19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κάριτας Αθήνας: «Τα παιδιά χορεύουν και τραγουδούν για την Αγάπη»

Tην Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, στο φιλόξενο χώρο του Θεάτρου της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, η Caritas Αθήνας οργάνωσε και πραγματοποίησε  την εκδήλωση Μουσικής και Χορού «Τα παιδιά χορεύουν και τραγουδούν για την Αγάπη».  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Νεανικής Χορωδίας της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης και των Σχολών  Χορού του Ελληνικού Συλλόγου της Royal Academy of Dance.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Caritas Αθήνας και Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο Αντιπρόεδρος της Caritas Αθήνας και Εφημέριος Αγίου Παύλου Πειραιά π. Ιωάννης Πάτσης, η Εκτελεστική Γραμματεύς της Μαριανής Αποστολής στην Ευρώπη  και πρώην Γενική Διευθύντρια της Λεοντείου Πατησίων κ. Άντζελα Σεστρίνη, η Γενική Διευθύντρια της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης κ. Αικατερίνη Μουζάκη, ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Ιωάννης Πουλάκης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κάριτας Αθήνας, κα Ελισσάβετ Ιουστινιανού-Μέρριττ (Γ. Γραμματέας) και κα Νικολέττα Δελατόλα, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Προσφυγικού Έργου κα Ιλιάνα Ραουζαίου με τον σύζυγό της, κα Γεωργία Φόνσου με τον σύζυγό της και κα Πάκη Παπαδοπούλου, ο Διευθυντής Λειτουργίας της Κάριτας Αθήνας κ. Φίλιππος Σαλίμπας, η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Βιργινία Μπαϊμπά με τον σύζυγό της, η Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Τήνου κα Ειρήνη Βιδάλη, μέλη, φίλοι, εργαζόμενοι κι εθελοντές της Κάριτας Αθήνας και εργαζόμενοι της Κάριτας Ελλάς, πολλοί Αδελφοί Μαριανοί, και πλήθος κόσμου από πολλές Ενορίες της Αρχιεπισκοπής αλλά και γονείς των παιδιών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, οι οποίοι σχεδόν γέμισαν το Θέατρο.

  

Στην αρχή της εκδήλωσης πήρε το λόγο ως εκπρόσωπός του Δ.Σ., το μέλος του, κ. Ελένη Κάραμποττ, Υπεύθυνη επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, η οποία αφού καλωσόρισε όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και την στήριξή τους στο έργο της Caritas, κατόπιν ευχαρίστησε και όσους πολλούς βοήθησαν για την πραγματοποίηση αυτής.

  

Πρωταγωνιστές απόψε είναι περίπου 100 παιδιά, που συνδράμουν στον εορτασμό της  «Ημέρα Κάριτας», της Ημέρας της Αγάπης, μαζί με την Κάριτας Αθήνας, που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια δράσης, 40 χρόνια προσφοράς κι αλληλεγγύης σε όποιον συνάνθρωπό μας βρίσκεται σε ανάγκη! 

  

Στην αποψινή βραδιά λοιπόν, θα αποδοθούν, χοροί και τραγούδια αφιερωμένα στο πιο δυνατό συναίσθημα, την Αγάπη, γιατί Κάριτας αυτό σημαίνει στα λατινικά, και τα παιδιά όλου του κόσμου ξέρουν να την εκφράζουν πηγαία, αυθόρμητα και ανιδιοτελώς!

Κι όπως τόνιζε ο Άγιος Μαρκελλίνος Champagnat, ο ιδρυτής του Τάγματος των Μαριανών Αδελφών, όπου ανήκει η Λεόντειος Σχολή: «για να μορφώσουμε σωστά τα παιδιά, πρέπει να τα αγαπάμε και να τα αγαπάμε όλα το ίδιο».

Αγάπη λοιπόν, προς όλους: προς τα μικρά, αλλά και τα μεγάλα παιδιά, αφού όλοι μας είμαστε παιδιά, παιδιά του Θεού!

Αμέσως μετά κάλεσε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών,  Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος και Πρόεδρο της Κάριτας Αθήνας  πατέρα Σεβαστιανό Ροσσολάτο να απευθύνει χαιρετισμό:

Η παρούσα εκδήλωση διοργανώνεται από την Κάριτας Αθήνας με τη συμβολή πολύτιμων συνεργατών. Ο τίτλος είναι «Τα παιδιά χορεύουν & τραγουδούν για την ΑΓΑΠΗ». Γιατί την αγάπη; Επειδή ακριβώς το όνομα CARITAS, της οργάνωσης αγαθοεργίας της Καθολικής Εκκλησίας, σημαίνει αγάπη.

Όσοι όμως γνωρίζουν τα λατινικά, ξέρουν ότι η αγάπη λέγεται AMOR και όχι CARITAS, γι’ αυτό και πολλές λατινογενείς γλώσσες ονομάζουν την αγάπη amore, amour και τα παρόμοια. Γιατί λοιπόν η οργάνωσή μας λέγεται Κάριτας και όχι Άμορ;

Διότι η Αγία Γραφή, όταν μιλάει για την αγάπη του Θεού και την αγάπη του χριστιανού, την ονομάζει Κάριτας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποια διαφορά, όπως ακριβώς υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην αγάπη και τον έρωτα.

Τι είναι λοιπόν Κάριτας; Την απάντηση θα τη βρούμε μόνο αν ζητήσομε τη βοήθεια της Αγίας Γραφής, όπου αναφαίνεται αυτή τη διαφορά. Εκεί βρίσκομε ότι ο Θεός αγαπάει όχι μόνο τους αγγέλους: τα τέλεια και άγια πλάσματά του, αλλά και τους ανθρώπους: τα αμαρτωλά, τα επαναστατημένα, τα ανυπάκουα και απείθαρχα πλάσματά του. Και μάλιστα στέλνει τον Υιό του, για να τα σώσει από τη δυστυχία, όπου τα έχει ρίξει η ανυπακοή, ο εγωισμός και επομένως η αδυναμία τους να αγαπούν αληθινά.

Και τα σώζει, επειδή τα αγαπάει ως τα άκρα: ο Ιησούς θυσιάζει τη ζωή του. Λέει πράγματι στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο: «Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει ζωή αιώνια» (3,16).

Ο Ιησούς, από όπου κι αν περνάει, τους ευεργετεί όλους. Αλλά αυτό το έχουν κάνει κι άλλοι. Μόνο επάνω στον Σταυρό αποκαλύπτεται με τρόπο αποφασιστικό η ένταση της αγάπης του Ιησού Χριστού, ο οποίος υπακούει σε όλα στον Πατέρα του, και αγαπάει ως το τέλος τους δικούς του.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη αγάπη. Το δηλώνει ο ίδιος: «Κανείς δεν έχει αγάπη πιο μεγάλη, από εκείνον που θυσιάζει τη ζωή του για χάρη των φίλων του» (Ιω.15,13). Και καταλήγει, χωρίς περιστροφές και χωρίς να μπορούμε να διαστρεβλώσομε τα λόγια του: «Να αγαπάτε ο ένας τον άλλο, όπως ΕΓΩ σας αγάπησα» (Ιω.15,12).

Όλοι αντιλαμβανόμαστε, ότι εδώ δεν πρόκειται για μια αγάπη συναισθηματική, που σταματάει όταν ο άλλος αρχίζει να με πονάει, να με αδικεί, να με ενοχλεί. Η αγάπη στην οποία καλεί τους φίλους του ο Ιησούς Χριστός, η αγάπη στην οποία καλεί εμάς τους χριστιανούς, είναι αυτή η αγάπη: η Κάριτας, η αγάπη στη διάσταση του σταυρού.

Επομένως, άλλο η φιλανθρωπία, που μπορεί να ασκήσει ακόμη και ένας άθεος, – και είναι αξιέπαινη, και δόξα τω Θεώ που υπάρχει η φιλανθρωπία -, και άλλο η διακονία αγάπης που καλείται να ασκεί η Εκκλησία, δηλαδή οι χριστιανοί, εμφορούμενοι από το πνεύμα και το παράδειγμα του Ιησού Χριστού.

Γι’ αυτό η χριστιανική αρετή δεν μπορεί να είναι απλώς αγάπη αλλά κάριτας, αγάπη θεολογική, αγάπη επειδή πιστεύω στον Ιησού Χριστό, και γι’ αυτό αγαπώ ακόμη και τον εχθρό μου, εκείνον που με έβλαψε. Γι’ αυτό προσφέρω όχι μόνο αυτό που έχω: χρήματα, αγαθά, υπηρεσίες, αλλά και αυτό που είμαι: την κούρασή μου, την υγεία μου, τη ζωή μου.

Η νηστεία, η αγαθοεργία και η προσευχή, στις οποίες μας καλεί η Εκκλησία κατά την περίοδο της Τεσσαρακοστής, έχουν ένα και μόνο σκοπό: να περάσομε από τη συναισθηματική, την εγωιστική, τη συμφεροντολογική αγάπη, στην Κάριτας, σε μια αγάπη: δωρεά της ζωής μου στον άλλο.

Θα μας χαρίσει ο Κύριος αυτή την αγάπη, αν και εμείς ασκηθούμε σ’αυτήν!!!

 

Ακολούθησε η προβολή ενός video, στο οποίο παρουσιάσθηκε το μεγάλο έργο της Κάριτας, όσο μπορεί να παρουσιασθεί σε τόσο λίγο χρόνο, που έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους παρόντες, αλλά κυρίως σε όσους «γνώρισαν»  την Κυριακή την Κάριτας, να διαπιστώσουν την ανθρώπινη συμπαράσταση και βοήθεια που δίνει η Κάριτας, σε πολλούς, πάρα πολλούς συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη.

 

Ακολούθησε το χορευτικό και μουσικό πρόγραμμα των παιδιών, το οποίο πράγματι μας έδωσε τη δυνατότητα να αισθανθούμε, όσο γίνεται, και εμείς παιδιά. Μοιρασθήκαμε μαζί τους τη χαρά που δίνει η συμμετοχή σε δράσεις Αγάπης. Στο τέλος του προγράμματος των παιδιών, το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα των παρισταμένων ήλθε να επιβραβεύσει την προσπάθεια των παιδιών. Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Αντιπρόεδρος της Κάριτας Αθήνας π.Ιωάννης Πάτσης, ο οποίος είπε: 

Έβλεπα τα παιδιά και σκεφτόμουν το έργο της Caritas.

Σκεφτόμουν ότι για να πετύχεις κάτι στη ζωή σου, πρέπει να το θέλεις, αλλά για να το θέλεις, πρέπει να το αγαπάς και αν το αγαπάς πρέπει να ξέρεις, «ελληνικά» να θυσιάζεις, για να μπορείς να θυσιαστείς όμως, πρέπει να έχεις χρόνο να τον δώσεις εκεί που πρέπει.

Στo video  παρουσίασης του έργου της Caritas, παρακολουθήσαμε πολλούς τομείς ανθρώπινης βοήθειας, ανθρώπινης συμπαράστασης της Caritas, αλλά επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω  την βοήθεια στους άστεγους, την «Ομάδα του Δρόμου», η οποία ετοιμάζει φαγητό το απόγευμα, φεύγουν, ψάχνουν και βρίσκουν άστεγους, που κοιμούνται στο πεζοδρόμιο, και τους δίνουν λίγη σούπα, ένα σάντουϊτς, αλλά πάνω από όλα, μία μεγάλη Αγάπη, και αυτή η Αγάπη είναι η Αγάπη του Χριστού.

Ο ίδιος ο Χριστός λέει: «Πεινούσα  και μου έδωσες να φάω, διψούσα και μου έδωσες να πιω, ήμουν μόνος και με επισκέφθηκες,  ήμουν στη φυλακή και ήλθες κοντά μου». Η  Caritas, όλα αυτά τα πραγματοποιεί, τα πραγματοποιεί με τη βοήθεια των Εθελοντών, θέλουμε εθελοντές, ζητούμε εθελοντές. Και αν δούμε Θεολογικά, ποιοι είναι αυτοί οι αναγκεμένοι άνθρωποι, είναι αυτοί που είναι σπίτι, είναι αυτοί που είναι μόνοι, ο φυλακισμένος τι σπίτι έχει, το ορφανό τι σπίτι έχει, η χήρα χωρίς τον άντρα της τι σπίτι έχει, ο πεινασμένος τι σπίτι έχει… Αυτό το σπίτι είναι το Σώμα του Χριστού…  

Θέλω να πω εκ μέρους της Caritas Αθήνας, ένα Μεγάλο Ευχαριστώ.

Ήταν μία βραδιά όνειρο, ένα ταξίδι…

Ένα Μεγάλο Ευχαριστώ εκ μέρους του Δ.Σ. της Κάριτας Αθήνας, σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην σημερινή εκδήλωση, ένα Μεγάλο Ευχαριστώ στη Λεόντειο Σχολή και στους μαθητές της και για τη φιλοξενία της.

 Ένα Μεγάλο Ευχαριστώ στο Θεό!!!

 

Μία αναμνηστική φωτογραφία ολοκλήρωσε την όμορφη αυτή εκδήλωση.

 

ΑΓΑΠΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Με Σεβασμό στο αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια

Με Σεβασμό στον άνθρωπο χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς

ηλικίας, φυλής, φύλου, γλώσσας, εθνικότητας και θρησκεύματος

 

 

Λεονάρδος Ιωάννου Βαμβακάρης

Προηγούμενο Άρθρο

Γιορτή στον Νέο Κόσμο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Επόμενο Άρθρο

Απονομή Πιστοποιήσεων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Κάριτας Ελλάς στη Θεσσαλονίκη

You might be interested in …

Ποιμαντικό Αγίου Λουκά Ηρακλείου Αττικής

  Σε συνέχεια των παραινέσεων του Αρχιεπισκόπου μας π. Σεβαστιανού προς όλες τις Ενορίες της Αρχιεπισκοπής να αρχίσουμε ένα νέο τρόπο δράσης για την καλλιέργεια της πίστεως των Ενηλίκων αποφασίσαμε την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 […]

Πανήγυρη της Παναγίας της Φανερωμένης στον Πειραιά

«Στην σκέπη σου προστρέχουμε Μαρία, γλυκιά Φανερωμένη Παναγιά» Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι πιστοί συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί να γιορτάσουμε την εορτή της Παναγίας της Φανερωμένης. Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου περισσότερα από τριακόσια πενήντα […]