμματιστεί πρωτοβουλίες προσευχής για τις εργασίες αυτής της Συνόδου που  θα αναζητήσει απαντήσεις στα επείγοντα θέματα και προβλήματα  που αφορούν την οικογένεια: όπως η κλήση της Οικογένειας, η οποία είναι έργο του Θεού που την θέλησε ως θεμέλιο της ανθρώπινης κοινωνίας. Η δε χριστιανική οικογένεια δεν είναι  μόνο αντικείμενο της φροντίδας της Εκκλησίας, αλλά και υποκείμενο για τον Ευαγγελισμό του κόσμου, όταν μέσα στην οικογένεια, μεταξύ των μελών της  βιώνεται ορατά η χριστιανική αγάπη, που αγγίζει τον άπειρο βαθμό αγάπης του Ιησού για τον άνθρωπο. 

Η προετοιμασία των μελλονύμφων για την τέλεση του Μυστηρίου του γάμου, είναι απαραίτητη ώστε οι νυμφευόμενοι να γνωρίζουν καλά τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που πηγάζουν με την τέλεση του γάμου. Αναμένονται κατευθύνσεις από τη Σύνοδο σ’ αυτόν τον τομέα.

Η βοήθεια που χρειάζονται οι νεόνυμφοι τα πρώτα χρόνια της έγγαμης συμβίωσης και της γέννησης των παιδιών. Οι τοπικές Εκκλησίες έχουν την ευθύνη να προσφέρουν την δυνατότητα στα νέα ζευγάρια να ζητούν βοήθεια σε άτομα κατάλληλα προετοιμασμένα.

Ακόμη, οι τοπικές Εκκλησίες να φροντίζουν με αγάπη για τα ζευγάρια που συζούν ή που ζουν χωρίς να έχουν τελέσει το μυστήριο του γάμου. Να φροντίζουν για τις πληγωμένες οικογένειες (για τους απλώς χωρισμένους, για τους διαζευγμένους μη ξαναπαντρεμένους και για τους διαζευγμένους ξαναπαντρεμένους. Να καλλιεργούν την προσφορά συγνώμης μέσα στην οικογένεια). Να προσφέρουν ποιμαντική προσοχή σεβασμού προς τα άτομα εκείνα που έχουν ομοφυλοφιλικές τάσεις ώστε να μην αισθάνονται αποκομμένοι από την Εκκλησία, και πολλά άλλα που περιλαμβάνονται στο «Εργαλείο Εργασίας» της Συνόδου.

Προηγούμενο Άρθρο

Τήνος: Πανηγύρισε ο ενοριακός Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ταραμπάδο

Επόμενο Άρθρο

Συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον Πρόεδρό της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

You might be interested in …

Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τον π. Μάρκο Φώσκολο για το βιβλίο του «Η Οξωμεριά της Τήνου κατά τον ύστερο Μεσαίωνα»

Τα βραβεία και τους επαίνους της χρονιάς που πέρασε απένειμε η Ακαδημία Αθηνών, ο υψηλότερος τη τάξει φορέας έρευνας στην Ελλάδα, σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, κατά την πανηγυρική της συνεδρία […]

Κλιματική κρίση: Θερμοκρασία ρεκόρ καταγράφεται στην Ανταρκτική

Εάν επαληθευτεί, η θερμοκρασία 18,3 ° βαθμών κελσίου που καταγράφηκε αυτήν την εβδομάδα σε έναν μετεωρολογικό σταθμό της Αργεντινής στη βόρεια Ανταρκτική, θα είναι ρεκόρ για την ήπειρο. Μια θερμοκρασία που καταγράφεται σε μια βάση […]

«Season of Creation» (Περίοδος της Δημιουργίας)

Το μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας του 2023 δημοσιεύεται με επίκεντρο το θέμα «Ας ρέει η δικαιοσύνη και η ειρήνη», εμπνευσμένο από τα λόγια του προφήτη […]