O Πατριάρχης της Ασσυριακής Χαλδαϊκής Εκκλησίας εγκατέλειψε την έδρα του στη Βαγδάτη και βρίσκεται στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει πλέον. Αφορμή η ακύρωση αναγνώρισής του, ως Πατριάρχη, από τον ιρακινό Πρόεδρο, με την αιτιολογία ότι αυτό δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Έχουμε αναφερθεί στην χριστιανική παρουσία στην περιοχή: περιλαμβάνει ιστορικές εκκλησιαστικές κοινότητες αραμαϊκής προέλευσης και νεότερες, διαφόρων ομολογιών, όλες πλέον με μικρούς αριθμούς πιστών. Η καθολική χαλδαϊκή κοινότητα υπολογίζεται σε 150.000 άτομα (τα 2/3 των χριστιανών)· οι περισσότεροι ζουν στις περιοχές της Νινευή και του ιρακινού Κουρδιστάν.
Πριν την εισβολή των ΗΠΑ, επί προεδρίας Σαντάμ Χουσεΐν, οι Χαλδαίοι του Ιράκ ξεπερνούσαν τους 500.000…
Ο 75χρονος Χαλδαίος Πατριάρχης είναι ισχυρή προσωπικότητα. Εκλέχθηκε το 2013 και ονομάσθηκε Καρδινάλιος το 2018. Μιλά 6 γλώσσες, υπήρξε Αρχιέπαρχος του Κιρκούκ από το 2002 και έχει δύο διδακτορικά: Πατρολογίας από το Ποντιφικό Ανατολικό Ινστιτούτο και Ιστορίας από τη Σορβόννη. Μετά την εκλογή του, το 2013, ο τότε Πρόεδρος Ταλαμπανί εξέδωσε διάταγμα αναγνώρισής του. Αυτή την αναγνώριση «πήρε πίσω» ο σημερινός Πρόεδρος, από το ίδιο κουρδικό κόμμα του Ταλαμπανί, Ο Πατριάρχης του καταλογίζει ότι το έκανε, κατόπιν πίεσης του «Κινήματος της Βαβυλώνας», που ηγείται ο Ραγιάν αλ – Καλντανί και ελέγχει τις 4 από τις 5 έδρες της ιρακινής Βουλής που αντιστοιχούν στους χριστιανούς.
Η διαμάχη αφορά, ως συνήθως, όχι σε πνευματικά αλλά σε υλικά θέματα. Ποιος δηλ, έχει τη διαχείριση της χριστιανικής περιουσίας. Ο Πατριάρχης επιμένει ότι η ιδιότητά του τον καθιστά υπεύθυνο γι’ αυτήν. Το, Κίνημα της Βαβυλώνας, που ιδρύθηκε ως αντίδραση στο Ισλαμικό Κράτος αλλά έχει σχέσεις με τους Σιίτες του νότιου Ιράκ, διεκδικεί τις τεράστιες περιουσίες των Χαλδαίων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Ήδη στην πόλη Ankawa οι χριστιανοί έχουν διαδηλώσει υπέρ του Πατριάρχη και κατά του Καλντανί…
Ο Πατριάρχης, με την εγκατάστασή του στο ιρακινό Κουρδιστάν, δημιουργεί διπλωματικό πρόβλημα στην ιρακινή κυβέρνηση, εμπλέκοντας τις πρεσβείες Αγίας Έδρας και ΗΠΑ και δημοσιοποιώντας την κατάσταση πιέζει για λύση. Ήδη η αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, που ελέγχεται από την έτερη ισχυρή κουρδική οικογένεια των Μπαρζανί, διαφημίζει, διεθνώς, ότι στην περιοχή υπάρχει ανεξιθρησκεία και σεβασμός των θρησκευτικών ηγετών.
Πληροφόρηση και φωτογραφία από Al Monitor
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ