20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος για τις φονικές πυρκαγιές

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Αθήνα 24/07/2018

 

Προς
Τον Κλήρο και το Λαό της Καθολικής Εκκλησίας 
στην Ελλάδα

 

Αγαπητοί μας,

τις ημέρες αυτές οι θανατηφόρες πυρκαγιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε πολλά σημεία της Αττικής σκόρπισαν το θάνατο σε πολλούς συνανθρώπους μας, ο αριθμός των οποίων δυστυχώς αυξάνεται και μεταξύ αυτών υπάρχουν και αρκετά παιδιά. Οι τραυματισμένοι είναι πολλοί και οι περιουσίες που χάθηκαν δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε πολλές οικογένειες.

Μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο ανθρώπινο δράμα είμαστε βέβαιοι ότι η ανθρώπινη ευαισθησία σας και η συμπόνια σας, είναι δεδομένη.

Ας κάνουμε όλοι μας ό,τι είναι δυνατόν για να συμπαρασταθούμε έμπρακτα ο καθένας με τον τρόπο που θα επιλέξει στον πόνο των συνανθρώπων μας.

Στις προσπάθειες συμπαράστασης, που θα οργανωθούν στον  τόπο που κατοικούμε, ας δώσουμε ένα ενεργό και χριστιανικό παρόν.

Παράλληλα οι ιερείς μας ας μη λησμονήσουν να προσευχηθούν με τις ενοριακές τους  κοινότητες για την αιώνια ανάπαυση των αθώων θυμάτων και για την άνωθεν Θεία παρηγοριά προς τους πενθούντες αδελφούς μας και βοήθειας προς τους πληγέντες.

Συνιστούμε στους Λειτουργούς να προσθέσουν ειδική ικεσία στις δεήσεις των πιστών της Κυριακής.

Απευθύνουμε  έκκληση και προς τους υπεύθυνους της πολιτείας να αντιμετωπίσουν με όλα τα μέσα το σωστικό έργο και να μην καθυστερήσουν την υλική συμπαράσταση προς όσους επλήγησαν από αυτό το απρόσμενο δράμα.

Εκείνο όμως που γεννιέται αυθόρμητα στο μυαλό μας είναι τα πολλά «ΓΙΑΤΙ;»: γιατί άραγε να καταστρέφεται η φύση γύρω μας, γιατί να καταστραφούν τόσοι κόποι σε σπίτια και αυτοκίνητα και κυρίως γιατί να χαθούν τόσοι άνθρωποι.

Όμως τα σημαντικότερα «γιατί», είναι: γιατί να δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες που δυσκολεύουν ή εμποδίζουν την κατάσβεση των πυρκαγιών και τη διαφυγή των ανθρώπων: άναρχη δόμηση, δόμηση μέσα στα δάση, έλλειψη δρόμων διαφυγής, έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, και άλλα που δεν είναι της ώρας να τα απαριθμήσουμε. Εδώ πρόκειται για συγκεκριμένες ανθρώπινες ευθύνες, που απαιτούν αντιμετώπιση.

Δεν αρκεί να εκφράζομε μόνο συναισθήματα πόνου, δεν είναι σωστό να ευχόμαστε να βρέξει για να σβήσει η φωτιά ή το ερώτημα γιατί ο Θεός δεν επεμβαίνει. Ο άνθρωπος έχει τεράστιες ευθύνες, ατομικές και συλλογικές!!!

Οι επίσκοποί σας

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας κοντά στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Επόμενο Άρθρο

Ομιλία Σεβασμιοτάτου Σεβαστιανού κατά την Εορτή του Αγίου Παντελεήμονα

You might be interested in …

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της έκτακτης μονοήμερης Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος

    ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ     ΕΚΤΑΚΤΗ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟΣ   Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της έκτακτης μονοήμερης Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της […]

Άρχισαν οι Εργασίες της Τακτικής Εαρινής Συνόδου

Την Παρασκευή το απόγευμα και αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνάντησης Ιεραρχίας – Εφημερίων στην Τήνο, άρχισαν οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος. Το Σάββατο  πρωί συνεχίστηκαν οι εργασίες της Συνόδου […]

Τακτική Φθινοπωρινή Σύνοδος της Ιεραρχίας

Από τη Τρίτη το πρωί έως και την Παρασκευή βράδυ, 17- Δεκεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθούν στην  Αθήνα στην Ιερά Μονή των Σεβαστών Καπουκίνων Πατέρων στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, οι εργασίες της τακτικής φθινοπωρινής Συνόδου της […]