3 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Καθηγητές της Σχολής «Saint-Paul» του Πειραιά επισκέφτηκαν το Νόβι Σαντ της Σερβίας, προσκεκλημένοι του Σεβασμιότατου Επισκόπου της Bačka, κ. Ειρηναίου.

Την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 23 καθηγητές της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά ο «Άγιος Παύλος», ταξίδεψαν στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, προσκεκλημένοι του επισκόπου της Μητρόπολης Bačka, κ. Ειρηναίου.

Την Παρασκευή, 24 Μαρτίου, επισκέφτηκαν τον ορθόδοξο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου και την καθολική εκκλησία της Παρθένου Μαρίας στο κέντρο του Νόβι Σαντ, το οποίο αποκαλείται και «η Αθήνα της Σερβίας», λόγω των πολλών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που φιλοξενεί.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος κ. Ειρηναίος δέχθηκε στην αίθουσα τελετών της Μητρόπολης του Νόβι Σαντ την αντιπροσωπεία των καθηγητών του «Saint-Paul» από τον Πειραιά, με επικεφαλής τον διευθυντή της Σχολής, κ. Αντώνη Ρηγούτσο, και τους συνοδούς ιερείς της ομάδας, π. Σπυρίδωνα Τσιμούρη και π. Nikola Gačević.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Bačka κ. Ειρηναίος έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία και τη ζωή της Μητρόπολης Bačka και του Νόβι Σαντ, επικεντρωνόμενος σε θέματα σχετικά με τη χριστιανική ζωή στον σύγχρονο κόσμο. Εκ μέρους των παρευρισκομένων οι κ.κ. Αντώνης Ρηγούτσος και Ματθαίος Ρούσσος παρουσίασαν στον Παναγιώτατο Επίσκοπο Ειρηναίο το έργο της Σχολής «Saint-Paul» του Πειραιά.

Στη συνέχεια της επίσκεψής τους, οι προσκεκλημένοι από την Ελλάδα επισκέφθηκαν τη Μονή των Αγίων Αρχαγγέλων Kovilj. Το μοναστήρι Kovilj είναι ένα σερβικό ορθόδοξο μοναστήρι του 13ου αιώνα στην Bačka, τη βόρεια σερβική επαρχία της Vojvodina. Σύμφωνα με τον μύθο, το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Άγιο Σάββα, τον πρώτο Σέρβο αρχιεπίσκοπο, τον 13ο αιώνα. Το μοναστήρι, που έχει ονομαστεί το «Κόσμημα της Bačka» και φιλοξενεί μια αδελφότητα 30 μοναχών οι οποίοι καλλιεργούν περίπου 120 στρέμματα γης, είναι γνωστό για το μέλι και τη ρακή του από κυδώνι, δαμάσκηνα, πράσινους ξηρούς καρπούς και καρύδια.

Το απόγευμα οι ταξιδιώτες επισκέφτηκαν το φρούριο Πετροβαραντίν στο Νόβι Σαντ και παρακολούθησαν την Ακολουθία των Χαιρετισμών στη Μητρόπολη.

Το Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023, ημέρα της εθνικής εορτής και εορτή του Ευαγγελισμού της Παρθένου, τελέστηκε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι, από τον Σεβασμιώτατο Επίσκοπος Jegar κ. Nektarije. Στη δοξολογία παρευρέθηκαν η πρέσβης της Ελλάδας στη Σερβία κα Μαρία Λεβαντή, εκπρόσωποι της Ελληνικής Πρεσβείας, καθώς και οι καθηγητές της Ελληνογαλλικής Σχολής «Saint-Paul – Δελασάλ», που ταξίδεψαν για τον λόγο αυτό από το Νόβι Σαντ. Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πατριαρχείου.

Η περιήγηση στο Βελιγράδι συνεχίστηκε με επίσκεψη του μεγαλοπρεπούς ναού του Αγίου Σάββα και της φυλακής του Ρήγα στο πάρκο του Kalemegdan.

Οι εκδρομείς επέστρεψαν στην Αθήνα γεμάτοι ικανοποίηση από τις εμπειρίες που βίωσαν στη Σερβία. Εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους τόσο στον Μητροπολίτη Ειρηναίο όσο και στους ιερείς και μοναχούς της Μητρόπολης Bačka για το οικουμενικό πνεύμα και τη θερμή φιλοξενία τους και τους διαβεβαίωσαν πως η μεταξύ τους συνεργασία θα συνεχιστεί στο μέλλον.

Προηγούμενο Άρθρο

Υπαίθριος Δρόμος του Σταυρού

Επόμενο Άρθρο

Ο Συριανός μαέστρος Στέφανος Τσιαλής αναλαμβάνει Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ «ΑΝΩ»

You might be interested in …

Ο Πάπας στην Κολομβία

  Λίγες μέρες από την στιγμή που οι αντάρτες στην Κολομβία ανακοίνωσαν ότι παρέδωσαν και τα τελευταία όπλα τους σε διεθνείς παρατηρητές, το Βατικανό ανήγγειλε λεπτομέρειες για το ταξίδι του πάπα Φραγκίσκου σε μια χώρα […]

Υπάρχει ανάγκη για διάλογο μεταξύ των γενεών

Η συνύπαρξη μεταξύ των παλαιότερων και των νεότερων γενεών μπορεί να επιφέρει μια καλύτερη εκτίμηση για τη ζωή, η οποία συχνά χάνεται στη σημερινή κοινωνία των γρήγορων ρυθμών, είπε ο πάπας Φραγκίσκος. Στην σύγχρονη κοινωνία […]