22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μήνυμα του Αγίου Πατέρα για το Πάσχα

 

ΜΗΝΥΜΑ «URBI ET ORBI»

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

ΠΑΣΧΑ 2021

Βασιλική Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 4 Απριλίου 2021

 Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλό Πάσχα!

Σήμερα σε κάθε μέρος του κόσμου αντηχεί το χαρμόσυνο μήνυμα της Εκκλησίας: «Ο Ιησούς, ο Εσταυρωμένος, αναστήθηκε, όπως το είχε πει. Αλληλούια».

Το χαρμόσυνο μήνυμα του Πάσχα δεν είναι αποτέλεσμα οφθαλμαπάτης, δεν αποκαλύπτει μια μαγική φόρμουλα, δεν δείχνει μια οδό διαφυγής από τη δύσκολη κατάστασης που βιώνουμε. Η πανδημία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η κοινωνική και οικονομική κρίση είναι πολύ βαριά, ειδικά για τους φτωχότερους. Δυστυχώς, παρ’ όλα αυτά – και είναι σκανδαλώδες – οι ένοπλες συγκρούσεις δεν σταματούν και τα στρατιωτικά οπλοστάσια ενισχύονται.

Ενώπιον, ή μάλλον, εν μέσω αυτής της περίπλοκης πραγματικότητας, το χαρμόσυνο μήνυμα του Πάσχα περιέχει σε λίγα λόγια ένα γεγονός το οποίο δίνει την ελπίδα που δεν απογοητεύει: «Ο Ιησούς, ο Εσταυρωμένος, αναστήθηκε».

Δεν μας μιλάει για αγγέλους ή φαντάσματα, αλλά για έναν άνθρωπο, έναν άνθρωπο με σάρκα και οστά, με πρόσωπο και όνομα: τον Ιησού. Το Ευαγγέλιο βεβαιώνει ότι αυτός ο Ιησούς, σταυρώθηκε επί Ποντίου Πιλάτου επειδή είχε πει ότι είναι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, την τρίτη ημέρα αναστήθηκε σύμφωνα με τις Γραφές και όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει στους μαθητές του.

Ο Εσταυρωμένος, όχι ένας άλλος, αναστήθηκε. Ο Θεός Πατέρας ανέστησε τον Ιησού, τον Υιό του, επειδή Αυτός επιτέλεσε μέχρι τέλος το σωτήριο θέλημά του Πατέρα: πήρε πάνω του την αδυναμία μας, τις ασθένειές μας, τον ίδιο τον θάνατό μας· υπέφερε τους πόνους μας, βάσταξε το βάρος των ανομιών μας. Γι’ αυτό, ο Θεός Πατέραςτον ανύψωσε και τώρα ο Ιησούς Χριστός ζει για πάντα, είναι ο Κύριος.

Και οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν μια σημαντική λεπτομέρεια: ο Αναστημένος Ιησούς φέρει χαραγμένες τις πληγές στα χέρια, τα πόδια και την πλευρά του. Αυτές οι πληγές είναι η ανεξίτηλη σφραγίδα της αγάπης του για μας. Όποιος βιώνει μια σοβαρή δοκιμασία, στο σώμα και στο πνεύμα, μπορεί να βρει καταφύγιο σε αυτές τις πληγές, να λάβει μέσω αυτών τη χάρη της ελπίδας που δεν απογοητεύει.

Ο Αναστημένος Χριστός είναι ελπίδα για όσους εξακολουθούν να υποφέρουν από την πανδημία, για τους αρρώστους, και για εκείνους που έχουν χάσει ένα αγαπημένο τους πρόσωπο. Είθε ο Κύριος να τους δίνει ενίσχυση και να στηρίξει την εργασία των γιατρών και των νοσοκόμων. Όλοι, ειδικά τα πιο ευάλωταπρόσωπα, έχουν ανάγκη από βοήθεια και το δικαίωμα πρόσβασης στην απαραίτητη περίθαλψη. Αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές αυτήν την εποχή, κατά την οποία όλοι καλούμαστε να συμβάλουμε στην καταπολέμηση της πανδημίας, και τα εμβόλια είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο σε αυτόν τον αγώνα. Στο πνεύμα του «διεθνισμού των εμβολίων», ζητώ επομένως από ολόκληρη τη διεθνή Κοινότητα να συστρατευτεί, ώστε να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στη διανομή τους και να διευκολυνθεί η προώθησή τους, ειδικά στις φτωχότερες χώρες.

Ο σταυρωθείς και αναστάς Ιησούς είναι παρηγοριά και ενίσχυση για όσους έχασαν τη δουλειά τους ή αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και δεν διαθέτουν επαρκή κοινωνική προστασία. Ο Κύριος ας εμπνεύσει τη δράση των δημοσίων αρχών ώστε όλοι, ιδίως οι πιο άπορες οικογένειες, να έχουν την απαραίτητη βοήθεια για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Δυστυχώς, η πανδημία αύξησε δραματικά τον αριθμό των φτωχών και την απελπισία χιλιάδων ανθρώπων.

«Οι κάθε μορφής φτωχοί πρέπει να αρχίσουν να ελπίζουν πάλι», έλεγε ο άγιος Ιωάννης-Παύλος Β’ κατά το ταξίδι του στην Αϊτή. Και αυτή την ημέρα η σκέψη και η ενθάρρυνσή μου πηγαίνουν στον αγαπητό λαό της Αϊτής, ώστε να μην καταβληθεί από τις δυσκολίες, αλλά να κοιτάζει το μέλλον με εμπιστοσύνη και ελπίδα.

Ο Αναστημένος Ιησούς είναι επίσης ελπίδα για πάρα πολλούς νέους που αναγκάστηκαν να περνούν μεγάλες περιόδους χωρίς να φοιτούν στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο και χωρίς να μοιράζονται τον χρόνο με τους φίλους τους. Όλοι έχουμε ανάγκη να ζήσουμε πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις και όχι μόνο εικονικές, ειδικά στην ηλικία στην οποία διαμορφώνεται ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα. Το ακούσαμε την περασμένη Παρασκευή κατά τον Δρόμο του Σταυρού των παιδιών. Είμαι κοντά στους νέους όλου του κόσμου και, αυτήν τη στιγμή, ειδικά στους νέους της Μυανμάρ, οι οποίοι αγωνίζονται για τη δημοκρατία και κάνουν τις φωνές τους να ακούγονται ειρηνικά, έχοντας επίγνωση ότι το μίσος μπορεί να εξαλειφθεί μόνο από την αγάπη.

Το φως του Αναστημένου ας αποτελέσει πηγή αναγέννησης για τους πρόσφυγες, οι οποίοι εξαναγκάζονται στη φυγή λόγω των πολέμων και της δυστυχίας. Στα πρόσωπά τους αναγνωρίζουμε το παραμορφωμένο και ταλαιπωρημένο πρόσωπο του Κυρίου που ανεβαίνει στον Γολγοθά. Ας μην στερούνται συγκεκριμένων σημείων αλληλεγγύης και ανθρώπινης αδελφοσύνης, εγγύηση της νίκης της ζωής επί του θανάτου την οποία εορτάζουμε σήμερα. Ευχαριστώ τις χώρες οι οποίες υποδέχονται γενναιόδωρα τους δεινοπαθούντες που αναζητούν καταφύγιο, ιδίως τον Λίβανο και την Ιορδανία, οι οποίες φιλοξενούν πολλούς πρόσφυγες που διέφυγαν από τις πολεμικές συρράξεις της Συρίας.

Είθε ο λαός του Λιβάνου, που περνάει μια περίοδο δυσκολίας και αβεβαιότητας, να βιώσει την παρηγοριά του Αναστημένου Κυρίου και να υποστηριχθεί από τη διεθνή Κοινότητα στην ιδιαίτερη κλήση του να είναι γη συνάντησης, συνύπαρξης και πλουραλισμού.

Ο Χριστός, η ειρήνη μας, ας κάνει να παύσει επιτέλους ο κρότος των όπλων στην αγαπημένη και μαρτυρική Συρία, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν πλέον σε απάνθρωπες συνθήκες, καθώς και στην Υεμένη, της οποίας τα γεγονότα περιβάλλονται από μια εκκωφαντική και σκανδαλώδη σιωπή, και στη Λιβύη, όπου διαφαίνεται η έξοδος από μια δεκαετία αντιπαράθεσης και αιματηρών συγκρούσεων. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ας καταβάλουν αποτελεσματική προσπάθεια για να τερματιστούν οι συγκρούσεις, επιτρέποντας στους εξαθλιωμένους από τον πόλεμο λαούς να ζήσουν ειρηνικά και να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση των χωρών τους.

Η Ανάσταση μας οδηγεί φυσικά στην Ιερουσαλήμ. Γι’ αυτήν ζητάμε από τον Κύριο ειρήνη και ασφάλεια (βλ. Ψλ 122), ώστε να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα να είναι τόπος συνάντησης όπου όλοι μπορούν να αισθάνονται αδελφοί, και όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι είθε να ανακαλύψουν εκ νέου τη δύναμη του διαλόγου για να επιτύχουν μια σταθερή λύση, η οποία να βλέπει τα δύο κράτη να ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ευημερία.

Αυτήν την εορταστική ημέρα, η σκέψη μου επιστρέφει στο Ιράκ, το οποίο είχα τη χαρά να επισκεφτώ τον περασμένο μήνα, και προσεύχομαι να συνεχίσει την πορεία της ειρήνης, ώστε να γίνει πράξη το όνειρο του Θεού για μια φιλόξενη ανθρώπινη οικογένεια που καλωσορίζει όλα τα παιδιά της.

Είθε η δύναμη του Αναστημένου να υποστηρίξει τους αφρικανικούς πληθυσμούς που βλέπουν το μέλλον τους να διακυβεύεται από την εσωτερική βία και τη διεθνή τρομοκρατία, ειδικά στο Σαχέλ της Υποσαχάριας Αφρικής και τη Νιγηρία, καθώς και στην περιοχή Τιγκρέ της Αιθιοπίας και Κάπο Ντελγκάδο της Μοζαμβίκης. Είθε να συνεχιστούν οι προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνικών λύσεων στις συγκρούσεις, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ιερότητα της ζωής, με έναν αδελφικό και εποικοδομητικό διάλογο σε πνεύμα συμφιλίωσης και αποτελεσματικής αλληλεγγύης.

Στον κόσμο υπάρχουν ακόμη πολλοί πόλεμοι και υπερβολική βία! Είθε ο Κύριος, ο οποίος είναι η ειρήνη μας, να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τη νοοτροπία του πολέμου. Είθε να χορηγήσει σε αυτούς που είναι αιχμάλωτοι των συγκρούσεων, ειδικά στην ανατολική Ουκρανία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, να επιστρέψουν με ασφάλεια στις οικογένειές τους, και να εμπνεύσει τους κυβερνήτες όλου του κόσμου να σταματήσουν τον αγώνα ταχύτητας για νέους εξοπλισμούς. Σήμερα, 4 Απριλίου, συντρέχει και η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκών, αυτών των ύπουλων και φρικτών εκρηκτικών που σκοτώνουν ή ακρωτηριάζουν κάθε χρόνο πολλούς αθώους ανθρώπους και εμποδίζουν την ανθρωπότητα να βαδίζει μαζί στα μονοπάτια της ζωής, χωρίς να φοβάται αυτές τις παγίδες της καταστροφής και του θανάτου. Πόσο καλύτερος θα ήταν ένας κόσμος χωρίς αυτά τα όργανα θανάτου!

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, και φέτος, σε διάφορα μέρη, πολλοί Χριστιανοί γιόρτασαν το Πάσχα με αυστηρούς περιορισμούς ή χωρίς καν να έχουν πρόσβαση στις Ιερές Ακολουθίες. Ας προσευχηθούμε ώστε οι περιορισμοί αυτοί, όπως και κάθε περιορισμός της ελευθεροθρησκείας και της λατρείας ανά τον κόσμο, να μπορέσουν να αρθούν και να επιτραπεί στον καθένα να προσευχηθεί και να υμνήσει τον Θεό ελεύθερα.

Εν μέσω των πολλών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, ας μην λησμονούμε ποτέ ότι θεραπευτήκαμε χάρη στις πληγές του Χριστού (βλ. Α’Πε 2,24). Υπό το φως του Αναστημένου τα δεινά μας μεταμορφώνονται. Όπου υπήρχε θάνατος, τώρα υπάρχει ζωή, όπου υπήρχε πένθος, τώρα υπάρχει παρηγοριά. Αγκαλιάζοντας τον Σταυρό, ο Ιησούς έδωσε νόημα στα δεινά μας. Τώρα ας προσευχηθούμε, ώστε τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της θεραπείας να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο.

Καλό, Άγιο και ειρηνικό Πάσχα!

Μετάφραση: π.Λ.
kantam.gr
05.04.21
Προηγούμενο Άρθρο

«Ο Βαπτισμένος τηρεί τις εντολές του Θεού: ΟΛΕΣ!», Ομιλία σεβασμ. Σεβαστιανού κατά τη Θ. Λειτουργία της Γ’ Κυριακής της Τεσσαρασκοστής

Επόμενο Άρθρο

«Ο Ιησούς Χριστός το Α και το Ω η αρχή και το τέλος» του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη (μέρος 2ο)

You might be interested in …

Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη και του Πρόσφυγα (14 Ιανουαρίου 2018)

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ [14 Ιανουαρίου 2018]   “Καλωσορίζω, προστατεύω, προωθώ και ενσωματώνω τους μετανάστες και τους πρόσφυγες”  

Μήνυμα του Άγιου Πατέρα Φραγκίσκου για την 52η Παγκόσμια Ημέρα των Μέσω Κοινωνικής Επικοινωνίας: «Η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» (Ιω. 9,32)

  «Η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» (Ιω. 9,32). Ψευδείς Ειδήσεις (Fake news) και δημοσιογραφία ειρήνης, είναι το θέμα που επέλεξε ο Άγιος Πατέρας Φραγκίσκος για την 52η Παγκόσμια Ημέρα των Μέσων Κοινωνικής Επικοινωνίας, η οποία […]

Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης «Η ειρήνη ως πορεία ελπίδας: Διάλογος, συμφιλίωση και οικολογική μεταστροφή»

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 53ης ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ  ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 Η ΕΙΡΗΝΗ ΩΣ ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ