5 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κρίση στην Ουκρανία: προσευχές, εκκλήσεις και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες  προσευχής και αλληλεγγύης για την Ουκρανία, εκεί όπου η έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής δράσης έχει οδηγήσει σε μια κλιμακούμενη επιδείνωση της κρίσης.

Τις τελευταίες ημέρες, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο των ανησυχιών και των προσευχών πολλών εκκλησιαστικών κοινοτήτων, οι οποίες προσέφεραν τις προσευχές και την υποστήριξή τους για τους αδελφούς και τις αδελφές που είναι έκθετοι σε αυτή την  κατάσταση. Πολλές και οι πολυάριθμες εκκλήσεις για διάλογο και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να δοθεί τέλος στον πόλεμο που ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου.

Πρώτος ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Γενικής Ακρόασης στις 23 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη των Τεφρών, 2 Μαρτίου, θα είναι Ημέρα Προσευχής και Νηστείας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Πιο πρόσφατα, στο τέλος της Προσευχής Άγγελος Κυρίου, ο Άγιος Πατέρας επανέλαβε την έκκλησή του για προσευχή για τον λαό της Ουκρανίας και ζήτησε να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να υποδεχθούν όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία.

Σε όλο τον κόσμο

Χονγκ Κονγκ

Καλώντας τους Χριστιανούς να συμμετάσχουν στις προσευχές για την Ουκρανία μετά την έκκληση του Πάπα, ο Επίσκοπος Stephen Chow τ.Ι. του Χονγκ Κονγκ, σημείωσε ότι «η δύναμη των ειλικρινών προσευχών τόσων πολλών ανθρώπων μπορεί να επιτύχει αυτό που ξεπερνά την ανθρώπινη φαντασία».

Σε επιστολή του στις 25 Φεβρουαρίου, ο Επίσκοπος εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για τις «απώλειες ζωών», εν μέσω των στρατιωτικών ελιγμών και της χειραγώγησης της πολιτικής εξουσίας που «καταρρακώνουν την ελπίδα για ειρήνη και σταθερότητα» του λαού της Ουκρανίας.

«Είμαστε πολίτες του παγκόσμιου χωριού και η ευημερία μας είναι στενά συνυφασμένη. Ας προσφέρουμε τις ειλικρινείς προσευχές μας για όσους στο Χονγκ Κονγκ και σε όλο τον κόσμο πλήττονται από αυτές τις δύο πανδημίες», είπε.

Ζήτησε περαιτέρω από τους Χριστιανούς να προσευχηθούν στον Θεό «να αγγίξει σε βάθος τις καρδιές εκείνων που έχουν τη δύναμη να αντιστρέψουν αυτή την τραγική πορεία για να αποκαταστήσουν την ελπίδα για ειρήνη στον κόσμο μας».

Ινδία

Παρομοίως, οι Εκκλησίες στην Ινδία έχουν ενώσει τις φωνές τους με εκείνες που ζητούν τον τερματισμό των εντεινόμενων συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Σε ένα κοινό μήνυμα την περασμένη Δευτέρα, που υπογράφηκε από τη Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων (CBCI), το Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών της Ινδίας (NCCI) και την Ευαγγελική Κοινότητα της Ινδίας (EFI), καλούν όλους να προσευχηθούν μαζί για την Ουκρανία στις 2 Μαρτίου.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε την ευθύνη να προσευχηθούμε για τη αλλαγή στάσης των ηγετών που παίρνουν τα όπλα από θυμό ή εκδίκηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι εκκλησίες προσεύχονται,  η προστασία και η πρόνοια του Θεού να είναι «πάνω στην Ουκρανία και τη Ρωσία, και μαζί ολόκληρη η περιοχή να βιώσει την ειρήνη για πάντα».

Άγιοι Τόποι

Ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Pierbattista Pizzaballa  προσέθεσε τη φωνή του στις εκκλήσεις για την Ουκρανία. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Vatican News, εξέφρασε τη θλίψη του για την κατάσταση στη χώρα και δήλωσε ότι έστειλε μηνύματα εγγύτητας στις χριστιανικές κοινότητες.

Επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση «της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ να προσεύχεται για την ειρήνη και τον τερματισμό των εντάσεων» σε συνέντευξή του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων SIR.

πηγή: vatican.va

Προηγούμενο Άρθρο

Φόβος ή Εργαλειοποίηση του Θεού;

Επόμενο Άρθρο

Ουκρανία: Έκκληση της Κάριτας για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

You might be interested in …

Ευρωπαϊκές εκλογές: δεκάλογος των Καθολικών Συλλόγων για την Οικογένεια

Με την ευκαιρία της έναρξης της εκλογικής εκστρατείας για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ομοσπονδία Συλλόγων Καθολικών Οικογενειών παρούσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιοποιεί ένα έγγραφο με δέκα σημεία για τα οποία ζητά […]

Πάπας προς G7: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ούτε αντικειμενική ούτε ουδέτερη

Σε ομιλία του στη σύνοδο κορυφής της G7, ο Πάπας Φραγκίσκος συζητά την απειλή και την υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης, την «τεχνο-ανθρώπινη κατάσταση», την ανθρώπινη έναντι της αλγοριθμικής λήψης αποφάσεων, φοιτητικές εργασίες που γράφονται με […]

Μήνυμα της 3ης έκτακτης γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων

Μήνυμα της 3ης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων, 18.10.2014 Στην πορεία της 14ης Γενικής Συνεδρίας αυτής της ημέρας, οι συνοδικοί Πατέρες ενέκριναν το Μήνυμα της 3ης έκτακτης γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων […]