20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

– Ανακοινωθέν Φθινοπωρινής Ι. Συνόδου [2010]

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ


Από τις 9 έως και τις 12 Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην Ιερά Μονή των Σεβαστών Πατέρων Καπουκίνων, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, η τακτική φθινοπωρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος. Η έναρξη των εργασιών έγινε με την τέλεση Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου.

Η ημερήσια διάταξη των εργασιών προέβλεπε ως κύριο θέμα την: «μελέτη των προτάσεων της Συνάντησης Ιεραρχίας Εφημερίων που έγινε στη Σύρο στις 18 και 19 Μαΐου 2010».

Σ’ αυτή τη Συνάντηση, στην οποία πήραν μέρος τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και 44 εφημέριοι, μελετήθηκε η νέα εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, όπως διαμορφώθηκε τον τελευταίο καιρό με την παρουσία ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών Καθολικών που έφθασαν στην Πατρίδα μας και άλλαξαν ριζικά την εικόνα και τις ποιμαντικές ευθύνες της Εκκλησίας μας.

Η Ιερά Σύνοδος μελέτησε τις προτάσεις με:

τη βοήθεια εισήγησης την οποία παρουσίασε ο Γραμματέας της και

την παρουσία του ΔΣ του Συνδέσμου Καθολικού Εφημεριακού Κλήρου της Ελλάδος.

Η Ιεραρχία, πριν από τα Χριστούγεννα, θα στείλει επιστολή προς τους εφημερίους με την οποία θα υπενθυμίζει τη νέα πραγματικότητα και θα τους παρουσιάζει το πνεύμα με το οποίο θα πρέπει να λαμβάνονται οι νέες πρωτοβουλίες ποιμαντικής για τους μετανάστες. Θα τους υποδεικνύει νέες πρωτοβουλίες και μέσα ώστε η ποιμαντική της Εκκλησίας να ανταποκρίνεται στις νέες ποιμαντικές απαιτήσεις των καιρών και των νέων καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί. Η ποιμαντική αυτή πρέπει να έχει ως δεδομένο το ότι για την Εκκλησία δεν υπάρχει Έλληνας και Ιουδαίος, άνδρας και γυναίκα, ελεύθερος και δούλος, αλλά αδέλφια, τα οποία αποτελούν ένα σώμα, το Σώμα του Χριστού που είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία Του.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με:

  • Τον Αποστολικό Νούντσιο για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

– Τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Βουκουρεστίου, Σεβασμιότατο κ. Ιωάννη Rombu για θέματα συνεργασίας στην ποιμαντική για τους μετανάστες.

– Τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, κ. Νικόλαο Γασπαράκη και τον Διευθυντή της εφημερίδας ΚΑΘΟΛΙΚΗ, κύριο Σεβαστιανό Ρούσσο για θέματα του αφορούν το συντονισμό των υπηρεσιών του Γραφείου και την καλύτερη διακίνηση της εφημερίδας.

– Τον Εκκλησιαστικό Παραστάτη της Καθολικής Νεολαίας Ελλάδος αδ. Φραγκίσκο Βαρθαλίτη και τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συμβουλίου, κ. Μαρίνο Ρηγούτσο, για θέματα που αφορούν γενικά την Καθολική Νεολαία και ειδικά την παγκόσμια συνάντηση της Καθολικής Νεολαίας στη Μαδρίτη τον Αύγουστο του 2011.

– Το μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, κ. Γεώργιο Κωνστάντε για θέματα που αφορούν το χρόνιο πρόβλημα της μη ακόμη αναγνώρισης από την Πολιτεία της νομικής προσωπικότητας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, αλλά και άλλα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας.

Επειδή έληξε η θητεία του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, επανεξελέγησαν για μία νέα τριετία: ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Σύρου κλπ π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, Πρόεδρος, και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου κλπ. π. Νικόλαος Πρίντεζης, Γενικός Γραμματέας.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να πραγματοποιήσει έκτακτη Σύνοδο από τις 8-10 Φεβρουαρίου 2011.

 

Αθήνα 12/11/2010

Από τη Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενο Άρθρο

– Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” : Οικουμενική Διακήρυξη για το νερό

Επόμενο Άρθρο

– Πολύπλευρη δράση των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης για ένα φόρο τραπεζικών συναλλαγων

You might be interested in …

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της έκτακτης μονοήμερης Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος

    ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ     ΕΚΤΑΚΤΗ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟΣ   Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της έκτακτης μονοήμερης Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της […]

ΙΣΚΙΕ: Ανακοινωθέν των εργασιών της εαρινής τακτικής Συνόδου της Ιεραρχίας

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ                                                 ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ Από τις 28 Απριλίου έως και την 1η Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η τακτική εαρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή των Καπουκίνων […]

Ανακοινωθέν για την Αργία της Κυριακής

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος     Πρωτ. 4442/13 Άνω Σύρος, 8 Ιανουαρίου 2013     ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ   Το τελευταίο διάστημα συζητείται ευρέως η πιθανότητα να καταργηθεί ή τουλάχιστο να μειωθεί αισθητά η αργία της […]