ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
****
«δικαίως τὸ δίκαιον διῴξῃ» (Δευτερ. 6,20)
Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών κ. Ιωάννη, αγαπητοί
πατέρες, κυρίες και κύριοι,
Σας ευχαριστούμε για την ευγενική πρόσκληση να συμμετέχουμε με τον δικό μας τρόπο στην εβδομάδα για την ενότητα των χριστιανών, με κύριο σημείο αναφοράς την Δευτερονομιακή προσέγγιση: «δικαίως τὸ δίκαιον διῴξῃ» (Δευτερ. 6,20).
Η δικαιοσύνη για την Ορθόδοξη πίστη και παράδοση θεάται υπό το πρίσμα της αγάπης. Ο Θεός αγαπά όλο τον κόσμο και όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Έκφραση της αγάπης αυτής είναι η ενανθρώπηση του Υιού Του, Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο Οποίος ήρθε για να μας οδηγήσει στην οδό της Βασιλείας, στην οδό της σωτηρίας από τον θάνατο τον πνευματικό και την ανάσταση από τον σωματικό. Σωτηρία σημαίνει ο άνθρωπος και ως σώμα και ως ψυχή να κοινωνεί τον Θεό. Αυτή η τιμή όμως προϋποθέτει επίγνωση από την πλευρά των ανθρώπων των δωρεών του Θεού. Κάτι τέτοιο γίνεται εφικτό μόνον εφόσον οι άνθρωποι γνωρίζουμε ποιος είναι ο Θεός, τι έχει κάνει για εμάς, τι ζητά από εμάς, δηλαδή εφόσον γνωρίζουμε και πράττουμε το Ευαγγέλιο. Μέσω του Ευαγγελίου η αγάπη του Θεού μάς κρίνει. Γιατί χωρίς το Ευαγγέλιο πορευόμαστε «ἐν χώρᾳ καί σκιᾷ θανάτου» (Ματθ. 4, 17).
Η κρίση του Θεού είναι δίκαιη: «ἡ κρίσις ἡ ἐμὴ δικαία ἐστίν» (Ιωάν. 5,30), διότι δεν είναι ο ίδιος ως δικαστής που κρίνει αλλά ο λόγος Του, που γίνεται φωνή. Όποιος ακούει, ζει και θα ζήσει, όποιος όμως κλείνει τα αυτιά του και πράττει τα φαύλα πορεύεται σε ανάσταση κρίσεως και καταδίκης (Ιωάν. 5,29). Γι’ αυτό και η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μένει ασυγκίνητη ούτε επιδοκιμάζει την κάθε μορφής αδικία στον κόσμο. Θεωρεί ότι οι αδικούντες δεν αγαπούν, ενώ ο Θεός μας διδάσκει να αγαπούμε. Δεν δείχνουν σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά πορεύονται στην οδό της εξουσίας και της ισχύος για να επιβάλουν το δικό τους θέλημα και να κερδίσουν σε αυτή την ζωή, την άνεση, την δόξα και την ηδονή εις βάρος του πλησίον. Όμως ο πλούτος, η ισχύς, τα τάλαντα δίδονται από τον Θεό για να είμαστε καλοί οικονόμοι τους, δηλαδή διαχειριστές τους, και εξ αυτών να μοιράσουμε με αγάπη όσο και όσα μπορούμε.
Η αδικία κάθε μορφής είναι παράβαση, δηλαδή αμαρτία. Οι αδικούντες κρίνονται. Ο προστάτης άγιος του νησιού μας, ο θαυματουργός άγιος Σπυρίδων προσευχήθηκε στο Θεό και γκρεμίστηκαν οι αποθήκες των πλουσίων που κρατούσαν τρόφιμα σε περίοδο ανομβρίας. Τους ανάγκασε έτσι να τα μοιράσουν. Έκανε το φίδι χρυσάφι, για να βοηθήσει τον φτωχό οικογενειάρχη που αδικούνταν από τον πλούσιο που ζητούσε ενέχυρο. Συνομίλησε με την νεκρή κόρη του Ειρήνη για να μην αδικηθεί η γυναίκα που της είχε εμπιστευθεί ένα κόσμημα. Με την προσευχή του σταμάτησε ένα ποτάμι για να σώσει από την καταδίκη σε θάνατο έναν αδικημένο.
Η χριστιανική παράδοση ζητά από όλους μας να ζήσουμε την δικαιοσύνη της αγάπης ακολουθώντας το λόγο του Θεού: «δικαιοσύνην μάθετε, οἱ ἐνοικοῦντες ἐπὶ τῆς γῆς» (Ἡσαΐας, 26,9) και «δικαίως τὸ δίκαιον διῴξῃ» (Δευτερ. 6,20). Σε αυτόν τον δρόμο η Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική κοινότητα του νησιού μας συνεργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και στο μέλλον.
Με τις σκέψεις αυτές, ευχόμαστε τόσο σε εσάς, Σεβασμιώτατε, όσο και στην ρωμαιοκαθολική κοινότητα του νησιού μας, αλλά και σε όλους τους παρευρισκομένους καλή και ευλογημένη χρονιά, με υγεία και φώτιση!
Επί δε τούτοις διατελώ,
Μετ’ ευχών θερμών, τιμής και αγάπης,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Κέρκυρα, 22/1/2019