22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Καρδινάλιος Pizzaballa: Σε αυτή τη σκοτεινή νύχτα, στεκόμαστε στο πλευρό όσων εργάζονται για το καλό

Ο Καρδινάλιος Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων μιλάει για την κρίσιμη στιγμή στους Αγίους Τόπους και για το πόσο δύσκολο είναι να δούμε διεξόδους.

«Οι στιγμές είναι πολύ επώδυνες, ζούμε μια πολύ μακρά νύχτα. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι οι νύχτες τελειώνουν. Είναι η ώρα που η Εκκλησία πρέπει να συνεργαστεί με όλους εκείνους που είναι πρόθυμοι να κάνουν κάτι όμορφο και καλό για όλους…». Ο καρδινάλιος Pierbattista Pizzaballa, βρισκόμενος για λίγο στη Ρώμη, μίλησε στις υπηρεσίες ενημέρωσης της Αγίας Έδρας για την κατάσταση στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Ποια είναι η κατάσταση αυτές τις μέρες στο Ισραήλ και ιδιαίτερα στη Γάζα;

Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν αυτών των τελευταίων μηνών, είναι μια κατάσταση με σκαμπανεβάσματα. Η Γάζα είναι πλέον διαιρεμένη μεταξύ του βορρά και του νότου, της Ράφα και της πόλης της Γάζας. Υπήρξε μια περίοδος κατά την οποία ερχόταν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, ειδικά στο βορρά. Τώρα έχει γίνει και πάλι λίγο περίπλοκο. Το κρέας, για παράδειγμα, λείπει. Το νερό είναι προβληματικό, και ας πούμε ότι, γενικά, η κατάσταση παραμένει πολύ επιδεινωμένη και είναι πολύ δύσκολο να δούμε διεξόδους. Δεν μου φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγούν πουθενά και ότι υπάρχει πραγματική επιθυμία μεταξύ των μερών να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα. Και αυτό είναι που γίνεται αντιληπτό, έχοντας κατά νου και το μέτωπο του Λιβάνου που θερμαίνεται όλο και περισσότερο. Οι προοπτικές δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές.

Πόσα είναι τα θύματα; Κάποιοι αμφισβητούν τους αριθμούς που παρέχονται, αλλά οι εικόνες που καταφθάνουν δείχνουν καταστροφή…

Καταστροφή. Η πόλη της Γάζας έχει καταστραφεί, άρα τα θύματα είναι πολλά. Είναι δύσκολο να δώσουμε αριθμούς, αλλά είναι πολλά, και αυτό είναι προφανές. Είναι γεγονός ότι τα θύματα μεταξύ των αμάχων είναι πάντα πολλά.

Πώς μπορεί να ξαναχτιστεί ο κοινωνικός ιστός και η συνύπαρξη, λαμβάνοντας υπόψη τι έχει συμβεί, αλλά ταυτόχρονα ξεπερνώντας αυτό που έχει συμβεί;

Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι’ αυτό, αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας πόλεμος και υπάρχουν τραύματα. Θα χρειαστεί χρόνος για να κατανοήσουμε την έκταση της πληγής που έχει επηρεάσει τους πάντες και τις συνέπειές του. Η ανασυγκρότηση θα είναι απαραίτητη. Υπάρχει η αποφασιστικότητα για την ανοικοδόμηση, το αντιλαμβάνομαι αυτό πολύ καθαρά. Αλλά με ποιον τρόπο, με ποια κριτήρια και με ποιον; Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε.

Και η κατάσταση στη Δυτική Όχθη;

Η Δυτική Όχθη βρίσκεται πάντα στα πρόθυρα έκρηξης, τα προβλήματα είναι συνεχή, σχεδόν καθημερινά, ειδικά σε ορισμένες περιοχές προς τα βόρεια, στην περιοχή της Τζενίν και της Ναμπλούς. Οι συγκρούσεις μεταξύ των εποίκων και των κατοίκων των αραβικών χωριών είναι συνεχείς, αυτό δημιουργεί μια κατάσταση φθοράς που δεν θα οδηγήσει σε τίποτα καλό.

Αναφέρατε νωρίτερα το άνοιγμα του βόρειου μετώπου. Γίναμε μάρτυρες μιας πολύ έντονης συζήτησης εντός του Ισραήλ σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές. Τι μπορεί να περιμένουμε;

Η εσωτερική συζήτηση υπάρχει στο Ισραήλ αλλά και στον Λίβανο: κανείς δεν θέλει τον πόλεμο αλλά φαίνεται ότι κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει και αυτό είναι το πρόβλημα. Φυσικά, αν ανοίξει το βόρειο μέτωπο, θα ήταν σίγουρα μια τραγωδία, ειδικά για τον Λίβανο, ο οποίος κινδυνεύει να γίνει μια άλλη Γάζα, τουλάχιστον στο νότιο τμήμα. Δεν είμαι ειδικός σε στρατιωτικά θέματα, αλλά το τοπίο παραμένει πολύ τεταμένο, πάντα στα πρόθυρα περαιτέρω κλιμάκωσης.

Πώς είναι η ζωή των χριστιανών σε ένα τέτοιο πλαίσιο;

Οι χριστιανοί δεν είναι ένας ξεχωριστός λαός, ζουν ό,τι ζουν όλοι οι άλλοι. Γνωρίζουμε την κατάσταση στη Γάζα, δυστυχώς, αλλά είναι επίσης πολύ προβληματική στη Δυτική Όχθη, ειδικά από οικονομικής άποψης. Υπάρχει μια κατάσταση παράλυσης, η εργασία είναι σπάνια ή ανύπαρκτη, και αυτό κάνει τις προοπτικές μετανάστευσης όλο και πιο ελκυστικές, δυστυχώς ιδιαίτερα για τους Χριστιανούς.

Ας ρίξουμε μια ματιά στη μεταπολεμική περίοδο. Τι θα μπορούσε να κάνει η διεθνής κοινότητα; Ποιος θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο για την επίτευξη της ειρήνης;

Η επίτευξη ειρήνης, αυτή τη στιγμή, μου φαίνεται ότι είναι ένας στόχος πολύ μακρινός. Αυτή τη στιγμή, η πολιτική, και η διεθνής κοινότητα, πρέπει να εργαστούν πρωτίστως για να σταματήσει η σύγκρουση. Η επίτευξη ειρήνης και η επίτευξη σοβαρότερων πολιτικών προοπτικών θα πάρει σίγουρα πολύ χρόνο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρει έναν τρόπο να κάνει το Ισραήλ και τη Χαμάς να σταματήσουν τη σύγκρουση και να επιτύχουν μια κατάπαυση του πυρός που θα αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς κάτι πιο συνεπές, σταθερό και μόνιμο.

Το αποτέλεσμα των επόμενων αμερικανικών εκλογών θα βαρύνει επίσης σε αυτό το σενάριο…

Σίγουρα, οι αμερικανικές εκλογές θα επηρεάσουν. Ωστόσο, πιστεύω ότι οι λύσεις πρέπει να βρεθούν σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Μπορεί η βοήθεια να φτάσει στη Γάζα;

Γίνονται εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση, το Λατινικό Πατριαρχείο έχει επίσης δεσμευτεί να περάσει η βοήθεια. Αύριο θα πρέπει να εισέλθει στην περιοχή το πρώτο απόθεμα αρκετών τόνων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, υπάρχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Πώς βλέπει ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων αυτό που συμβαίνει; Ποια είναι η οπτική ενός ανθρώπου πίστης μπροστά σε όλα αυτά;

Η ελπίδα είναι η κόρη της πίστης. Η στιγμή είναι πολύ οδυνηρή, ζούμε μια πολύ μακρά νύχτα. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι οι νύχτες τελειώνουν. Είναι η ώρα που η Εκκλησία πρέπει να είναι παρούσα στην περιοχή, να είναι κοντά και να συνεργαστεί με όλους εκείνους που είναι πρόθυμοι να κάνουν κάτι όμορφο και καλό για όλους. Όταν όλοι υψώνουν εμπόδια ο ένας εναντίον του άλλου, η Εκκλησία πρέπει να κρατάει πάντα το χέρι της απλωμένο στον άλλο. Αυτό είναι το καθήκον μας που γεννιέται από την εμπειρία της πίστης μας, είναι αυτό που καλούμαστε να κάνουμε αυτή τη στιγμή.

Αισθάνεστε ότι σας συνοδεύει η ανά τον κόσμο Εκκλησία;

Ναι, ο Άγιος Πατέρας ήταν πάντα πολύ κοντά μας και συνεχίζει να είναι πολύ κοντά μας. Όπως και πολλές επισκοπές σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: vaticannews.va

Προηγούμενο Άρθρο

Οι φωτιές της πίστης

Επόμενο Άρθρο

29 Ιουνίου, Εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου:  Ένα μήνυμα για την Ελλάδα σήμερα

You might be interested in …

Ασυνόδευτοι ανήλικοι Ελλάδα – Κύπρος

Ασυνόδευτοι ανήλικοι Ελλάδα –  Κύπρος               «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που τελείωσα το σχολείο και σπουδάζω. Μη νομίζετε ότι στην Ελλάδα δεν ταλαιπωρήθηκα. Ταλαιπωρήθηκα πολύ, όμως αυτό που με κράτησε στα πόδια ήταν ελπίδα, […]

Επτά

Αναλογιζόμενο το παρόν με ένα πρωτότυπο όραμα ενσωματωμένο στην παράδοση, το Ραδιόφωνο του Βατικανού παρουσιάζει σε παγκόσμια ραδιοφωνική πρεμιέρα το «7», μια μελέτη πάνω στο Septem verba Christi in Cruce του Joseph Haydn, για κρουστά, […]

Άουσβιτς, σύμβολο της μεγαλύτερης ανθρώπινης βαρβαρότητας

75η επέτειος από την απελευθέρωση του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Auschwitz Birkenau (27/01/1945), και αυτό το μέρος εξακολουθεί να προκαλεί τρόμο. Ήταν το μεγαλύτερο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, που άνοιξε το 1940 στα κατεχόμενα πολωνικά εδάφη. Αρχικά […]