6 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κάριτας Ελλάς: Κοινωνικό Κέντρο Νέου Κόσμου

Το Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς  στο Νέο Κόσμο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2017, με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Κάριτας Γερμανίας.

Το Κοινωνικό Κέντρο είναι ένας ανοιχτός εναλλακτικός χώρος όπου αναπτύσσονται καινοτόμες ιδέες, προωθείται ο διαπολιτισμικός διάλογος και διευκολύνεται η καλλιέργεια ισχυρών σχέσεων. Προτεραιότητά του είναι η υποστήριξη της διαδικασίας ένταξης και επανένταξης των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μέσω της υλοποίησης δράσεων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη διαμόρφωση κοινωνικών δικτύων και την προώθηση της δημιουργικής έκφρασης και της επικοινωνίας.

Το Κοινωνικό Κέντρο στεγάζεται σε δυο χώρους, εκ των οποίων ο ένας λειτουργεί ως Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης και ο άλλος ως Κέντρο Ημέρας. Οι υπηρεσίες που παρέχονται, απευθύνονται σε ενήλικο πληθυσμό και περιλαμβάνουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, κοινωνική, ψυχολογική και νομική υποστήριξη, επαγγελματικό προσανατολισμό και εργασιακή συμβουλευτική, φοροτεχνική υποστήριξη και οικονομική συμβουλευτική καθώς και υποστήριξη στην ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων.

Στο Κέντρο Ημέρας πραγματοποιούνται σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαιδευτικές και ενημερωτικές συναντήσεις καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον ανοιχτές προς κάθε ενδιαφερόμενο. Στο χώρο υπάρχει πρόσβαση σε πολυγλωσσική βιβλιοθήκη και ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ υπάρχουν διαθέσιμα εκπαιδευτικά επιτραπέζια παιχνίδια από διάφορες χώρες.

Επιπλέον, στο ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον του, έχουν υλοποιηθεί πολλές δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, σεμινάρια ζωγραφικής, εργαστήρια μουσικής και χορωδίας και έχουν δημιουργηθεί ομάδες θεάτρου, φωτογραφίας και εμψύχωσης νέων.

Ο χώρος περιβάλλεται από μια μεγάλη αυλή, όπου έχουν φιλοξενηθεί πολυάριθμες υπαίθριες πολιτιστικές δραστηριότητες και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που αγκαλιάστηκαν τόσο από τους συμμετέχοντες όσο και από την τοπική κοινότητα.

Η ομάδα του Κοινωνικού Κέντρου στοχεύει στην εξυπηρέτηση των συνεχώς μεταβαλλόμενων αναγκών του πληθυσμού με επαγγελματισμό, υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, και διαρκώς αξιολογεί και αναπροσαρμόζει τις υπηρεσίες του. Η προσέγγιση αυτή, ακόμα και σε δύσκολες συγκυρίες και περιόδους, έχει συμβάλει στην εδραίωση του Κοινωνικού Κέντρου ως δομή που ανταποκρίνεται με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Κατά την περίοδο της πανδημίας το Κοινωνικό Κέντρο του Νέου Κόσμου υιοθέτησε έγκαιρα ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, το οποίο συνδύασε την εξ’ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών με τη δια ζώσης εξυπηρέτηση. Με εξίσου άμεσα αντανακλαστικά, από το Μάρτιο του 2022, υπήρξε από τους πρώτους χώρους που άνοιξε τις υπηρεσίες του στους εκτοπισμένους Ουκρανούς.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των εξυπηρετούμενών του, επέκτεινε πιλοτικά τις δράσεις του και στον ανήλικο πληθυσμό. Τον Ιούλιο του 2022 υλοποιήθηκαν οι δράσεις «Δημιουργική απασχόληση παιδιών» και «Διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερη ξένη γλώσσα για παιδιά” διάρκειας δυο μηνών, ενώ το Σεπτέμβριο 2022 εντάχθηκε η νέα δράση «Ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές/ τριες 6 έως 12 ετών».

Στα έξι χρόνια λειτουργίας του και, έχοντας εξυπηρετήσει πάνω από 16.500 άτομα, το Κοινωνικό Κέντρο του Νέου Κόσμου αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για την τοπική κοινότητα όσο και για όλους τους τοπικούς και εθνικούς φορείς με τους οποίους έχει επιτυχώς συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια. Κυρίως όμως αποτελεί σημείο αναφοράς για τους εξυπηρετούμενούς του. Άνθρωποι που δέχτηκαν τις υπηρεσίες του και υποστηρίχθηκαν σε δύσκολες για εκείνους περιόδους, επιστρέφουν πλέον ως ενεργοί εθελοντές και αναλαμβάνουν νέους δυναμικούς ρόλους. Όντας ζωντανός οργανισμός, άμεσα συνδεδεμένος με τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του και εμπλουτίζει διαρκώς τις δράσεις του, περιλαμβάνοντας ανθρώπους διαφορετικών ομάδων και όλων των ηλικιών με γνώμονα τη συμπερίληψη, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό.

Πληροφορίες – Επικοινωνία:

📍Ρενέ Πυώ 2Α, Νέος Κόσμος, 11744 (οδηγίες πλοήγησης κλικ εδώ)

☎️2130909940

📧 neoskosmoscenter@caritas.gr https://www.facebook.com/caritashellas

www.caritas.gr https://www.instagram.com/caritashellas/

Προηγούμενο Άρθρο

Κάριτας Αθήνας: Kοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Τίμιος Σταυρός

Επόμενο Άρθρο

Κυριακή του Λόγου του Θεού. Ενορία Ι.Καθ.Μητροπολιτικού Ναού Κερκύρας, Αγίων Ιακώβου Αποστόλου & Χριστοφόρου Μάρτυρα

You might be interested in …

30 χρόνια αλληλεγγύης, Ετήσια Περιφερειακή Διάσκεψη της Κάριτας Ευρώπης

Στη Ρώμη στις 10 Μαΐου 2023, η Κάριτας Ευρώπης (Caritas Europa) πραγματοποίησε την Ετήσια Περιφερειακή Διάσκεψη, η οποία αποτελεί το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων του ευρωπαϊκού δικτύου που αποτελείται από 49 μέλη από 46 χώρες. […]

Κάριτας Ελλάς: Βομβιστική Επίθεση σε Αποθήκη της Κάριτας στην Ουκρανία

Αποθήκη της Κάριτας καίγεται ολοσχερώς μετά από ολονύκτια ρώσικη επίθεση 300 τόνοι αγαθών ανθρωπιστικής βοήθειας καταστράφηκαν «Η επίθεση της Ρωσίας στην αποθήκη της Κάριτας Spes στο Λβιβ της Ουκρανίας χθες (19 Σεπτεμβρίου) το βράδυ, καταστρέφοντας […]

Η Κάριτας Ελλάς για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023 Οι δυνατές βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν στη χώρα, από την Τρίτη 5.9.2023, οδήγησαν σε καταστροφικές πλημμύρες στο Πήλιο, τα γύρω χωριά και τον Βόλο, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, με […]