Με επικεφαλής τον παλαίμαχο ιερέα της Αποστολής π. Ιωάννη Λούβαρη, από το 1966, πιστοί της καθολικής κοινότητας Θεσσαλονίκης εξέδραμαν μετά τη θεία λειτουργία της Κυριακής 3ης Απριλίου στο Οχυρό Ρούπελ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, για να προσευχηθούν και να τιμήσουν τη μνήμη του ήρωα Διοικητή του Γεωργίου Δουράτσου (1894-1981), κατά τη γερμανική επίθεση τον Απρίλιο του 1941. Τον Απανωσυριανό ήρωα Στρατηγό, που στην απαίτηση του στρατηγού Λιστ να παραδώσει το φρούριο απάντησε με το ιστορικό «Μολών λαβέ: Τα φρούρια καταλαμβάνονται δεν παραδίδονται». Μαζί με τους 980 αξιωματικούς και στρατιώτες του αντιστάθηκε στον εχθρό, στον οποίο προκάλεσε σοβαρές απώλειες, από τις 6 ως τις 9 Απριλίου 1941, μέρα της πτώσης της Θεσσαλονίκης στη γερμανική στρατιά που εισέβαλε στο ελληνικό έδαφος από την τότε Γιουγκοσλαβία.
Τιμώντας τους αμυνόμενους, οι Γερμανοί επέτρεψαν στο Δουράτσο να επιθεωρήσει πλάι στο Λιστ το αντίπαλο άγημα και δέχτηκαν να αντικαταστήσει η σβάστικα τη γαλανόλευκη μετά την έξοδο από το οχυρό και του τελευταίου Έλληνα στρατιώτη. Αιχμάλωτοι δεν κρατήθηκαν.
Όταν ο Χίτλερ πληροφορήθηκε το γεγονός ομολόγησε ενώπιον της γερμανικής συνελεύσεως ότι «Το καθήκον έναντι της ιστορίας μού επιβάλλει να δηλώσω ότι εξ όλων των αντιπάλων που αντιμετωπίσαμε ως τώρα, οι Έλληνες αγωνίστηκαν με την ύψιστη προς το θάνατο περιφρόνηση. Κατέθεσαν τα όπλα όταν η συνέχιση της αντίστασης ήταν πλέον αδύνατη και συνεπώς άσκοπη. Γι’ αυτό διέταξα να μην κρατηθούν αιχμάλωτοι».
Στο ιερότερο σημείο του Οχυρού και σε μικρή απόσταση από την προτομή του Δουράτσου, που τοποθετήθηκε στην είσοδο του Μουσείου το 2004, ο π. Λούβαρης τέλεσε τρισάγιο παρουσία του εφημερίου π. Janusz και του αδελφού Ιωάννη Πρίντεζη, που συμπληρώνει εφέτος 50 χρόνια προσφοράς στη μακεδονική πρωτεύουσα.
Την πατρίδα του τιμώμενου Στρατηγού εκπροσώπησαν οι συμπατριώτες του Μάρκος Ν. Ρούσσος Μηλιδώνης και η πάντα πιστή στο Βράχο μας κ. Γεωργία Παλαιολόγου-Ζαχαριάδου.
Ευχαριστούμε τον κ. Διοικητή και τον υπέροχο ξεναγό μας, τον ένστολο κ. Αποστολίδη.