18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

ΙΣΚΙΕ: Ανακοινωθέν των εργασιών της εαρινής τακτικής Συνόδου της Ιεραρχίας

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

                                             

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Από τις 28 Απριλίου έως και την 1η Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η τακτική εαρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή των Καπουκίνων Πατέρων στους Αγίους Αναργύρους Αττικής. Οι εργασίες άρχισαν με την απαγγελία της τρίτης ώρας. Αργά το απόγευμα τελέστηκε  Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου

Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε:

1.- Με το προσεχές «άγιο έτος της Ευσπλαχνίας», το οποίο ο Άγιος Πατέρας Πάπας Φραγκίσκος προκήρυξε με ειδική Βούλα και να δώσει στην Εκκλησία τη δυνατότητα «να θαυμάσει το μυστήριο της ευσπλαχνίας του Θεού, που είναι η πηγή της γαλήνης και της ειρήνης. Να στρέψει το βλέμμα της  προς αυτήν την ευσπλαχνία  για να γίνει και η ίδια αποτελεσματικό «σημείο» της αγάπης του Θεού». Το «άγιο έτος της ευσπλαχνίας» θα αρχίσει στις 8 Δεκεμβρίου 2015, εορτή της αμιάντως συλληφθείσης Παναγίας και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή του Χριστού Βασιλέα του σύμπαντος κόσμου στις 20 Νοεμβρίου 2016.

Η Ιερά Σύνοδος στον κατάλληλο καιρό θα στείλει προς την Εκκλησία εγκύκλιο επιστολή με σκοπό να παρουσιάσει το πνεύμα του ιωβηλαίου αυτού έτους και να υποδείξει πρωτοβουλίες που θα τη βοηθήσουν να επωφεληθεί από το ειδικό αυτό έτος της χάριτος.

2.- Με τα πνευματικά αποτελέσματα που προέκυψαν και θα προκύψουν μετά το πρόσφατο προσκύνημα της Ιεραρχίας της Ελλάδος  στους τάφους των Κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Ρώμη και την Επίσκεψή της στον Άγιο Πατέρα και σε Κεντρικούς Οργανισμούς της Διοίκησης της Εκκλησίας.

3.- Με ποιμαντικούς προβληματισμούς που αφορούν την προετοιμασία και την τέλεση των Μυστηρίων.

4.- Με την αναθεώρηση του Καταστατικού της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.

5.- Με την εφαρμογή του νόμου 4301/2014 που αφορά τη νομική προσωπικότητα και τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, ώστε να καταγραφούν στα κατά τόπους Πρωτοδικεία τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα που αποτελούν το εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο «Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα».

6.- Με την εκτύπωση της ελληνικής μετάφρασης του Κώδικα του Κανονικού Δικαίου της Καθολικής Εκκλησίας, ώστε να καταστεί δυνατή η εκτύπωσή του εντός του 2015.

7.- Με τη διοργάνωση Συνάντησης Ιεραρχίας, Ιερέων του εφημεριακού κλήρου και ιερομονάχων εφημερίων. Η Συνάντηση αυτή προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου του 2016.

8.- Με τη διοργάνωση Συνάντησης Ιεραρχίας και Καθολικών Μοναχών Ελλάδος στη διάρκεια των εργασιών της τακτικής φθινοπωρινής Συνόδου και στο  πλαίσιο του έτους της αφιερωμένης ζωής.   

 

Η Ιερά Σύνοδος συνεργάστηκε:

1α.- Με τον Αποστολικό Νούντσιο, Σεβασμιότατο κ. Edward–Jopeph Adams ο οποίος συνοδευόταν από τον Γραμματέα της Αποστολικής Νουντσιατούρας Παν/τατο κ. Mark Kadima. Με τον Αποστολικό Νούντσιο εξετάστηκαν θέμα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

1β.- Με το νομικό της συμβούλιο με το οποίο εξέτασε νομικά θέματα που αφορούν την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα.

2.-Δέχτηκε επίσκεψη εκπροσώπων της Ρωμαϊκής Κούριας που ευρίσκοντο στην Αθήνα για υποθέσεις που αφορούν την Ρωμαϊκή  Σύνοδο για τις Εκκλησίες της Ανατολής.

3.-Ολοκλήρωσε τη μελέτη όλων των θεμάτων που προέβλεπε η ημερήσια διάταξη και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τακτική της φθινοπωρινή Σύνοδο  στην Αθήνα από τις 10 έως και τις 14 Νοεμβρίου 2015 με κύριο θέμα: «το νέο Ιωβηλαίο έτος» και «το κατηχητικό έργο της Εκκλησίας». Στο πλαίσιο της φθινοπωρινής Συνόδου θα τελεστεί πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν όψει της ολοκλήρωσης του έτους της αφιερωμένης ζωής.

                                                                       

Αθήνα 1 Μαΐου 2015  

 

   

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Κάριτας Ελλάς, Σεισμός στο Νεπάλ: Αρκεί λίγο για να βοηθήσετε πολύ…

Επόμενο Άρθρο

Οι εκκλησίες στην Ευρώπη μπροστά σε νέες προκλήσεις

You might be interested in …

Συνάντηση του προέδρου της Ιεραρχίας με τον Άγιο Πατέρα

Ο Πρόεδρος της Ιεραρχίας, Σεβ/τατος Φραγκίσκος, Επίσκοπος Σύρου και ο Σεβ/τατος Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών Νικόλαος, μετέβησαν στη Ρώμη και είχαν επαφές συνεργασίας με τον Αρχιεπίσκοπο Μαμπερτί, της Γραμματείας της Αγίας Έδρας και με […]

Ανακοινωθέν για την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ   Την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου, τελέστηκε η επισκοπική χειροτονία του νέου Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικού […]

Ανακοινωθέν για την Αργία της Κυριακής

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος     Πρωτ. 4442/13 Άνω Σύρος, 8 Ιανουαρίου 2013     ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ   Το τελευταίο διάστημα συζητείται ευρέως η πιθανότητα να καταργηθεί ή τουλάχιστο να μειωθεί αισθητά η αργία της […]