4 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κάριτας Ελλάς: Εικαστικό εργαστήρι για την ειρήνη

Δεκατέσσερα παιδιά – μαθητές δημοτικού από την Ελλάδα και τη Συρία συμμετείχαν σε εικαστικό εργαστήρι στο Μουσείο Ηρακλειδών και ζωγράφισαν για την Ειρήνη, αντλώντας έμπνευση από την «Γκουερνίκα» του Πάμπλο Πικάσο.

Το εικαστικό εργαστήρι «Η Τέχνη προβάλλει την Ειρήνη» επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Χρυσοχέρη. Στο εργαστήριο συμμετείχαν συνολικά 14 παιδιά Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού από τη Συρία και την Ελλάδα και ζωγράφισαν αντλώντας έμπνευση από την «Γκουερνίκα». Τα επτά παιδιά από τη Συρία είναι μεταξύ των εκατοντάδων προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στους ξενώνες της Κάριτας Ελλάς σε όλη τη χώρα, τα οποία συνόδευσαν στο εργαστήρι η Άντζυ Μπαντουσίν​ και η Βάλια Τσιάκκα, Υπεύθυνες Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της Κάριτας Ελλάς.

Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού του Μουσείου Ηρακλειδών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017, που είναι η Πέμπτη 18 Μαΐου. Η εκδήλωση στο κτίριο της Ηρακλειδών 16, στο Θησείο, ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης με τη διάλεξη του διακεκριμένου  ιστορικού, συγγραφέα και προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, Χάρη Τζάλα, με τίτλο «Από την Γκουερνίκα στη Χαρά της Ζωής: Η τέχνη ως φορέας της ειρήνης». 

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα στα παιδιά, ενώ στους χώρους του μουσείου εκτέθηκαν τα ζωγραφικά τους έργα και προβλήθηκαν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εικαστική δράση.

 

Ογδόντα χρόνια από το έγκλημα της Γκουερνίκα

Στις 26 Απριλίου του 1937, στη μικρή βασκική πόλη Guernica (Γκουερνίκα), σκοτώθηκαν 1.654 άμαχοι και το όνομά της χάρη σε ένα έργο τέχνης έμεινε στη συλλογική μνήμη ως ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Η Guernica δεν ήταν στρατιωτικός στόχος και όμως ισοπεδώθηκε. Οι Γερμανοί Ναζί και οι Ιταλοί φασίστες, που είχαν ταχθεί με τους Εθνικιστές του Φράνκο, επέλεξαν αυτήν την τακτική για να πανικοβάλουν τον άμαχο πληθυσμό.

Ο Πάμπλο Πικάσο, ο διάσημος πρωτοπόρος καλλιτέχνης, ζούσε τότε στο Παρίσι και αυτή η τραγωδία στάθηκε πηγή έμπνευσης για το αριστούργημά του «Γκουερνίκα». Πίνακας μεγάλων διαστάσεων, 7,80 επί 3,50 μέτρα, το έργο αυτό απαθανατίζει τα δεινά του πολέμου.

Εννέα χρόνια μετά την «Γκουερνίκα», ο Πικάσο εγκαθίσταται στην Αντίπολη της Νότιας Γαλλίας. Για μια ακόμη φορά είναι ερωτευμένος και η ειρηνική ατμόσφαιρα της όμορφης παραθαλάσσιας αρχαίας ελληνικής πόλης πρόβαλε ένα μοναδικό σκηνικό για μια αντι-Γκουερνίκα, έτσι δημιουργήθηκε το νέο του αριστούργημα «La Joie de Vivre» («Η Χαρά της Ζωής»). Η «Χαρά της Ζωής» εκτίθεται στο Μουσείο Πικάσο στην Αntibes και καθρεφτίζει την ομορφιά, τη γαλήνη της ειρήνης. Εμπνευσμένο από μη πολεμικές διηγήσεις της ελληνικής μυθολογίας, είναι μια έκρηξη χρωμάτων, αισιοδοξίας και χαράς.

 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Η 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας.

Επιπλέον, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.

 

ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ

Προηγούμενο Άρθρο

Κ-200 16 Μαΐου 2017

Επόμενο Άρθρο

Παναθηναϊκή Εορτή της Αγίας Δωρεάς. Ενορία Αγ. Ανδρέα στην Πάτρα

You might be interested in …

Έκθεση Φωτογραφίας της Κάριτας Ελλάς «Η Γη που Μοιραζόμαστε»

Στον απόηχο των έντονων καιρικών φαινομένων που έχουν πλήξει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η Κάριτας Ελλάς διοργάνωσε μία εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κοινού στο πλαίσιο των εγκαινίων της Έκθεσης Φωτογραφίας «Η Γη που Μοιραζόμαστε». […]

Ελλάδα και Ιταλία, το ευρωπαϊκό παράδοξο, ανάμεσα στην οικονομική και προσφυγική κρίση

Διμερής συνάντηση αλληλεγγύης Αθήνα, 7 – 9 Ιουλίου 2016 «Ελλάδα και Ιταλία, το ευρωπαϊκό παράδοξο, ανάμεσα στην οικονομική και προσφυγική κρίση».  Τρία χρόνια από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Λαμπεντούζα Η συνάντηση προωθείται από […]

Κοπή της πίτας στον οίκο ευγηρίας «Τίμιος Σταυρός»

Το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα με ζωντανή μουσική τραγούδια, εδέσματα και δώρα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στο γηροκομείο «Τίμιος Σταυρός» στην Αγία Παρασκευή.