Χθες, 3 Ιουνίου 2026, η Εκκλησία της Σύρου έζησε μία ιστορική ημέρα, η οποία θα σφραγίσει από δω και πέρα την τοπική αυτή Εκκλησία και όχι μόνο.
Η επίσημη εγκατάσταση της πρώτης μοναστικής κοινότητας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ενορία Βάρης της Σύρου ήταν αληθινή γιορτή για όλο το νησί.
Στις 6 το απόγευμα τελέστηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προΐστατο ο Αποστολικός Τοποτηρητής της Επισκοπής Σύρου, Σεβ/τατος Αρχιεπίσκοπος Σεβαστιανός και μαζί του συλλειτούργησαν: ο Σεβ/τατος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος, πρώην Νάξου-Τήνου κλπ., ο Ιερός εφημεριακός Κλήρος της Σύρου, οι Πατέρες Καπουκίνοι της μοναχικής κοινότητας του Αγίου Ιωάννη στην Άνω Σύρο, οι τρεις ιερομόναχοι Πατέρες Σαλεσιανοί που ήδη αποτελούν την πρώτη μοναστική κοινότητα των Σαλεσιανών Πατέρων στη Σύρο με την παρουσία και ενός δοκίμου, τρεις ιερείς, εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής των Καθολικών Αθηνών και 9 Ανώτεροι του Μοναχικού Τάγματος από τη Ρώμη και τη Σλοβενία στην Περιφέρεια της οποίας ανήκει τώρα και η νέα μοναχική κοινότητα των Πατέρων Σαλεσιανών της Σύρου, και ο εφημέριος της Σαντορίνης.
Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε με κάθε επισημότητα στον Ενοριακό Ναό Βάρης, οποίος ήταν πλήρης από ενορίτες και μέλη άλλων ενοριών.
Η χορωδία του Ναού βοήθησε ενεργά, ώστε η Θεία Λειτουργία να τελεσθεί μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και να συμβάλει στη γιορτή της τοπικής Εκκλησίας που συνάχθηκε για να ευχαριστήσει το Θεό για το πολύτιμο αυτό δώρο που έκανε στην τοπική Εκκλησία της Σύρου με την εγκατάσταση της νέας αυτής μοναστική κοινότητας.
Τώρα μπορεί να ελπίζει σε μία αναγέννηση που θα συμβάλλει το νέο χάρισμα που φέρνουν στην τοπική αυτή Εκκλησία οι Πατέρες Σαλεσιανοί που είναι η ιδιαίτερη πνευματική, κοινωνική και ανθρωπιστική φροντίδα για τα παιδιά και τους νέους.
Είναι τώρα ο κατάλληλος καιρός για μια αναδιοργάνωση της τοπικής Εκκλησίας της Σύρου, η οποία αναμένει και ένα άλλο πολύτιμο δώρο, που θα είναι ο νέος Επίσκοπός της, ο οποίος αναμένεται το συντομότερο από όσους αγαπούν την Εκκλησία τους και έχουν μάθει να δέχονται ότι η Εκκλησία του Θεού δεν αποτελείται από αγγέλους αλλά από ανθρώπους με τα χαρίσματά τους αλλά και τα ελαττώματά τους.
Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο εκπρόσωπος του μοναχικού τάγματος των Πατέρων Σαλεσιανών, ο οποίος και εξήγησε γιατί το μοναχικό αυτό τάγμα πήρε την απόφαση να εγκαταστήσει στην Ελλάδα την πρώτη της μοναχική κοινότητα.
Είναι μια εντυπωσιακή συγκυρία που, εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Σλοβενίας, στην οποία έφθασε η Χριστιανική πίστη από τους δύο Έλληνες Ιεραποστόλους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο, σήμερα οι απόγονοί τους επιστρέφουν στην Ελλάδα για να συμβάλουν στην ωρίμανση της πίστης των Ελλήνων και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων με το ιδιαίτερο χάρισμά τους
Κατά τη Θεία Λειτουργία, ο νέος Διευθυντής της μοναχικής Κοινότητας των Πατέρων Σαλεσιανών π. ΟΣΚΑΡ έδωσε ενώπιον του Υπεύθυνου Πνευματικού Περιφερειάρχη του Τάγματος των Σαλεσιανών Πατέρων της Σλοβενίας, την ομολογία της πίστης και της τήρησης του Κανονισμού του Μοναχικού Τάγματός του.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου ευχήθηκε το «καλώς όρισε» στη νέα μοναστική κοινότητα και παρέδωσε στον Διευθυντή της αναμνηστική πλακέτα.
Πήρε το λόγο και ο πρώην εφημέριος της Βάρης για 25 χρόνια, Σεβασμιότατος Νικόλαος και επειδή ο νυν εφημέριος π. Δανιήλ βρισκόταν στην πατρίδα του την Πολωνία για να συλλειτουργήσει με τον Επίσκοπό του και τους συμμαθητές του που γιόρταζαν τα 25 χρόνια της ιεροσύνης τους την ίδια αυτή ημέρα, 3 Ιουνίου 2001, με το δικό του τρόπο ευχήθηκε στους πατέρες καλή διαμονή στην ενορία αυτή, η οποία έχει μία λαμπρή ιστορία και σήμερα είναι η πρώτη φορά που της απονέμεται ΟΣΚΑΡ.
Η ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας έγινε με τις ευχαριστίες εκ μέρους του Διευθυντή π. ΟΣΚΑΡ προς τους Σεβασμιοτάτους, τους ιερείς, τους ιερομονάχους, μοναχούς και μοναχές αλλά και όλο το Εκκλησίασμα.
Ο Σεβ/τατος Σεβαστιανός ευχαρίστησε τον πρώην Επίσκοπο Σύρου, Σεβασμιότατο Πέτρο Στεφάνου που φρόντισε και πέτυχε την άφιξη και στην Ελλάδα της πρώτης κοινότητας των Σαλεσιανών Πατέρων.
Μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι οι συλλειτουργοί κάθισαν σε δείπνο αγάπης, μέσα σε ένα κλίμα φιλικό και αδελφικό, αποχαιρετώντας τους 7 εκπροσώπους του Μοναχικού Τάγματος των Σαλεσιανών Πατέρων, οι οποίοι επιστρέφοντας στην πατρίδα τους άφησαν στη Σύρο το ανεκτίμητο δώρο της πρώτης μοναστικής κοινότητάς τους στην Ελλάδα.
+Νικόλαος,
Αρχιεπίσκοπος, πρώην Νάξου-Τήνου κλπ.
