21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Φτώχεια και οι ανισότητες σε άνοδο ενώ οι άνθρωποι χρειάζονται δίκαιες λύσεις

Νέα έκθεση της Κάριτας Ευρώπης σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης αποκαλύπτει ανησυχητικά επίπεδα φτώχειας και στερήσεων σε επτά χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση:  Κύπρος,  Ελλάδα,  Ιρλανδία,  Ιταλία,  Πορτογαλία,  Ρουμανία και  Ισπανία.

 Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τη συνεχιζόμενη κρίση, εστιάζοντας κυρίως στις οικονομικές πολιτικές, στις περικοπές κοινωνικών δαπανών. Ως εκ τούτου, οι πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης. Η αποτυχία της ΕΕ και των κρατών μελών να προσφέρουν ουσιαστική υποστήριξη στον βαθμό που απαιτείται για να βοηθήσουν εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να προστατέψουν τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι πιθανό να παρατείνει την κρίση.

Η έκθεση είναι η 3η ετήσια έκδοση σε μια σειρά από εις βάθος μελέτες του αντίκτυπου που έχουν οι πολιτικές λιτότητας στους λαούς στην ΕΕ. Τεκμηριώνει ακόμα τον αυξανόμενο αριθμό πολιτών που αγωνίζονται με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (123 εκατομμύρια στην ΕΕ, ή 24%).

Η έκθεση έχει τίτλο: «Φτώχεια και ανισότητες σε άνοδο – Δίκαια κοινωνικά συστήματα απαιτούνται ως λύση»! και αποτυπώνει μια άδικη Ευρώπη, όπου οι κοινωνικοί κίνδυνοι αυξάνονται, τα κοινωνικά συστήματα (κοινωνική πρόνοια) συρρικνώνονται και τα άτομα και οι οικογένειες βυθίζονται βαθύτερα στη φτώχεια. Δείχνει μια Ευρώπη όπου η κοινωνική συνοχή ξεθωριάζει και όπου η εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς εξασθενεί όλο και περισσότερο. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο για την Ευρώπη σε μια μεγαλύτερη, μακροπρόθεσμη κλίμακα, όπου ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η εξάπλωση του μίσους ισχυροποιούνται. Η κοινωνική ανησυχία έχει αυξηθεί κατά 12% τα τελευταία πέντε χρόνια, υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου.

Με την έκθεση, η Κάριτας Ευρώπης αμφισβητεί έντονα την επίσημη γραμμή που ισχυρίζεται ότι τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης έχουν τελειώσει. Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Τα κοινωνικά δικαιώματα βρίσκονται σαφώς υπό αμφισβήτηση στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που εξελίσσεται σε κοινωνική και όλο και περισσότερο πολιτική κρίση. Οι τρέχουσες πολιτικές επιλογές, διαβρώνοντας την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης, έχουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στις ευάλωτες ομάδες.

Κύρια συμπεράσματα

Μετά από πάνω από 6 χρόνια οικονομικής κρίσης οι φτωχοί άνθρωποι εξακολουθούν να πληρώνουν για μια κρίση που δεν προκάλεσαν, και οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι.

Η φτώχεια και οι ανισότητες αυξάνονται στην Ευρώπη. 123 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σχεδόν 1 στους 4.

Περισσότερο από το 1/3 του πληθυσμού σε πέντε κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (στη Βουλγαρία 48%, στη Ρουμανία 40,4%, στην Ελλάδα 35,7%, στη Λετονία 35,1% και στην Ουγγαρία 33,5%).

1 στα 3 παιδιά ή και περισσότερα, ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε 14 από τις 28 χώρες της ΕΕ

Υπάρχουν σοβαρά κενά στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Η πολιτική που δίνει προτεραιότητα στη λιτότητα δεν λειτουργεί για την Ευρώπη. Η Κάριτας Ευρώπης προτείνει να υιοθετηθούν αρκετές εναλλακτικές λύσεις.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης βασίζονται σε μοναδικές μαρτυρίες ζωής που οι οργανώσεις Κάριτας διαπιστώνουν μέσω της εργασίας τους με τους φτωχούς.

Συστάσεις

 Η έκθεση της Κάριτας Ευρώπης καταλήγει με σαφείς συστάσεις προς τους κύριους φορείς λήψης αποφάσεων και τους ενδιαφερόμενους: τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τις εθνικές / περιφερειακές αρχές, καθώς και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Σε αυτές τις συστάσεις περιλαμβάνονται:

Εξασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για όλους. Κάθε εθνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ένα μηχανισμό για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν επαρκές εισόδημα για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί, και δίκαια συστήματα φορολόγησης να εισαχθούν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των επιχειρήσεων, προκειμένου να συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Εκείνοι που μπορούν να αντέξουν οικονομικά να συμβάλουν περισσότερο πρέπει να το πράξουν.

Επενδύστε σε κοινωνικές πολιτικές. Η παροχή υπηρεσιών ποιότητας (σε σχέση με τη στέγαση, προσιτή παιδική φροντίδα, εκπαίδευση, βελτίωση των δεξιοτήτων, της υγείας), μειώνουν τις ανισότητες και δημιουργούν θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα.

Προσδιορίστε τις προτεραιότητες, να διαθέσετε επαρκείς πόρους, και να θέσετε στόχους και κριτήρια αξιολόγησης για την παρακολούθηση της εφαρμογής τους. Όταν αποφασίζονται οι πολιτικές αποφάσεις, οι αρχές πρέπει να βασίζουν τις αποφάσεις αυτές στη δικαιοσύνη και το κοινό καλό του συνόλου του πληθυσμού, εξασφαλίζοντας την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Ο Jorge Nuño Mayer,  Γενικός Γραμματέας της Caritas Europa λέει:

«Πιστεύουμε ότι η νέα έκθεση της Κάριτας Ευρώπη συμβάλλει στην μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων που η κρίση έχει σε διάφορες ευάλωτες ομάδες. Επιβεβαιώνει τις εκκλήσεις για εναλλακτικές πολιτικές λύσεις και υπενθυμίζει ότι οι πολιτικοί έχουν επιλογές όταν αποφασίζουν ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των χειρότερων επιπτώσεων της κρίσης. Η Ευρώπη που αποτυπώνεται στην έκθεση αυτή δεν είναι δίκαιη. Η προτεραιότητα στα μέτρα λιτότητας δεν δίνει λύση στην κρίση, αλλά προκαλεί κοινωνικά προβλήματα και αναταραχή, και υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν μόνιμες επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο».

Την Κάριτας Ελλάς εκπροσώπησε η Εβελίνα Μανωλά, κοινωνική λειτουργός της Κάριτας.

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Τήνος: Μήνυμα του σεβ. π.Νικολάου για την περίοδο της Τεσσαρακοστής

Επόμενο Άρθρο

Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας[2015]

You might be interested in …

Μια όμορφη χειρονομία από τον Πάπα ανήμερα της ονομαστικής του εορτής

  Μη λάβετε, αλλά δώστε: Αυτό είναι το πνεύμα που διακρίνει τη σημερινή γιορτή, στην οποία η Εκκλησία ενθυμείται τον Άγιο Γεώργιο τον Μάρτυρα. Ο Άγιος αυτός πέθανε μαρτυρικά το 303 επειδή παρέμεινε σταθερός στην […]

Ο πάπας Φραγκίσκος έφτασε στις ΗΠΑ

Ο πάπας Φραγκίσκος έφτασε στις ΗΠΑ Η πτήση του προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Άντριους, στην αμερικανική πολιτεία του Μέριλαντ,  λίγο μετά τις 15:30 τοπική ώρα. Η τελετή υποδοχής -ήταν κάτι περισσότερο από την απλή τήρηση […]

Στη Νιγηρία Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ενωμένοι στην προσευχή

  Μιλώντας στο Εθνικό Χριστιανικό Κέντρο της Abuja, ο Αρχιεπίσκοπος Ignatius Ayau Kaigama τόνισε τη σημασία της διαθρησκευτικής πρωτοβουλίας σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από τις συνεχώς αυξανόμενες εντάσεις και την απειλή […]