23 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέρει στους προσκυνητές και τους επισκέπτες βελτιωμένη εμπειρία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου

Μια συνεργασία μεταξύ του Βατικανού και της Microsoft δίνει ζωή σε μια νέα ψηφιακή πύλη που έχει ως στόχο να φέρει τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου πιο κοντά στο ευρύ κοινό και να βελτιώσει την εμπειρία των προσκυνητών και των επισκεπτών.

Με τίτλο «Βασιλική του Αγίου Πέτρου: AI-Enhanced Experience», παρουσιάστηκε τη Δευτέρα ένα έργο με χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με τη Microsoft και την Iconem, μια εταιρεία ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ η Εκκλησία προετοιμάζεται για τον εορτασμό του Ιωβηλαίου το 2025.

Όπως εξήγησαν οι ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου, η ψηφιακή δημιουργία ενός αντιγράφου της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου επιτρέπει καθηλωτικές εικονικές περιηγήσεις και εμπεριστατωμένες ψηφιακές εκθέσεις που φέρνουν το μεγαλείο του αναγεννησιακού θαύματος σε πολύ μεγαλύτερη εστίαση.

Ο καρδινάλιος Mauro Gambetti, της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, εξέφρασε την ικανοποίησή του κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, συγκρίνοντας την εμπειρία με το να ατενίζεις έναν «έναστρο ουρανό μια καλοκαιρινή νύχτα».

«Τα νέα εργαλεία λειτουργούν σαν τηλεσκόπιο ή διαστημόπλοιο για καλύτερη θέαση», είπε, αποτυπώνοντας την ουσία αυτής της αξιοσημείωτης ψηφιακής εξέλιξης.

Μια σύμπραξη μεταξύ αρχαίου και σύγχρονου

Η συνεργασία μεταξύ του Βατικανού και της Microsoft είναι αξιοσημείωτη όχι μόνο για τη φιλοδοξία της, αλλά και για την καινοτόμο χρήση της τεχνολογίας στην υπηρεσία της πίστης και της κληρονομιάς, δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου.

Σε συνέντευξή του στον Fabio Colagrande του Vatican News, ο Smith αναφέρθηκε στον μοναδικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία στη γεφύρωση του παρελθόντος και του παρόντος.

«Πιστεύω ότι προσθέτει στην πνευματική εμπειρία των προσκυνητών που έρχονται στη Ρώμη», είπε, υπενθυμίζοντας ότι «και μόνο που το είδα ο ίδιος χθες, μου έδωσε ακόμη μεγαλύτερη εικόνα της μνήμης του Αγίου Πέτρου, της ζωής του και των όσων αντιπροσώπευε. Ζωντανεύει αυτή την ιστορία».

Ο Σμιθ εξήγησε ότι η εικονική εμπειρία προσφέρει μια νέα προοπτική, επιτρέποντας στους θεατές να «δουν μέρη της Βασιλικής που κανείς δεν μπορεί να δει», και μέσω της ψηφιακής έκθεσης, οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χώρους που συνήθως είναι απρόσιτοι, όπως οι ρωμαϊκοί τάφοι που βρίσκονται από κάτω και τα περίπλοκα έργα τέχνης στον ψηλό τρούλο της Βασιλικής.

Ψηφιακή προσβασιμότητα στην πνευματική κληρονομιά

Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία, εξήγησε ότι το εικονικό αντίγραφο δημιουργήθηκε με τη χρήση ενός υπερσύγχρονου drone, μιας κάμερας και μιας τεχνολογίας σάρωσης με λέιζερ για την καταγραφή κάθε λεπτομέρειας της Βασιλικής, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν προηγμένοι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης για τη σύνθεση των δεδομένων. Αυτό έχει ως στόχο να επιτρέψει σε μια νέα γενιά να ασχοληθεί με το μεγαλείο της Βασιλικής σε μια μορφή που να έχει απήχηση σε αυτήν.

«Μεταφέρουμε τον Άγιο Πέτρο όχι μόνο στον κόσμο, αλλά και σε μια νέα γενιά ανθρώπων, σε μια γλώσσα που είναι πιο προσιτή για την εποχή που ζούμε», δήλωσε ο Smith. Τόνισε ότι αυτή η προσβασιμότητα προσδίδει πνευματική, πολιτιστική και ιστορική σημασία στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ακόμη και αν δεν μπορούν να επισκεφθούν φυσικά τη Ρώμη.

Χτίζοντας πάνω σε κοινές αξίες

Ο Smith τόνισε επίσης την ευρύτερη σημασία αυτής της συνεργασίας, θεωρώντας την ως απόδειξη του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν «οι άνθρωποι προσεγγίζουν ένα κοινό πρόβλημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, από διαφορετικούς τομείς εξειδίκευσης».

Αναλογιζόμενος τη συνεργασία μεταξύ ενός αρχαίου θεσμού όπως το Βατικανό και μιας σύγχρονης εταιρείας τεχνολογίας, σημείωσε: «Εδώ υπάρχει μια ιστορία για το τι μπορούν να πετύχουν οι άνθρωποι μαζί όταν βασίζονται στις δυνάμεις του άλλου και αναδεικνύουν το καλύτερο ο ένας στον άλλον».

Είπε ότι ελπίζει ότι αυτό θα εμπνεύσει σκέψεις για τη δύναμη της συνεργασίας, ειδικά σε καιρούς που απαιτούν βαθύτερη κατανόηση πέρα από τις διαφορές.

Πίστη και τεχνολογία

Ο Smith συμφώνησε ότι το έργο αναδεικνύει την προθυμία του Βατικανού να αγκαλιάσει τη νέα τεχνολογία ως μέσο προώθησης της πίστης και να καταστήσει τους θησαυρούς του προσιτούς με τρόπους που προηγουμένως ήταν αδιανόητοι.

Απευθυνόμενος στις ανησυχίες ότι οι νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να συγκρουστούν με την πίστη, είπε: «Πολύ συχνά, μπορεί κανείς να ξεκινήσει υποθέτοντας ότι η νέα τεχνολογία βρίσκεται σε αντίθεση με τη θρησκεία ή την πίστη», αλλά αυτό που δείχνει αυτό το έργο, κατέληξε, είναι ότι υπάρχει τρόπος να συνδυαστεί αυτή η αντίθεση. Την προσεγγίζει με τρόπο που εξαλείφει την ένταση και «δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να κάνουν κάτι μεγαλύτερο από ό,τι θα μπορούσαν να φανταστούν».

Προηγούμενο Άρθρο

Εθελοντές εργάζονται σκληρά στις πληγείσες ενορίες μετά τις πλημμύρες στην Ισπανία

Επόμενο Άρθρο

8η Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών

You might be interested in …

Hμερίδα με θέμα Θρησκεία και Πολιτική στην Ευρώπη (16ος-17ος αιώνας)

Πρόσκληση   Το Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και   Tο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών   Σας προσκαλούν στην επιστημονική ημερίδα με θέμα Θρησκεία και Πολιτική στην Ευρώπη (16ος-17ος αιώνας) […]

Πάπας Φραγκίσκος, 50 χρόνια ιεροσύνης

Έχουν περάσει 50 χρόνια. Ήταν 13 Δεκεμβρίου του 1969: ο Jorge Mario Bergoglio, μόλις 4 ημέρες μετά από τα 33α γενέθλιά του, χειροτονείται ιερέας, την ημέρα της εορτής του Αγίου Ματθαίου, του τελώνη που μεταστράφηκε […]

logo comece

«Αδελφοί όλοι»: ένα εργαλείο και για την έμπνευση πολιτικών δράσεων της ΕΕ

Η Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε. (COMECE) υπογραμμίζει τη σημασία της εγκυκλίου επιστολής του πάπα Φραγκίσκου «Αδελφοί όλοι» (Fratelli tutti) ως οδηγού που δείχνει στην Ευρώπη την πορεία της ολοκληρωμένης ανάπτυξης. Οι Επίσκοποι της […]