17 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ: Παγκόσμια εκστρατεία της Κάριτας ενάντια στην Πείνα.

ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ

Παγκόσμια εκστρατεία της Κάριτας ενάντια στην Πείνα.

Με την εκστρατεία ενάντια στην φτώχεια και την πείνα, επιθυμούμε να εκφράσουμε την ταυτότητα της Κάριτας με το έργο μας αλλά και με την πνευματική μας ζωή, η οποία στηρίζει τη βάση του έργου μας με τις οικογένειες και τις κοινότητες. Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, ένα «κύμα» προσευχής θα κάνει το γύρο του κόσμου καθώς τα μέλη της Κάριτας,  θα σταματήσουν για να προσευχηθούν το μεσημέρι (12 μμ τοπική ώρα) με την ελπίδα να δοθεί τέλος στο σκάνδαλο της πείνας στον κόσμο.

 

 

Στην Επιστολή του με θέμα την Παγκόσμια εκστρατεία της Κάριτας ενάντια στην πείνα ο πρόεδρος της Διεθνούς Κάριτας Καρδινάλιος Oscar Andres Rodriguez Maradiaga μεταξύ άλλων αναφέρει :

“Οι 164 οργανώσεις – μέλη της  Διεθνούς Κάριτας  που εργάζονται σε περισσότερες από διακόσιες χώρες και επικράτειες παγκοσμίως, γνωρίζουν ότι υπάρχει αρκετή τροφή για όλο τον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά ένας στους οχτώ  καθημερινά δεν τρώει εξαιτίας της πείνας.  Πράγματι, ο τρόπος με τον οποίο παράγεται, εμπορευματοποιείται και διανέμεται η τροφή, δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των πιο φτωχών. Πρόκειται για μια αδικία που μπορούμε και οφείλουμε να εξαλείψουμε.

Η εκστρατεία μας συμπίπτει με την περίοδο της Παρουσίας, που μας προσκαλεί να εμβαθύνουμε το μυστήριο της ενσάρκωσης του Κυρίου μας, «εγώ όμως ήρθα για να έχουν τα πρόβατά μου ζωή, και μάλιστα ζωή περίσσια» ( Ιω. 10,10). Πήρε σάρκα και οστά για τους φτωχούς, τους πεινασμένους και όλους τους κατατρεγμένους για να ταυτοποιηθεί με αυτούς. «Γιατί πείνασα και μου δώσατε να φάω» και «αφού τα κάνατε αυτά για έναν από τους άσημους αδερφούς μου, τα κάνατε για μένα» (Μτ. 25). Κάθε άνθρωπος που πεθαίνει από πείνα, μας φέρνει μπροστά στην αγωνία του Ιησού αυτοπροσώπως!

…………………………………

Το κάλεσμα που κάνω σε όλους μας επ΄ ευκαιρία αυτής της εκστρατείας ηχεί σαν αντίλαλος στην παρότρυνση του Μακαρίου Ιωάννη – Παύλου ΙΙ στο Ιωβηλαίο του 2000: «Είναι, έλεγε, η στιγμή μιας νέας «αντίληψης της αγάπης» που θα ξεδιπλώνεται όχι μόνο από τις σπάταλες βοήθειες που αντλούν κάποιο συμφέρον, αλλά από την ικανότητα του να γίνουμε συμμέτοχοι στην δυσκολία, να είμαστε αλληλέγγυοι με αυτούς που υποφέρουν ενεργώντας όχι σαν μια ταπεινή ελεημοσύνη αλλά σαν ένα αδερφικό μοίρασμα. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε μέσα σε όλες τις κοινότητες, οι φτωχοί να αισθάνονται σαν «στο σπίτι τους». Αυτός ο τρόπος δεν θα είναι η πιο μεγάλη και αποτελεσματική παρουσία της καλής αγγελίας της Βασιλείας; (Novo Millenio Ineunte, n.50).

………………………………………

Αυτή η νέα σκέψη αγάπης πρέπει να μας ωθήσει στην εξάντληση των πηγών της χριστιανικής μας πίστης και της φιλανθρωπίας μας, για να μπορέσουμε να δεσμευτούμε ακόμα περισσότερο στην εξαφάνιση του σκανδάλου της πείνας.

Αυτή η εκστρατεία να μας βοηθήσει επίσης στην ανακάλυψη και την εμβάθυνση του μυστηρίου της Ευχαριστίας. Ο Κύριος δεν μας άφησε έτσι απλά την ανάμνηση της Ευχαριστίας, θέλησε να μείνει πραγματικά παρούσα ανάμεσά μας μέσα από τα είδη του άρτου και του οίνου. Έκτοτε μπορούμε να τεμαχίσουμε τον ευχαριστιακό άρτο, να γίνουμε κοινότητες που τελούν την ευχαριστία, μυστήριο ενότητας και ένωσης, χωρίς να στερούμε από τους αδερφούς μας και τις αδερφές μας το αξίωμα της επαρκούς και ποιοτικής τροφής.”

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ

 

ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ- ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Κύριε και Θεέ μας, μας εμπιστεύθηκες τους καρπούς της Δημιουργίας σου για να φροντίζουμε τη γη και να τρεφόμαστε από τη γενναιοδωρία της.

 

Μας έστειλες τον Υιό σου για να μοιραστεί τη σάρκα μας και το αίμα μας και να μας διδάξει τη δική σου εντολή της αγάπης. Χάρη στον θάνατό σου και την ανάστασή σου γίναμε όλοι μια μόνο ανθρώπινη οικογένεια.

 

Ο Ιησούς έδειξε την προσοχή του ιδιαίτερα σ’ όσους στερούνται την τροφή, μετατρέποντας πέντε άρτους και δυο ψάρια σε γιορτινό τραπέζι που χόρτασε πάνω από πέντε χιλιάδες ανθρώπους.

 

Γεμάτοι από ελπίδα, προστρέχουμε σ’ εσένα, Κύριε και Θεέ μας, γνωρίζοντας την αδυναμία μας και τα σφάλματά μας, για να μοιραστούμε την τροφή με όλα τα μέλη της μεγάλης ανθρώπινης οικογένειας.

 

Μέσα στη σοφία σου, φώτισε τους ηγέτες των λαών και τους υπεύθυνους των Επιχειρήσεων, καθώς και όλους τους πολίτες του κόσμου, να βρουν δίκαιες και αλληλέγγυες λύσεις που να εξαλείψουν την πείνα στον κόσμο, εξασφαλίζοντας σ’ όλους τους λαούς το δικαίωμα να έχουν κάθε μέρα τροφή.

 

Σε παρακαλούμε, Κύριε και Θεέ μας, να μας αξιώσεις να παρουσιαστούμε μπροστά σου, ως ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ έχοντας εξασφαλίσει στον κόσμο μας ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

 

Α Μ Η Ν


Προηγούμενο Άρθρο

Επιστολή προς την Εκκλησία για τον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στη φτώχεια

Επόμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος για τον Νέλσον Μαντέλα

You might be interested in …

Κάριτας Ελλάς: Προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Εξωτερικών για τη μείωση της ακραίας φτώχειας και της πείνας

ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ, ΜΚΟ   Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας (Α.Σ.Χ.) του ΟΗΕ θα λήξουν το 2015. Η διεθνής διαδικασία ορισμού ενός νέου διεθνούς πλαισίου/ νέων Α.Σ.Χ. […]

Εθελοντισμός και Κάριτας Αθήνας

Το 2011 είναι έτος αφιερωμένο στον εθελοντισμό. Ο εθελοντισμός είναι πολυδιάστατος, αγγίζει όλες τις δραστηριότητες μιας κοινωνίας: είναι η προσφορά του ελεύθερου χρόνου ενός ατόμου για την ανάπτυξη και προώθηση μιας ιδέας, μιας αξίας, ενός […]