Ο Πάπας Φραγκίσκος ανέθεσε σε δύο γυναίκες δύο σημαντικές θέσεις στο Βατικανό. Απόδειξη του ότι οι γυναίκες μπορούν να αναλάβουν ρόλους υψίστης σημασίας μέσα στην Εκκλησία με τρόπο υπεύθυνο και συγκεκριμένο, χωρίς ωστόσο να χρειάζεται να φθάσουν στην ιεροσύνη.
Πρόκειται για την Antonella Sciarrone Alibrandi, αντιπρύτανη του Καθολικού Πανεπιστημίου της Ιεράς Καρδίας, η οποία θα εισέλθει στο συμβούλιο της Αρχής Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης της Αγίας Έδρας (AIF) που ασχολείται με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Και για τη Raffaella Vincenti, η οποία διορίστηκε επικεφαλής γραφείου της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού.
Ένα ακόμη βήμα στη “ροζ” επανάσταση του Πάπα Φραγκίσκου
Εδώ και αρκετό καιρό ο Πάπας έχει δώσει προσοχή στον γυναικείο κόσμο, μέσα από τους λόγους του όπως και εντός της Αγίας Έδρας, για παράδειγμα διορίζοντας μια γυναίκα στη θέση της διευθύντριας των Μουσείων του Βατικανού το 2017, την Barbara Jatta. Και τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε να εννοηθεί ότι το 2020 μπορεί να είναι μια σημαντική χρονιά για τις γυναίκες στο εσωτερικό της Εκκλησίας.
Η γυναίκα, εξήγησε ο Πάπας, «πρέπει να συνδέεται πλήρως με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων», διότι «όταν οι γυναίκες μπορούν να μεταδώσουν τα χαρίσματά τους, ο κόσμος βρίσκεται πιο ενωμένος και πιο ειρηνικός». Έτσι τα λόγια του γίνονται παράδειγμα, φέρνοντας τον γυναικείο κόσμο όλο και περισσότερο σε θέσεις ευθύνης στο Βατικανό.
Ποια είναι η Antonella Sciarrone Alibrandi
Η Antonella Sciarrone Alibrandi είναι Καθηγήτρια Οικονομικού Δικαίου στο Τμήμα Τραπεζικών, Χρηματοοικονομικών και Ασφαλιστικών Επιστημών του Καθολικού Πανεπιστημίου της Ιεράς Καρδίας στο Μιλάνο. Είναι δικηγόρος, πρόεδρος της Ένωσης Λεκτόρων Οικονομικού Δικαίου και μέλος της Ένωσης Καθολικών Νομικών. Εμπειρογνώμονας στη διακυβέρνηση των ευρωπαϊκών αγορών, στο δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο ως πρότυπο διεθνούς συνεργασίας, στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Από τα μικρά της χρόνια ενεργό μέλος σε ενορία του Μιλάνου, είχε διάφορες εμπειρίες στον εκκλησιαστικό τομέα. Όπως δήλωσε στο εβδομαδιαίο περιοδικό “Credere”: «Πάντοτε ήθελα να δω όχι τόσο μια επιστήμη που να κυριαρχείται από τους αλγορίθμους, αλλά έναν πραγματικό κόσμο που να αποτελείται από εταιρείες και επομένως από εργαζομένους με σάρκα και οστά».
Από το 2019, η Sciarrone Alibrandi είναι μέλος της διαβούλευσης της “Αυλής των Εθνών” του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Πολιτισμό. Senior expert στο πλαίσιο του προγράμματος “The Economy of Pope Francis”.
Μετά την είδηση για την πενταετή θητεία της στο Βατικανό, εξέφρασε «βαθιά ευγνωμοσύνη στον Άγιο Πατέρα για την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το πρόσωπό μου με αυτή την ονομασία. Θα επιτελέσω με μέγιστο ζήλο και απόλυτη ευθύνη την ευαίσθητη αποστολή στην οποία έχω κληθεί, με πνεύμα υπηρεσίας για το καλό της σύνολης Καθολικής Εκκλησίας».
Οι ευχές του Πρύτανη του Καθολικού Πανεπιστημίου
«Η ονομασία της Καθηγήτριας Antonella Sciarrone Alibrandi ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης της Αγίας Έδρας είναι αιτία υπερηφάνειας για το Καθολικό Πανεπιστήμιο Ιεράς Καρδίας και επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στην Εκκλησία και την κοινωνία», σχολίασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Franco Anelli.
Ο Πρύτανης εξέφρασε επίσης τη «βαθιά ευγνωμοσύνη ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας προς τον Άγιο Πατέρα για αυτήν την επιλογή, η οποία ενισχύει τη συμβολή αυτού του Καθολικού Πανεπιστημίου στον τομέα της έρευνας και της διδασκαλίας των οικονομικών και χρηματοοικονομικών επιστημών, εμπνευσμένης πάντοτε από την Κοινωνική Διδασκαλία της Εκκλησίας».
Ποια είναι η Raffaella Vincenti
Η Raffaella Vincenti, η οποία τώρα προήχθη σε επικεφαλής γραφείου της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού, ήταν ήδη γραμματέας του ίδιου ιδρύματος. Η Αποστολική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε επίσημα το 1475, αν και προϋπήρχε πολύ μικρότερη βιβλιοθήκη ήδη από τον 4ο αιώνα. Διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές ιστορικών, φιλοσοφικών και θεολογικών κειμένων παγκοσμίως. Σε αυτήν φυλάσσονται 80.000 κώδικες, καθώς και 1.500.000 έντυποι τόμοι, μεταξύ των οποίων και 8.500 αρχέτυπα.
Τα παλαιότερα τεκμήρια της Αποστολικής Βιβλιοθήκης χρονολογούνται στον 1ο αιώνα. Εκτός από τα βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου, διαθέτει επίσης πληθώρα κειμένων της κλασικής αρχαιότητας στην Ελληνική και τη Λατινική γλώσσα, και ιστορικά συνέδραμε στην αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για την αρχαιότητα κατά την Αναγέννηση. Υπολογίζεται πως ετησίως αποκτούνται περίπου 6.000 νέα βιβλία.
Το 2012 ξεκίνησε η οργάνωση της ψηφιοποίησης των περιεχομένων της Αποστολικής Βιβλιοθήκης, σε συνεργασία με την Βοδλεϊανή Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης, και τον Μάρτιο του 2014 ξεκίνησε η διαδικασία ψηφιοποίησης με αρχικό στόχο την ψηφιοποίηση 3.000 εντός τεσσάρων ετών. Η πρόσβαση στις ψηφιοποιημένες εκδόσεις είναι δωρεάν και παρέχεται από το ψηφιακό τμήμα της βιβλιοθήκης (DigiVatLib).
Ο χώρος της Αποστολικής Βιβλιοθήκης έχει όριο τους 200 μελετητές την φορά, και συνολικά την επισκέπτονται ετησίως 4.000 με 5.000 μελετητές, κυρίως ακαδημαϊκοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές.
————————
Πηγή: lalucedimaria.it
Μετάφραση: π.Λ/kantam.gr
You might be interested in …
Μήνυμα του Άγιου Πατέρα Φραγκίσκου για την 49η Παγκόσμια Ημέρα των μέσων κοινωνικής επικοινωνίας[2015]
Να επικοινωνήσουμε την οικογένεια: Προνομιακό περιβάλλον της συνάντησης μέσα σε ανιδιοτελή αγάπη Το θέμα της οικογένειας είναι στο επίκεντρο της βαθιάς εκκλησιαστικής μελέτης και μιας συνοδικής διαδικασίας που προβλέπει δυο Συνόδους: μια έκτακτη, που […]
Ο Πάπας Φραγκίσκος προς την Ευρώπη: να επενδύσει στη ζωή, στην οικογένεια, στους νέους
Ο Πάπας Φραγκίσκος προς την Ευρώπη: να επενδύσει στη ζωή, στην οικογένεια, στους νέους Stefania Falasca 24 Μαρτίου 2017 Ο Πάπας Φραγκίσκος δέχτηκε σε ακρόαση τους ηγέτες Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έφθασαν […]
Μήνυμα του Αγ. Πατέρα Φραγκίσκου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τις Κλήσεις[2014]
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ 11 ΜΑΪΟΥ 2014 4η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Θέμα: Οι κλήσεις, μαρτυρία της αλήθειας Αγαπητοί Αδελφοί και Αδελφές, […]
Πρόσφατα άρθρα
- Υπάρχει ο Αντίχριστος και ποιος είναι;
- Ανακοίνωση της Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. για την επίσκεψη Ad Limina Apostolorum
- Η Εορτή Χριστού Βασιλιά, Προστάτη της Νεολαίας στην Ι. Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών
- Απεβίωσε ο π. Δημήτριος Δαλέζιος τ.Ι. – Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου η Εξόδιος Ακολουθία
- Ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνεται στους συμμετέχοντες στον διάλογο της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή με θέμα το Κοινό καλό.