17 Ιουλίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κοινός εορτασμός του Πάσχα στην Ελλάδα

 Για την Κέρκυρα, από την εποχή της ημερολογιακής μεταρρύθμισης η Βενετική Δημοκρατία διαπραγματεύτηκε με τη Ρώμη το θέμα του κοινού εορτασμού για τους κατοίκους των κτήσεών της στον ελλαδικό χώρο. Από το 1588 ξεκίνησε και επίσημα στην Κέρκυρα, ο κοινός εορτασμός, ο οποίος με «διαλλείματα» ίσχυσε έως τον 20ο αιώνα.  

Ήδη από το 1924 (που αν και με την καθιέρωση από την Εκκλησία της Ελλάδος του νέου ημερολογίου, συνεχίστηκε η χρήση του παλαιού ημερολογίου για την εορτή του Πάσχα), έγινε μία ακόμα προσπάθεια να συνεχιστεί ο κοινός εορτασμός στην Κέρκυρα. Το 1926, όμως, η ρωμαϊκή Σύνοδος για θέματα πίστεως και ηθικής ανακάλεσε και επίσημα την απόφαση του κοινού εορτασμού.

Το 1950 ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας Αντώνιος Γρηγόριος Βουτσίνος, επανέφερε το θέμα στην Αγία Έδρα, αλλά δέχθηκε αρνητική απάντηση.

  Το χειμώνα του 1966 ο αείμνηστος Αντώνιος Βαρθαλίτης, ευρισκόμενος στη Ρώμη συζήτησε την υπόθεση και τον Ιανουάριο του 1967, αφού υπέβαλε επίσημο αίτημα, δέχθηκε τηλεγράφημα από τον καρδινάλιο Testa, τότε Πρόεδρο της ρωμαϊκής Συνόδου για τις Ανατολικές καθολικές Εκκλησίες, με ημερομηνία 07/01/1967, στο οποίο αναγράφεται: «Χορηγείται η αιτηθείσα άδεια ως προς τον εορτασμό του Πάσχα».

Ένα χρόνο αργότερα (1968) οι υπόλοιποι Καθολικοί Ιεράρχες της Ελλάδος, μετά από σχετική έρευνα για τη γνώμη των πιστών, αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα παράδειγμα της Κερκύρας και η απόφασή τους αυτή επικυρώθηκε από την Αγία Έδρα.

Έτσι από την άνοιξη του 1968 ισχύει ο κοινός εορτασμός του Πάσχα με την Ορθόδοξη Εκκλησία για όλη την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα.

Προηγούμενο Άρθρο

Συνάντηση εκπροσώπων Κάριτας των Βαλκανίων στην Μυτιλήνη, 15 – 18 Απριλίου 2024

Επόμενο Άρθρο

«Η σημασία του Πασχαλινού Φωτός», του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

You might be interested in …

Η γυναίκα είναι η κιθάρα που τραγουδάει τη ζωή

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επίσημη εφημερίδα του Βατικανού L’osservatore Romano. Συγγραφέας του είναι ο PAVEL EVDOKIMOV, διάσημος Ρώσος ορθόδοξος διανοούμενος και θεολόγος. Υπήρξε επί σειρά ετών καθηγητής στο Ινστιτούτο του Αγίου Σέργιου […]

Τι σημαίνει «ευλογία»- «ευλογώ», του σεβάσμ. Ιωάννη Σπιτέρη

Στη βασιλική στέψη του Κάρολου του Γ’ μία βυζαντινή χορωδία έψαλλε, στα ελληνικά, τον Ψαλμό 71. Ο Ψαλμός αυτός τέλειωνε με αυτήν την ευλογία: «Ο Κύριος, ο Θεός, ο Θεός του Ισραήλ, ευλογημένος, αυτός που […]

«Μερικά ιστορικά στοιχεία για την Τεσσαρακοστή» του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

Ο εορτασμός του Πάσχα του Κυρίου είναι αναμφίβολα η σημαντικότερη γιορτή της χριστιανοσύνης και επί τρεις αιώνες υπήρξε η μοναδική εορτή που τελούνταν σε ολόκληρη την Εκκλησία Ανατολής και Δύσης. Βέβαια, πολύ γρήγορα οι χριστιανοί […]