18 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κέρκυρα : Ακολουθώντας τη Ρότα του Γκιούλιβερ…ταξίδι στην ανακάλυψη του εαυτού μου!!!

gioul_01

gioul_01

Ο Γκιούλιβερ, ένας από τους γνωστότερους και πιο φημισμένους τυχοδιώκτες – ταξιδευτές όλων των εποχών, ήταν φέτος συμπαραστάτης μας στην κατασκήνωση που οργανώσαμε για τα παιδιά του δημοτικού! Συμπαραστάτης μας στο έργο της κατήχησης των μικρών αδελφών μας. Μία κατήχηση διαφορετική αλλά γεμάτη από αγάπη και έργα μέσα από τα οποία όλα τα παιδιά μπορούν να δουν τη ζωντανή παρουσία του ίδιου του Χριστού. Με το Χριστό παρόντα ανάμεσά μας ξεκινήσαμε, λοιπόν, στις 26 Ιουνίου και υποδεχθήκαμε όλα τα παιδιά μεταφερόμενοι όλοι μαζί σε έναν παράλληλο κόσμο με ταξίδια και ταξιδευτές, καράβια και πληρώματα, ναυτικές οδηγίες, παιχνίδια και πολλά άλλα!!!

Μέσα σε δύο εβδομάδες ο Γκιούλιβερ κλήθηκε να μας προετοιμάσει και να μας εκπαιδεύσει… Η εκπαίδευση που προετοίμασε για μας είναι ανάλογη με τις ικανότητες των παιδιών και βοηθά κάθε υποψήφιο ταξιδευτή να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Να αναγνωρίσει τις ικανότητές του, σωματικές και πνευματικές, καθώς και τη θέση που παίρνει απένατι στους άλλους ανθρώπους. Φυσικά, ο Γκιούλιβερ, από την πρώτη στιγμή, μας έκανε γνωστό πως τη δύναμη, το κουράγιο αλλά και όλες τις γνώσεις του τις αντλεί από την Αγία Γραφή και τη ζωή αγίων της εκκλησίας που αφιερώθηκαν στο Χριστό.

Οι υποψήφιοι ταξιδευτές ήταν χωρισμένοι σε 4 πληρώματα, το γαλάζιο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και το πράσινο. Οι αρχηγοί των πληρωμάτων όπως και οι βοηθοί τους ήταν υπεύθυνοι να εκπαιδεύουν καθημερινά τους υποψήφιους ταξιδευτές σύμφωνα με τις οδηγίες του Γκιούλιβερ. Ο Γκιούλιβερ, έχοντας αποκτήσει εμπειρίες από τα ταξίδια και τους διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς που γνώρισε, μας έστελνε κάθε μέρα ένα σημείωμα. Κάθε μέρα μαθαίναμε κάτι διαφορετικό, γινόμασταν ατομικά και σαν ομάδα πιο έτοιμοι για να ξεκινήσουμε το ταξίδι! Μάθαμε για τη Λιλιπούτη και του λιλιπούτειους, τη Βραβδινγνάγη (τη χώρα των γιγάντων) και τους βραβδινγνάγους (γιγάντιοι άνθρωποι), τη Λαπούτα (τη χώρα με τους τρελλούς επιστήμονες) και τους λαπούτειους. Από κάθε ταξίδι αποκομίσαμε κάτι σημαντικό. Μέσα από την Αγία Γραφή, που μας έδωσε την πρώτη μέρα κι όλας σε κάθε πλήρωμα, βρίσκαμε το νόημα και την εξήγηση από τις εμπειρίες του δασκάλου μας Γκιούλιβερ. Βέβαια, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, μας έδωσε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως μία άγκυρα, ένα τιμόνι και μαντήλια για το λαιμό ώστε να κάνουμε δυνατή την παρουσία μας σε όλο τον κόσμο!

Το περίεργο είναι πως σαν δάσκαλος δεν ήταν καθόλου βαρετός…Αφού η εκπαίδευσή του είχε πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες με νόημα… Κάθε πρωί, δείχνοντας σεβασμό και αγάπη για το χώρο στον οποίο ζούμε, φροντίζαμε για την καθαριότητα. Έχοντας κάθε μέρα διαφορετικό κομμάτι ευθύνης, πότε τον Γέμο (τραπεζαρία), πότε τις κουκέτες (κοιτώνες), πότε το κατάστρωμα (κιόσκι), το καρνάγιο (σημείο συνάντησης) και όλο τον περιβάλλοντα χώρο. Ενώ μία ομάδα κάθε μέρα ετοίμαζε και την βραδινή μας προσευχή. Μόλις όμως τελειώναμε, και κατά τη διάρκεια της μέρας, παίζαμε με την καρδιά μας ομαδικά παιχνίδια γνωριμίας, ταχύτητας, μνήμης αλλά και μουσικής! Μάθαμε να κάνουμε κόμπους και φιμώματα, απαραίτητα για ένα ταξίδι με καράβι. Να νικάμε σε μία ναυμαχία με βόμβες νερού! Να κάνουμε χαρούμενους τους άλλους με κρυφό τρόπο γιορτάζοντας τη Μεγάλη Γιορτή των Φρου-Φρου-Τι της Λιλιπούτης. Να επικοινωνούμε χωρίς φωνή και να σεβόμαστε αυτούς που δεν ακούν ή δεν βλέπουν. Βοηθήσαμε τη γίγαντα Γλούμδαλκλιτς να βρει το Γκιούλιβερ στις λίμνες του παλατιού και πολλά πολλά άλλα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως δύο μέρες η εκπαίδευση έγινε εκτός κατασκήνωσης! Επισκεφθήκαμε όλοι μαζί και μάθαμε για το φυσικό πλούτο της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη και την ιστορία της νησίδας Βίδο. Υπέροχες ευκαιρίες ανανέωσης και πεζοπορίας στη φύση! Ενώ το βράδυ αφού διασκεδάζαμε με μουσική και ταινίες αξιολογούσαμε τη μέρα και βραβεύαμε τους καλύτερους υποψήφιους ταξιδευτές και τα καλύτερα πληρώματα. Φυσικά, από τη μέρα μας δεν έλειπε ποτέ η προσευχή. Ξεκινούσαμε και τελειώναμε λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι πλουσιοπάροχα μας δίνει ο Κύριος χωρίς ποτέ να ξεχνάμε και τα παιδιά που στερούνται…

Τη προσευχή για όσους στερούνται, όμως, την κάναμε πράξη! Έτσι, «δώσαμε κι εμείς ένα χεράκι» στο έργο της Κάριτας Κέρκυρας για τους φτωχούς. Δημιουργήσαμε με το αποτύπωμα της παλάμης μας ένα πανό και βοηθήσαμε να οργανώσουν μία μικρή γιορτή γιορτάζοντας τα 60 χρόνια από την ίδρυση της μεγαλύτερης φιλανθρωπικής οργάνωσης παγκοσμίως. Ακόμη, όμως, σκεφτήκαμε έμπρακτα τα παιδιά που στερούνται στις διάφορες χώρες του κόσμου. Έτσι, αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε διακοσμητικά ποτήρια για κεράκια και να τα πουλήσουμε. Συγκεντρώσαμε 100 ευρώ και τα δώσαμε στην Ιεραποστολή των αδ. Μαρκελίνων στη γειτονική μας Αλβανία (Αγ. Σαράντα) που ασχολούνται και βοηθούν καθημερινά μικρά παιδιά.

Ύστερα από αυτά και άλλα πολλά η εκπαίδευση τελείωσε… Με μία αποχαιρετηστήρια γιορτή οι υποψήφιοι ταξιδευτές κρίθηκαν πια έτοιμοι να ξεκινήσουν για μεγάλα ταξίδια και φανταστικές ανακαλύψεις στην πραγματική ζωή. Εκεί που πρέπει να προσπαθήσεις για να βρεις τους λιλιπούτειους, τους γίγαντες ή τους τρελλούς επιστήμονες…

Κλείνοντας, δε πρέπει να ξεχάσουμε, να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον π. Μάριο Ρήγο ψυχή και θεμελιωτή αυτών των θεματικών κατασκηνώσεων! Η παρουσία, η εργασία, το πνεύμα του και η απεριόριστη εμπιστοσύνη που δείχνει σε μας τους λαϊκούς είναι αυτά που μας κινητοποιούν κάθε χρόνο και όλο το χρόνο για να προσφέρουμε. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην dream team εμψυχωτών της κατασκήνωσης: αδ. Ολυμπία Σαλίμπα, Ρόμπερτ Ράικλι, Ντόρη Σπιτέρη, Έλλη Βακονδίου, Μαρία Φορμόζα, Παναγιώτη Ανάπαλη, Παύλο Δαρμανίν, Άγγελο Τάντη, Νίκη Σουέρεφ, Ελπίδα Σουβλάκη, Μαρία Μοσκάτ, Αλέξανδρο Μάζη, Παρθένα Ανάπαλη, Ευτυχία Βογιατζόγλου, Σπύρο Ατσοπάρδη. Όλοι προσέφεραν εθελοντικά την εργασία τους και είναι πολύ σημαντικό το γεγόνος πως φέτος για πρώτη φορά δεν υπήρχε έμμισθο προσωπικό! Ελπίζουμε ο Θεός να δίνει σε όλους δύναμη και κουράγιο γιατί τα καλύτερα έρχονται!!!

Παναγιώτης Ανάπαλης


Προηγούμενο Άρθρο

Θεσσαλονίκη : Οκταήμερο Γνωριμίας, Στοχασμού και Ψυχαγωγίας για ΕΦΗΒΟΥΣ

Επόμενο Άρθρο

Κέρκυρα : Μιά ξεχωριστή εμπειρία προσφοράς

You might be interested in …

Η γιορτή του Χριστού Βασιλιά στην Κέρκυρα

  Με επισημότητα γιορτάστηκε και φέτος η πανήγυρη του Χριστού Βασιλιά του Σύμπαντος Κόσμου στην Κέρκυρα. Ο Χριστός Βασιλιάς του Σύμπαντος, προστάτης των νέων μας, αποτελεί σημείο αναφοράς για εμάς τους νέους μέσα στο Λειτουργικό […]