21 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

ΙΣΚΙΕ: Ανακοινωθέν των εργασιών της εαρινής τακτικής Συνόδου της Ιεραρχίας [Μάιος 2016]

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Από τις 19 έως και τις 27 του μηνός Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Τήνο οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή των Ουρσουλινών Μοναχών στο Πασακρωτήρι της Χώρας Τήνου.

Το κύριο θέμα της Συνόδου ήταν η μελέτη της Μετασυνοδικής Αποστολικής Παραίνεσης του πάπα Φραγκίσκου, «Amorislaetitia» που αφορά στη συζυγική αγάπη.

Εισήγηση στο θέμα παρουσίασε ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου π. Νικόλαος Πρίντεζης.

Το θέμα μελετήθηκε από τους Ιεράρχες βάση ενός ερωτηματολογίου, το οποίο συνόδευε την εισήγηση. Αυτό βοήθησε στο να προταθούν συγκεκριμένες προτάσεις με μοναδικό σκοπό την προώθηση μιας νέας ποιμαντικής, ιδιαίτερα της οικογένειας, η οποία θα πρέπει να εμπνέεται από το δώρο της ευσπλαχνίας του Θεού. Αυτή την ευσπλαχνία οφείλουν πρώτοι οι ποιμένες να συνειδητοποιήσουν για να την χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια και στην ποιμαντική τους.

Στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου και συγκεκριμένα το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαΐου τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, προσκληθέντα από τον επιχώριο Αρχιεπίσκοπο, επισκέφτηκαν την έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και τέλεσαν, στα πλαίσια του εκτάκτου Ιωβηλαίου έτους, πολυαρχιερατικό συλλείτουργο την Κυριακή 22 Μαΐου στον Μητροπολιτικό Ναό, στο Κάστρο της Νάξου. Συμμετείχε η ενοριακή κοινότητα της Νάξου, παρέστη ο ιερέας π. Νεκτάριος και ο ιεροδιάκονος π. Δημοσθένης, ως εκπρόσωποι του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και άλλων αρχών της νήσου με επί κεφαλής τον Δήμαρχο Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλη Μαργαρίτη.

Η Ιερά Σύνοδος κατά τη διάρκεια των εργασιών στην Τήνο, δέχτηκε την επίσκεψη του Εκλαμπροτάτου Καρδιναλίου TheodoreMcCarrick, επίτιμου Αρχιεπισκόπου της Washington.

Ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος:

 Ήλθε ως εκπρόσωπος της Catholic Relief Services (Κάριτας των Ηνωμένων Πολιτειών) συνοδευόμενος από δύο λαϊκούς συνεργάτες του και τον κ. Νικόλαο Βουτσίνο, εκπρόσωπο της «Κάριτας Αθήνας – Προσφυγικό».

–  Ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο για την πρόθεση της Καθολικής Ιεραρχίας της Washington, να βοηθήσει, μέσω της Catholic Relief Services την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της. Αυτό προβλέπεται να γίνει σε συνεργασία με την Κάριτας Ελλάς ώστε από κοινού να συμβάλλουν στην ανακούφιση των φτωχών της Χώρας μας και ιδιαίτερα των προσφύγων που τον τελευταίο καιρό έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

Η Ιερά Σύνοδος άκουσε με προσοχή την πρόταση της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Washingtonκαι αποφάσισε να προσχωρήσει σε γραπτή Αίτηση προς την CRS να έλθει στην Ελλάδα και να υλοποιήσει σε συνεργασία με την Κάριτας Ελλάς το ανθρωπιστικό της έργο.

Σύντομα θα υπογραφεί ειδική συμφωνία μεταξύ της CRS και της Κάριτας Ελλάς για την μεταξύ τους συνεργασία.

Στη διάρκεια των εργασιών της τακτικής Συνόδου της Ιεραρχίας πραγματοποιήθηκε στην Τήνο από το απόγευμα της Τρίτης 24 Μαΐου έως την Πέμπτη το μεσημέρι 26 Μαΐου «Συνάντηση της Ιεραρχίας με τον εφημεριακό κλήρο και τους Ιερομονάχους εφημερίους». Συμμετείχαν τα μέλη της Ιεραρχίας, 42 εφημέριοι και δύο διάκονοι. Στη Συνάντηση αυτή μελετήθηκε από κοινού η Εγκύκλιος του Αγίου πάπα Ιωάννη-Παύλου του Β΄«Divesinmisericordia».

Εισήγηση στο θέμα παρουσίασε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας π. Σεβαστιανός.

       Στη Συνάντηση Ιεραρχίας – Εφημεριακού Κλήρου-Ιερομονάχων εφημερίων παρουσιάστηκαν επίσης τρεις μικρές εισηγήσεις με θέμα:

1.- «Η συνεργασία μεταξύ αλλοδαπών και Ελλήνων εφημερίων που εργάζονται στην Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα», με εισηγητή τον π. Κρίστιαν του Ιερού Κλήρου της Αθήνας.

2. «Η συνεργασία των Ελλήνων εφημερίων με τους αλλοδαπούς εφημερίους στην Ελλάδα», με εισηγητή τον π. Φραγκίσκο της Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και

3.- «Ο θεσμός του Συνδέσμου Καθολικού Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος», με εισηγητή τον π. Ιωσήφ του Κλήρου της Σύρου.

Για να γίνει πιο εύκολη η παρουσίαση της γνώμης όλων των παρόντων, δημιουργήθηκαν πέντε ομάδες εργασίας, οι οποίες και εργάστηκαν με βάση: την κεντρική εισήγηση της Συνάντησης, τις άλλες τρεις σύντομες εισηγήσεις και με τη βοήθεια ειδικού ερωτηματολογίου. Οι απόψεις και οι προτάσεις των ομάδων στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια και δόθηκε η δυνατότητα αδελφικού διαλόγου.

Στο πλαίσιο αυτής της Συνάντησης, αλλά και του Ιωβηλαίου έτους, την Τετάρτη το απόγευμα 25 Μαΐου 2016, πραγματοποιήθηκε προσκύνημα των Ιεραρχών- των ιερέων – των διακόνων και της τοπικής Εκκλησίας στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα Τήνου. Τελέστηκε πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προΐστατο ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιότατος π. Φραγκίσκος και συλλειτούργησαν: ο Εκπρόσωπος του Πάπα και Νούντσιος στην Ελλάδα, Σεβασμιότατος κ. Εδουάρδος – Ιωσήφ Adams, όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, 42 εφημέριοι και δύο μόνιμοι διάκονοι.

Στο Ιερό αυτό Συλλείτουργο συμμετείχε επίσης η τοπική Εκκλησία Τήνου και παρέστησαν: ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κλπ κ. Δωροθέου Β΄, οι πολιτικές Αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού με επί κεφαλής τον κ. Δήμαρχο Τήνου κ. Ορφανό και τον Έπαρχο Τήνου κ. Ιωάννη Γιαγιά, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι Συλλόγων και Οργανώσεων του νησιού.

Το τελευταίο πρωινό της Συνάντησης Ιεραρχίας-Εφημεριακού Κλήρου και Ιερομονάχων εφημερίων αφιερώθηκε στην ενημέρωση για τις νέες διατάξεις της νομικής διαδικασίας για την αναγνώριση της μη εγκυρότητας του Μυστηρίου του Γάμου, όπως αυτές έχουν επεξεργαστεί από ειδική επιτροπή στη Ρώμη και αποφασιστεί από τον Άγιο Πατέρα πάπα Φραγκίσκο με την έκδοση του Ιδιοβούλου “MitisIudexDominusJesus” (Πράος Δικαστής ο Κύριος Ιησούς).

Η ενημέρωση έγινε από τον Σεβασμιότατο κ. Δημήτριο, πρώην έξαρχο Ελληνορρύθμων Ελλάδος, ο οποίος με την ιδιότητα του καθηγητή του Κανονικού Δικαίου και με σαφήνεια, παρουσίασε τη νέα διαδικασία και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των παρόντων.

Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου συνεχίστηκαν και το απόγευμα της Πέμπτης 26 Μαΐου και το πρωί της Παρασκευής.

Η Ιεραρχία:

α) Συνεργάστηκε με τον Αποστολικό Νούντσιο, ο οποίος και την ενημέρωσε πάνω σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

β) Έκανε μία πρώτη εκτίμηση των εργασιών της Συνάντησης της Ιεραρχίας – Εφημερίων, κρίνοντάς την επιτυχή και ελπιδοφόρα για το παρόν και το άμεσο μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

γ) Ολοκλήρωσε τη μελέτη των θεμάτων που προέβλεπε η ημερήσια διάταξη και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τακτική της φθινοπωρινή Σύνοδο στην Αθήνα από τις 8-11 Νοεμβρίου 2016. Ως κύριο θέμα έθεσε τη συνέχιση της μελέτης της Μετασυνοδικής Αποστολικής Παραίνεσης «Amorislaetitia». Αποσκοπεί στο να φθάσει σε πρακτικές προτάσεις που θα βοηθήσουν την ποιμαντική της οικογένειας με βάση το πνεύμα της νέας αυτής Αποστολικής Παραίνεσης, που είναι καρπός της έκτακτης και της τακτικής Συνόδου των Επισκόπων που έγιναν στη Ρώμη το 2014 και 2015 και μελέτησαν θέματα που αφορούν την χριστιανική οικογένεια.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ Κ.Ι.Ε.

Προηγούμενο Άρθρο

«Ευρώπη, τι σου συνέβη»; Το όνειρο του πάπα Φραγκίσκου για την Ευρώπη

Επόμενο Άρθρο

Το Νέο Κέντρο «Ενημέρωσης, Συμβουλευτικής κι Ένταξης» της Κάριτας Ελλάς

You might be interested in …

Συνάντηση της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος με τους Καθολικούς Εφημερίους της Ελλάδος

    ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Τήνος 19/5/2013     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   Στα πλαίσια της τέλεσης του «έτους της πίστεως» θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, από την Τρίτη το απόγευμα 21 Μαΐου μέχρι το […]