«Η ζωή του μακάριου Carlo Acutis αποτελεί μαρτυρία για τους νέους ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται όταν κάποιος βάζει τον Θεό πρώτο».
«Χθες στην Ασίζη, ο Carlo Acutis, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι γεμάτο από αγάπη για την Θ. Ευχαριστία, ονομάσθηκε μακάριος. Δεν βολεύτηκε στην άνετη αδράνεια, αλλά αντιλήφθηκε τις ανάγκες της εποχής του γιατί είδε στους πιο αδύναμους το πρόσωπο του Χριστού», είπε ο πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του κατά την Κυριακάτικη Θεομητορική Προσεχή Άγγελος Κυρίου (Angelus) στις 11 Οκτωβρίου.
«Η μαρτυρία του δείχνει στους νέους του σήμερα ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται βάζοντας τον Θεό πρώτα και υπηρετώντας Εκείνον στα αδέρφια μας, ειδικά τους ελάχιστους», είπε ο Πάπας στους προσκυνητές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Ο σεβάσμιος Carlo Acutis, ένας καθολικός έφηβος με μεγάλες ικανότητες στον προγραμματισμό υπολογιστών και μεγάλη ευλάβεια στην πραγματικήπαρουσία του Ιησού στην Θ. Ευχαριστία, έγινε ο πρώτος millenian που ανακηρύχθηκε «μακάριος» στις 10 Οκτωβρίου.
Σε ηλικία 15 ετών το 2006, ο Acutis διαγνώστηκε με λευχαιμία. Προσέφερε τα δεινά του για τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και για την Εκκλησία, λέγοντας «Προσφέρω όλα τα βάσανα που θα πρέπει να υποφέρω για τον Κύριο, για τον Πάπα και την Εκκλησία».
Ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε τον Acutis ως παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους στη μετασυνοδική αποστολική παραίνεση για τους νέους, «Ο Χριστός Ζει» (Christus Vivit) η οποία κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις του Καλού Τύπου. Εκεί ο Πάπας γράφει ότι ο Acutis μας παρέχει ένα μοντέλο για το πώς οι νέοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο και την τεχνολογία για να διαδώσουν το Ευαγγέλιο.
«Είναι αλήθεια ότι ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να σε εκθέσει στον κίνδυνο να κλειστείς στον εαυτό σου, να σε οδηγήσει στην απομόνωση ή στην κενή ευχαρίστηση. Αλλά μην ξεχνάς πως υπάρχουν νέοι που και σε αυτούς τους χώρους είναι δημιουργικοί και συχνά εφευρετικοί. Είναι η περίπτωση του νεαρού Σεβαστού Καρόλου Acutis» (n. 104). Έγραφε ο Πάπας το 2018.
«Ο Κάρλο ήξερε πολύ καλά ότι αυτοί οι μηχανισμοί της επικοινωνίας, της διαφήμισης και των κοινωνικών δικτύων μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να μας καταστήσουν άτομα αποκοιμισμένα, εθισμένους στον καταναλωτισμό και στο να αγοράζουμε το πιο πρόσφατο προϊόν στην αγορά, εμμονικούς με τον ελεύθερο χρόνο μας, βυθισμένους στην αρνητικότητα. Ωστόσο, αυτός μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνικές επικοινωνίας για να κοινοποιήσει το Ευαγγέλιο, για να μεταδώσει αξίες και ομορφιά…» (n. 105).
Στο Κυριακάτικο μήνυμά του κατά την προσευχή Angelus, ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι η Εκκλησία σήμερα καλείται να φτάσει στις γεωγραφικές και υπαρξιακές περιφέρειες της ανθρωπότητας, εκεί όπου μπορούν να βρεθούν οι άνθρωποι περιθωριοποιημένοι και χωρίς ελπίδα.
Ο Πάπας μας καλεί «να μην επαναπαυτούμε σε άνετους και συνήθεις τρόπους ευαγγελισμού και μαρτυρίας της φιλανθρωπίας, αλλά να ανοίξουμε τις πόρτες των καρδιών και των κοινοτήτων μας σε όλους, επειδή το Ευαγγέλιο δεν προορίζεται για λίγους».
«Ακόμα και εκείνοι που βρίσκονται στο περιθώριο, ακόμη και εκείνοι που απορρίπτονται και περιφρονούνται από την κοινωνία, είναι για τον Θεό άξιοι της αγάπης Του», πρόσθεσε.
Ο Πάπας προσευχήθηκε ακόμη για τα θύματα βίας μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την επίτευξη εκεχειρίας.