22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κέρκυρα : Συναυλία μνήμης για τον βομβαρδισμό της Κέρκυρας

Συναυλία μνήμης για τον βομβαρδισμό της Κέρκυρας

και θρήνος για τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

«Σεπτέμβριος 1943 – Σεπτέμβριος 2012»

Πλησιάζοντας τα 70 χρόνια από την καταστροφή του ιστορικού κέντρου της πόλης της Κέρκυρας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και την καταστροφή των Καθολικών Εκκλησιών, του Αρχιεπισκοπείου και των περισσοτέρων καθιδρυμάτων της Καθολικής Εκκλησίας της Κέρκυρας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης προσκάλεσε στην Κέρκυρα την φημισμένη χορωδία από το Bergamo της Ιταλίας «Ghirlanda Musicale» για να δώσει μία συναυλία στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό «Ντόμο» σε ανάμνηση των δραματικών εκείνων ημερών.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να παραμείνει ζωντανή στη μνήμη μας η φρίκη του πολέμου που κόστισε τόσες χιλιάδες θύματα και δυσαναπλήρωτες, κυρίως πολιτισμικές, καταστροφές. Σε ότι αφορά μάλιστα την Αρχιεπισκοπή μας ο φόρος υπήρξε βαρύς, αφού μέσα σε μία νύχτα είδε να αφανίζονται από τις βόμβες και την πυρά ο Μητροπολιτικός Ναός «Ντόμος», η Αρχιεπισκοπή με το πολύτιμο Αρχείο και την πλουσιότατη βιβλιοθήκη, η εκκλησία του Ευαγγελισμού, η Γαλλική Σχολή των Αδελφών της Συμπονοίας και τόσα ακόμα. Πληγές που μερικές συνεχίζουν να πυορροούν έως σήμερα με την Αρχιεπισκοπή μας, χωρίς καμία, έξωθεν, ενίσχυση ή συνδρομή να προσπαθεί να καλύψει και να επουλώσει.

Το Πολυφωνικό Σύνολο «Ghirlanda Musicale» ιδρύθηκε στο Bergamo της Ιταλίας το 1987 και τελεί υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Marco Maisano.  Αποτελείται από τριάντα περίπου χορωδούς που μελετούν την χορωδιακή εκκλησιαστική δημιουργία της εποχής του μπαρόκ και την αναγεννησιακή πολυφωνία. Έχει συμπράξει με δεκάδες μουσικά σύνολα, έχει στο ενεργητικό του μία σειρά από ηχογραφήσεις κι έχει συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς και φεστιβάλ, αποσπώντας ιδιαίτερες διακρίσεις. Έχει εμφανισθεί στις περισσότερες ιταλικές μεγαλουπόλεις, στην Γερμανία, στη Γαλλία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία, στο Λιχτενστάιν και στην Ελβετία. Στη χώρα μας εμφανίζεται για πρώτη φορά.

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου η πολυφωνική Χορωδία έψαλλε κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας του Καθεδρικού Ναού «Ντόμος» στις 10:30’ έργα των Tallis,  Cimarosa, Mozart, Fauré και Soler υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Marco Maisano. Στο εκκλησιαστικό όργανο βρίσκονταν ο Massimiliano Di Fino και στο φλάουτο συνόδευσε ο Maurizio Merisio. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κλήρος, η χορωδία και το εκκλησίασμα σε λιτανευτική πομπή βρέθηκαν στη βάση του κωδωνοστασίου της Annunziata, τελώντας ένα μνημόσυνο και προσευχόμενοι η πατρίδα μας να μην ξαναγνωρίσει πόλεμο, θύματα, βομβαρδισμούς, πόνο, διχασμούς και καταστροφές.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το πυργωτό καμπαναριό της κατεστραμμένης πλέον ιστορικής εκκλησίας της Ευαγγελίστριας (Annunziata) χάσκει για μισό αιώνα στην είσοδο του ιστορικού κέντρου της Κέρκυρας. Πρόκειται για το απομεινάρι ενός εκ των αρχαιοτέρων μνημείων της Κέρκυρας στο οποίο η πρώτη λειτουργία πραγματοποιήθηκε το 1394 και αποτελούσε ένα από τα αξιολογότερα εκκλησιαστικά μνημεία της Επτανήσου, γνωστό ιδιαίτερα για τον πλούσιο γλυπτό του διάκοσμο. Εντός του ναού είχαν ταφεί επιφανείς πεσόντες στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, ο δε κορυφαίος ισπανός συγγραφέας Μιχαήλ Θερβάντες είχε νοσηλευθεί, κατά την παράδοση, στο νοσοκομείο που διατηρούσαν δίπλα από την εκκλησία οι μοναχοί του Αγίου Αυγουστίνου. Ο ναός βομβαρδίστηκε όπως και πολλά ακόμα αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία της καθολικής Αρχιεπισκοπής Κέρκυρας από την ιταλική και γερμανική αεροπορία, με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο του 1943, η αναίτια δε ολοκληρωτική κατεδάφιση  του ναού, πραγματοποιήθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Σήμερα η Αρχιεπισκοπή παλεύει απέναντι σε ορατούς και αόρατους «εχθρούς» για την αναστήλωση του κωδωνοστασίου και την κατασκευή ενός μνημείου για τους πεσόντες στην ιστορική αυτή ναυμαχία που άλλαξε τις τύχες της Ευρώπης. Ένα μνημείο, όπως συχνά αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, για να τιμηθεί «ο άγνωστος στρατιώτης της Ευρώπης».


Κατά τη διάρκεια αυτής της επιμνημόσυνης δέησης, την οποία συνόδευσε η χορωδία του Bergamo, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να στηριχθεί το καμπαναριό της «Αννουντσιάτα», όχι μονάχα για λόγους συναισθηματικούς ή ιστορικής μνήμης, αλλά γιατί κινδυνεύει η ζωή και η ακεραιότητα κάθε διερχόμενου, τόσο από την κλίση που έχει πάρει, όσο και από τα τμήματα σοφάδων που αποκολλώνται και πέφτουν διαρκώς. Η δημιουργία από την άλλη ενός μνημείου που θα μνημονεύει τη νίκη των χριστιανικών δυνάμεων, την συσπείρωση των χριστιανών για την αντιμετώπιση του ισλαμικού κινδύνου, (πόσο δραματικά επίκαιρο σήμερα) αποκτά χαρακτήρα επιτακτικό.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 20:00 η ίδια χορωδία προσέφερε στον Καθεδρικό Ναό «Ντόμο» μία μοναδική συναυλία με έργα από την εκκλησιαστική παράδοση της δυτικής εκκλησίας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Marco Maisano. Στο εκκλησιαστικό όργανο βρέθηκε πάλι ο Massimiliano Di Fino, σοπράνο ήταν οι Zara Dimitrova και η Anna Contilli και κοντράλτο η Maria Elena Chiappa. Πριν την έναρξη του προγράμματος ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε ένα μήνυμα ειρήνης και ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Γιάννης Τρεπεκλής έναν σύντομο χαιρετισμό.

 

Ο Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «οι πληγές από τη νύχτα των βομβαρδισμών το Σεπτέμβριο του 1943 άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους, όχι μόνο στην πόλη, αλλά και στις ψυχές των κερκυραίων που την έζησαν… Ο εμπρησμός της πόλης της Κέρκυρας, κατέδειξε το απεχθές πρόσωπο ενός παράλογου πολέμου, που κατέστρεψε ότι βρέθηκε στην πορεία του… Μετά από τα τραγικά εκείνα γεγονότα, έρχεται η ελευθερία, βασανισμένη, πεινασμένη και πενθούσα. Και πέρασαν πολλά χρόνια για να καταφέρουμε να κλείσουμε τις πληγές του πολέμου. Εκείνη η τραγική νύχτα, που η Κέρκυρα παραδόθηκε στις φλόγες από τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς, θα πρέπει να χαραχτεί βαθιά στην μνήμη μας. Θα πρέπει να μας συντροφεύει στην προσπάθεια για να μην ξανασυμβούν ποτέ παρόμοια τραγικά γεγονότα. Θα πρέπει να μας διδάσκει για την ανάγκη προάσπισης της ελευθερίας και εδραίωσης της ειρήνης».

 

Σ

Προηγούμενο Άρθρο

Πειραιάς : Εορτή της Παναγίας της Φανερωμένης

Επόμενο Άρθρο

Κάριτας Ελλάς : Διεθνής Συνάντηση Εργασίας

You might be interested in …

100 χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας

Η Καθολική Εκκλησία της Πρέβεζας και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης – 21 Οκτωβρίου 2012 Η παρουσία της καθολικής Εκκλησίας στην Ήπειρο χάνεται στα μέσα της βενετοκρατίας στον Ιόνιο χώρο, όταν κοινότητες […]