23 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κέρκυρα : Παρεκκλήσιο Αγίου Πίου από την Πιετρελτσίνα

Παρεκκλήσιο Αγίου Πίου από την Πιετρελτσίνα

Κατασκηνωτικό – ποιμαντικό κέντρο Μεσογγής – Κέρκυρα

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

 


 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δεκάδες πιστοί της Αρχιεπισκοπής μας εόρτασαν την μνήμη του καπουκίνου ιερομονάχου Αγίου «Padre Pio από την Pietrelcina», όπως έχει ονομασθεί το παρεκκλήσιο που βρίσκεται δίπλα από το κατασκηνωτικό και ποιμαντικό μας κέντρο στη Μεσογγή Κέρκυρας. Το παρεκκλήσιο αυτό ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αντώνιο Βαρθαλίτη με σκοπό να εξυπηρετήσει τόσο τα παιδιά και τους φιλοξενούμενους των κατασκηνώσεων, όσο και τους πολυάριθμους τουρίστες της νότιας Κέρκυρας. Ανακαινίσθηκε επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη Σπιτέρη, ο οποίος στη συνέχεια το εξωράισε πλήρως πριν από λίγους μόλις μήνες.

 

Κάθε χρόνο, στις 23 Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ένα προσκύνημα την ημέρα της εορτής του Αγίου κι ένα πούλμαν που μισθώνει η Αρχιεπισκοπή, αλλά και δεκάδες ακόμα άτομα με τα δικά τους μέσα, φθάνουν στη Μεσογγή για να τιμήσουν τη μνήμη ενός εκ των πλέον δημοφιλών, σύγχρονων Αγίων της Καθολικής Εκκλησίας.

 


 

Ο Άγιος Πίος (κοσμικό όνομα Francesco Forgione) γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1887 σε μία αγροτική περιοχή της νοτίου Ιταλίας, στην Πιετρελτσίνα. Γόνος μιας βαθιά θρησκευόμενης οικογένειας, ήδη από την ηλικία των πέντε ετών εκφράζει την επιθυμία του να αφιερωθεί στην Εκκλησία και δέκα χρόνια αργότερα εισέρχεται στο δοκίμιο των π.π. καπουκίνων στο Μορκόνε και θα δώσει τους πρώτους του όρκους. Το 1907 χειροθετήθηκε μοναχός κι ύστερα από έξι χρόνια σπουδών χειροτονήθηκε ιερέας στην Μητρόπολη του Benevento. Αμέσως τοποθετήθηκε στο σεμινάριο του San Giovanni Rotondo, στην κοινότητα δηλαδή των καπουκίνων που θα παρέμενε μέχρι το τέλος της ζωής του. Με εξαίρεση την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας, υπηρέτησε ως πνευματικός και εξομολόγος χιλιάδων πιστών που έφθαναν από όλες τις περιοχές της Ιταλίας, και όχι μονάχα, για να ακούσουν μία συμβουλή κι ένα λόγο ενθάρρυνσης και παρότρυνσης για τη χριστιανική τους πίστη.

 

Ο π. Πίος υπέφερε από την παιδική του ηλικία από μία σειρά ασθενειών και λέγεται πως ήταν τόσο φιλάσθενος που σε όλη του τη ζωή βασανιζόταν από πόνους. Ο Σεπτέμβριος του 1915 όμως, αποτελεί ορόσημο στη ζωή του, γιατί ξυπνώντας ένα βράδυ διαπίστωσε πως είχε δεχθεί τα στίγματα, πληγές στα χέρια και στα πόδια ίδιες με εκείνες της σταύρωσης του Χριστού. Ο π. Πίος προσφέρει κι αυτήν τη δοκιμασία σαν εξιλέωση για τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο που μαίνονταν σε όλη την Ευρώπη και για τις εκατόμβες των νεκρών. Παράλληλα έπεφτε συχνά σε έκσταση και παραλήρημα, ενώ έχει συχνά οράματα, τα οποία οι συνάδελφοί του δεν μπορούσαν να εξηγήσουν. Πολλοί, με καχυποψία, θα κατηγορήσουν τον Πάντρε Πίο πως προκαλούσε μόνος του αυτούς τους τραυματισμούς κι ενώ ο ίδιος προσπαθούσε να καλύπτει συνεχώς τις πληγές του με διάφορα επιθέματα, αυτές δεν θα σταματήσουν να αιμορροούν μέχρι και το θάνατό του. Δεκάδες ιατροί και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων θα κληθούν να εξετάσουν και να εκτιμήσουν την περίπτωση του καπουκίνου ιερομόναχου. Τέσσερις Πάπες, από τον Πίο τον ΙΑ΄ έως και τον Παύλο τον ΣΤ΄ θα ασχοληθούν με την υπόθεση του Πάντρε Πίο και θα εντυπωσιαστούν από την πιστότητά του, αλλά και την δύναμη της ψυχής του που συγκέντρωνε γύρω του εκατοντάδες χιλιάδες πιστών από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1968 κι αφού έλαβε τα τελευταία Μυστήρια άφησε την τελευταία του πνοή και τρεις ημέρες μετά ετάφη στην κρύπτη της Εκκλησίας της Παναγίας των Χαρίτων. Τουλάχιστον 100.000 άτομα εκτιμάται πως παρακολούθησαν την κηδεία του. Το προσκύνημα και ο τάφος του γρήγορα άρχισαν να προσελκύουν χιλιάδες πιστών και η φυσιογνωμία του έγινε μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες της Ιταλίας. Χιλιάδες πιστών προσκυνούσαν το τάφο του και το 1990 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ τον ανακήρυξε Δούλο του Θεού και το 1997 Μακάριο. Λίγα χρόνια μετά στις 16 Ιουλίου 2002 τριακόσιες χιλιάδες πιστών παρακολούθησαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό την τελετή της αγιωνυμίας του.

Τον Πάντρε Πίο λοιπόν, ευλαβούνται και οι καθολικοί της Κέρκυρας που βοηθούμενοι από τον καλό καιρό και την ημέρα Κυριακή, κατέκλυσαν το παρεκκλήσιό του στη Μεσογγή, συμμετέχοντας στην τελετή και στην αρτοκλασία που ακολούθησε. Ο καπουκίνος π. Τζούλιο Γκραμένια συνόδευσε στο αρμόνιο τους πιστούς που έψαλλαν, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος συμπαραστατούμενος από τον π. Παολίνο Τζίλιο και τον διάκονό του Ροβέρτο τέλεσαν τη Θ. Λειτουργία.  


 

Με το πέρας της Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε πως στον ίδιο εκείνο χώρο την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου θα αρχίσει για την Αρχιεπισκοπή της Κέρκυρας το Έτος της Πίστης και θα διανεμηθεί στους πιστούς η Εγκύκλιος που συνέταξε η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας στην Ελλάδα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 θα πραγματοποιηθεί ένα προσκύνημα στον San Giovani Rotondo, στη Ρώμη και στην Ασίζη που θα έχει ως θέμα: «Οι Άγιοι πρότυπα της πίστης μας». Η αναγγελία αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό κι ήδη πολλοί έχουν δηλώσει συμμετοχή. Ακολούθως οι πιστοί ασπάσθηκαν ένα τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Πίου και συμμετείχαν μέχρι αργά σε ένα κέρασμα που είχαν προετοιμάσει οι Φραγκισκανές Αδελφές και οι ιταλίδες κυρίες.

Η ευχή όλων ήταν του χρόνου, όλοι κι ακόμα παραπάνω, να είναι καλά και να  ξαναβρεθούν και να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Πίου στο όμορφο παρεκκλήσιό του στη Μεσογγή.

Προηγούμενο Άρθρο

Αθήνα : Βιοηθικά Διλήμματα Συνάντηση Προετοιμασίας

Επόμενο Άρθρο

Κέρκυρα : Πανήγυρη του Αγίου Φραγκίσκου

You might be interested in …

Η Κάριτας Ελλάς και η Καθολική Εκκλησία στηρίζουν το Ληξούρι

Έχουν ήδη περάσει τρεις εβδομάδες από εκείνο το κυριακάτικο μεσημέρι που σείστηκε για πρώτη φορά, συθέμελα, το Ληξούρι και οι γειτονικές του περιοχές, και οι συνεχείς μετασεισμοί δεν αφήνουν τους κατοίκους να ηρεμήσουν. Ο φόβος […]

Η επίσημη παράδοση του τεμαχίου του ιερού λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου

Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας Σεβ.τος Ιωάννης Σπιτέρης παρέδωσε στον Σεβ.το Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών ΚΚ Νεκτάριο το τεμάχιο του Ιερού λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου