22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μεγάλη Πανήγυρη της Εορτής της Κοιμήσεως και Μεταστάσεώς της Θεοτόκου στο παντηνιακό Προσκύνημα του Βρυσιού

Την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013 Παραμονή της Μεγάλης Πανήγυρης της Κοιμήσεως της Παναγίας τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Παντηνιακό Προσκύνημα του Βρυσιού στην Τήνο, αφιερωμένο στην Κοίμηση και Μετάσταση της Παναγίας Θεοτόκου.

Αργά το βράδυ τελέσθηκε Αγρυπνία με Ομολογία Πίστεως από εφήβους της Τοπικής Καθολικής Εκκλησίας με την ενεργό συμμετοχή αυτών σε όλη την Τελετή. Ακολούθησε Αρχιερατική Θεία Συλλειτουργία από τον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο στην οποία έλαβαν μέρος και ιερείς.

Η όλη παραμονή στο θρησκευτικό αυτό χώρο με ψαλμούς, Λόγο, προσευχή και περισυλλογή, συμπλήρωσαν τη Θεία Μυσταγωγία με την ομορφιά της δροσερής και κατανυκτικής βραδιάς, αγαθά που προσφέρει ο Κύριος στους Ανθρώπους.

Παραβρέθηκαν στην Τελετή πολλοί επίσημοι από τον πολιτικό χώρο, Πανελλήνιο, Αιγαιακό και Τηνιακό και πολλοί ευλαβείς της Παναγίας, τηνιακοί και απόδημοι.

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Νάξου Τήνου π. Νικολάου

 

"Ξεκινήσαμε αυτή τη νύχτα αγρυπνίας και προσευχής με την ακολουθία του λυχνικού. Τελετή του φωτός, τελετή της παρουσίας του Χριστού ανάμεσά μας με το σύμβολο του φωτός. Στην ομολογία της πίστεώς μας τον ομολογούμε ως «φως εκ φωτός». Ο ίδιος μας είπε: «Εγώ είμαι το φως του κόσμου».

Ναι η νύκτα, το σκοτάδι συμβολίζει την αμαρτία, το κακό. Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το σκοτάδι αμαρτίας και κακίας, έλαμψε το φως του Χριστού, το φως το αληθινό.

Ο Κύριος, το φως του κόσμου, ο ήλιος της δικαιοσύνης λάμπει μέσα στο σκοτάδι της νυχτιάς, της ολιγοπιστίας, της αμφιβολίας, ακόμη και της απιστίας και φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο. Φωτίζει ιδιαίτερα το νου και την καρδιά των μαθητών του, που αναζητούν αυτό το φως. Μαζί με τον ψαλμωδό αναφωνούμε: «Μην κρύψεις το φως σου από το πρόσωπό μου».

Το φως του Χριστού ας είναι το φως, η ελπίδα μας, η ελπίδα των εφήβων και των νέων μας, το φως της Εκκλησίας και κάθε ανθρώπου καλής θέλησης που αναζητά μέσα στο σκοτάδι και την ερημιά της ζωής, ένα φως για να τον οδηγήσει  σε κάποιον που να μπορεί να του εγγυηθεί το νόημα το αληθινό της ζωής, να του εγγυηθεί την ελπίδα και την αγάπη που σήμερα όλο και λιγοστεύουν πάνω στη γη.

Αυτός ο ήλιος φωτίζει τη σελήνη και την κάνει φωτεινή μέσα στη νύκτα. Σύμβολο της πνευματικής λάμψης της Παναγίας που μέσα στο σκοτάδι της αμαρτίας, έφερε την αυγή και τον ήλιο της ημέρας, τον Ιησού Χριστό, που σκόρπισε το σκοτάδι και έλαμψε ως ήλιος δικαιοσύνης. Είναι ο ήλιος που μέσα από τους αιώνες φώτισε την ύπαρξή της και όταν έφθασε το πλήρωμα του χρόνου, η κεχαριτωμένη και η εκλεγμένη μεταξύ των γυναικών κατέστη η ανταύγεια της λάμψης του Θεανθρώπου Χριστού στα μάτια όλων των ανθρώπων.

Σ’ αυτήν εμείς σήμερα προστρέχουμε μαζί με όλους τους Χριστιανούς της γης, Ανατολής και Δύσης, και της ζητάμε να μας δώσει λίγο από το δικό της φως για να οδηγηθούμε στο φως το αληθινό.

Η σημερινή νύκτα  και η φετινή πανήγυρη της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, αποκτά μεγαλύτερη σημασία για μας που τελούμε το έτος της πίστεως. Μέσα σ’ αυτό το έτος αναζητάμε τρόπους να ξεπεράσουμε τους στείρους συναισθηματισμούς και να βιώσουμε το γνήσιο περιεχόμενό της, το οποίο οφείλουμε να μεταδώσουμε. Αυτό θα το επιδιώξουμε ιδιαίτερα με τη βοήθεια των εφήβων και των νέων της Εκκλησίας μας.

 Η όμορφη εμπειρία  της παγκόσμιας ημέρας νεολαίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν για όλη τη νεολαία μας μια νέα αχτίδα φωτός και ελπίδας.

Ο  Άγιος Πατέρας, απευθυνόμενος προς τα δύο εκατομμύρια νέων που ήταν παρόντα στην παγκόσμια συνάντηση,  τους έλεγε σε μία ανάλογη αγρυπνία προσευχής, όπως τη σημερινή:

«Η εμπειρία των ημερών αυτών αγαπητοί μου νέοι και νέες  δε μπορεί να μείνει κλειστή στη ζωή σας  ή στο κλειστό περιβάλλον της ενορίας σας ή του κινήματός σας. Αν της αφαιρέσουμε τη σημασία, θα είναι σα να  αφαιρούμε το οξυγόνο σε μια φλόγα που καίει.

Η εντολή του Κυρίου προς τους μαθητές του: «Πηγαίνετε και κάνετε μαθητές μου όλους τους λαούς» δεν είναι ένα διαφημιστικό σλόγκαν αλλά μία σαφής εντολή του Κυρίου.

Ο Ιησούς μάς στέλνει παντού, διότι το Ευαγγέλιό του δεν προορίζεται μόνο  για μερικούς, τους κοντινούς,  τους φίλους μας, τους πρόθυμους, τους θαυμαστές μας. Πρέπει να μεταφέρουμε τον Ιησού  σε κάθε τόπο, μέχρι τα άκρα, την περιφέρεια, ακόμη και σ’ εκείνον που μας φαίνεται απομακρυσμένος και αδιάφορος.

Πηγαίνετε ανάμεσα στον κόσμο: «χωρίς φόβο». Μη φοβάστε, δεν είστε μόνοι στην αποστολή αυτή. Ο Ιησούς μάς διαβεβαίωσε: «Εγώ θα είμαι μαζί σας μέχρι το τέλος αυτού του κόσμου» (Ματθ.28,20). Ο Χριστός δεν είπε: «πήγαινε» αλλά  «πηγαίνετε». Δεν είστε λοιπόν μεμονωμένα άτομα, είστε μία κοινότητα πίστης, είστε η Εκκλησία του, μαζί με τόσους και τόσους μαθητές και μαθήτριές του. Όταν  αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, όσοι ανήκουμε στην Εκκλησία του Χριστού, τις προκλήσεις των καιρών, τότε είμαστε δυνατοί, διότι εμείς είμαστε το σώμα αλλά ο Χριστός είναι η κεφαλή.  Ο Ιησούς  δεν κάλεσε τους Αποστόλους του να ζήσουν  απομονωμένοι, τους κάλεσε  να σχηματίσουν μία κοινότητα, την Εκκλησία του.

Μην ξεχνάτε, αγαπητοί μου νέοι και νέες, πως πηγαίνουμε σε αποστολή για να υπηρετήσουμε, να μεταφέρουμε παντού το Ευαγγέλιο της αγάπης με αγάπη. Δεν κηρύττουμε το Ευαγγέλιο με τη δύναμη της εξουσίας, αλλά με τη δύναμη της υπηρεσίας. Με την αδυναμία της αγάπης που είναι η μεγάλη δύναμή μας.

Μαζί με την Παναγία την οποία σήμερα τιμάμε μαζί με όλους τους αδελφούς μας της γης, ας επιλέξουμε στη ζωή μας αυτό που έκανε η Παναγία αμέσως μετά τον ευαγγελισμό της. Σηκώθηκε γρήγορα και πήγε να υπηρετήσει τη συγγενή της Ελισάβετ στην ορεινή περιοχή του Ιούδα. Αυτή,  αγαπητοί μου έφηβοι, θα είναι η αποστολή σας μετά τη  σημερινή επίσημη ομολογία πίστεώς σας στον ένα και τριαδικό Θεό μας, να πάμε μαζί σε  κάθε περιοχή για να υπηρετήσουμε και όχι να μας υπηρετήσουν. Η Εκκλησία χρειάζεται τη νιότη σας, για να μεταδώσουμε σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης το άρωμα του Ευαγγελίου που πρέπει να φορέσουν όλοι οι άνθρωποι της γης.

 Ο Ιησούς Χριστός βασίζεται σε σας! Η Εκκλησία επίσης. Η  Μητέρα του Ιησού και Μητέρα μας, που συχνά μας επαναλαμβάνει: «κάνετε ό,τι σας πει», να μας συνοδεύει, να μας προστατεύει. Αμήν".

 

Μετά το πέρας των Τελετών της Αγρυπνίας και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας του Μεσονυκτίου στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Βρυσιώτισσας στο Βρυσί Τήνου την Τετάρτη παραμονή του Δεκαπενταύγουστου 2013 με την παρουσία αρχών και εκπροσώπων φορέων, προσφέρθηκε λιτό κέρασμα (προσφορά ζαχαροπλαστείων της Τήνου) από την Επιτροπή του Προσκυνήματος. Δόθηκε η ευκαιρία για ευχαριστίες, χαιρετισμούς και συζητήσεις για διάφορα θέματα της επικαιρότητας στην αίθουσα δεξιώσεων του Προσκυνητηρίου του Βρυσιού Τήνου. 

ΝΦ

Το πρωί της εορτής της Μεταστάσεως της Θεοτόκου η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στις 8 το πρωί και στις 10 η επίσημη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προΐστατο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών κ. Νικόλαος και συλλειτούργησαν μαζί του ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος, οι ιερείς μας που υπηρετούν  στην Εκκλησία της Τήνου κι άλλοι ιερείς και ιερομόναχοι που πέρασαν μερικές μέρες ξεκούρασης στο νησί.

 

Ακολουθεί η ομιλία του Σεβ.τάτου π. Νικολάου, Αρχιεπισκόπου των εν Αθήναις Καθολικών:

 

«Όλες οι γενεές θα με μακαρίζουν, διότι έκαμε σε με ο Δυνατός μεγαλεία»

                Όταν η Υπεραγία Θεοτόκος, κατά την επίσκεψή της στην Ελισάβετ, άκουσε τα εμπνευσμένα από το Άγιο Πνεύμα λόγια της εξαδέλφης της, η ίδια, ως έμψυχη Κιβωτός, έχοντας στα σπλάχνα της τον ενσαρκωμένο Λόγο του Θεού, δοξολόγησε τον Κύριο και, όπως ακούσαμε προ ολίγου στο ιερό Ευαγγέλιο, είπε προφητικά μεταξύ άλλων: «Όλες οι γενεές θα με μακαρίζουν, διότι έκαμε σε με ο Δυνατός μεγαλεία».

                Σήμερα εμείς, οι ευλαβείς της, συγκεντρωμένοι στο Ναό του Κυρίου γύρω από τη σεπτή της Εικόνα, εκπληρώνουμε για μιαν ακόμη φορά την προφητεία της, μακαρίζοντας την Αειπάρθενο Μαρία και διαλαλώντας τα μεγαλεία της.

                Πράγματι, η σημερινή Εορτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεώς της αποτελεί το κορύφωμα και επιστέγασμα των μεγαλείων της, με τα οποία ο Κύριος την κατέστησε «τιμιωτέραν των Χερουβίμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφίμ».

                Η Υπεραγία Θεοτόκος, απαλλαγμένη κατά μοναδικό τρόπο από την προπατορική αμαρτία, όντας κεχαριτωμένη από την πρώτη στιγμή της υπάρξεώς της, κιβωτός της Νέας Διαθήκης χρυσωθείσα από το Πνεύμα το Άγιο, παρθένος πριν, κατά και μετά τη Γέννηση του Θεανθρώπου, στενά ενωμένη με τον Υιό της στο έργο της σωτηρίας των ανθρώπων, σήμερα λαβαίνει από τα χέρια του Υιού της το στεφάνι της δόξας και, αναστημένη κι αυτή από τους νεκρούς χάρη στον Υιό της, παρίσταται στα δεξιά του Βασιλέα της δόξας, με ένδοξο το σώμα και την ψυχή της, επαληθεύοντας έτσι ό,τι είχε προφητεύσει ο θεοπάτωρ Δαβίδ, όταν ανεφώνησε: «Παρίσταται η Βασίλισσα στα δεξιά σου, στα ολόχρυσα ντυμένη».

                Στην Παναγία, αγαπητοί μου, ανατρέπονται οι νόμοι της φύσεως: ακόμη κι ο ίδιος ο θάνατος γίνεται προάγγελος της ζωής. Εκείνη, που μετά τη Γέννηση του Χριστού παρέμεινε παρθένος, είναι ζωντανή και μετά το θάνατο, και μεσιτεύει για μας, τα παιδιά της, τα οποία με πόνο απέκτησε πάνω στο Γολγοθά, δίπλα στο σταυρό του Κυρίου, και κατέστη έτσι Μητέρα της Εκκλησίας. 

                Την αλήθεια για την Κοίμηση και Μετάσταση της Θεοτόκου η Εκκλησία πάντα την επίστευσε. Το Άγιο Πνεύμα, το οποίο, κατά τα λόγια του Χριστού, μας οδηγεί σε όλη την αλήθεια, οδήγησε το Πλήρωμα της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια των αιώνων, ώστε να εμβαθύνει και να κατανοήσει καλύτερα το μεγάλο αυτό γεγονός και να το διατυπώσει πληρέστερα.

                Μετά τις χριστολογικές έριδες των πρώτων χριστιανικών αιώνων, η αλήθεια για την ένδοξη Κοίμηση και την ένσωμη Μετάσταση της Θεοτόκου διακηρύσσεται σαφέστατα από τους Πατέρες, οι οποίοι ομολογούν ότι την Θεοτόκο «τάφος και νέκρωσις ουκ εκράτησεν. Ως γαρ ζωής μητέρα προς την ζωήν μετέστησεν» ο Υιός και Θεός της.

                Αυτή την αλήθεια οριστικά την διατύπωσε την 1η Νοεμβρίου του Αγίου Έτους 1950 ο αείμνηστος Πάπας Πίος ο 12ος .

                Ακολουθώντας κι εμείς τη μακραίωνη Παράδοση της Εκκλησίας Ανατολής και Δύσεως, με χαρά και αγαλλίαση πανηγυρίζουμε σήμερα, τελώντας «το Πάσχα» της Παναγίας μας.

                Πολύ σωστά ο λαός μας ονομάζει τη σημερινή Εορτή «Πάσχα του καλοκαιριού».

                Όπως για το Πάσχα του Κυρίου, δηλαδή το πέρασμά του από το θάνατο στη ζωή και από τη γη στον ουρανό, η Εκκλησία χαίρεται και αγάλλεται και πανηγυρίζει, έτσι και για την Κοίμηση και Μετάσταση της Θεοτόκου, με παρόμοια αισθήματα εορτάζει και υμνεί τον Κύριο, ο οποίος έκαμε μεγαλεία στο τελειότερο, μετά τον θεάνθρωπο Χριστό, ανθρώπινο πλάσμα, την Παναγία Μητέρα του και Μητέρα μας. Διότι αν ο Κύριος Ιησούς, ως αληθινός και τέλειος άνθρωπος, είναι, κατά τον ψαλμό «ο ωραιότερος μεταξύ των ανθρώπων», η υπερευλογημένη Μητέρα του, χάρη στην θεϊκή ευδοκία, είναι και παραμένει η «κεχαριτωμένη και η ευλογημένη μεταξύ των γυναικών».

                Ατενίζοντας σήμερα με πίστη (κατά το Έτος της πίστεως) τη σεπτή Εικόνα της, η οποία μας βοηθεί να τιμήσουμε το πρωτότυπο, δηλαδή την ίδια την ουράνια Μητέρα μας, ας εναποθέσουμε στα πόδια της τις ευχαριστίες και τους ύμνους μας, αλλά και τις ικεσίες και τις ελπίδες μας. Κι ας της ζητήσουμε να προστατεύει κάθε τέκνο της επάνω στη γη. Να προστατεύει τις οικογένειές μας, την Πατρίδα μας, ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Εκείνη, που είναι η Βασίλισσα της ειρήνης, να εμπνεύσει στους ισχυρούς της γης σχέδια ειρήνης για κάθε λαό της οικουμένης. Τέλος, να δώσει σε όσους καταφεύγουμε υπό την ευσπλαχνία και την προστασία της, αφού μιμηθούμε τις αρετές της επάνω στη γη, μαζί της να δοξασθούμε στην ουράνια βασιλεία. Και, μετά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, με ένδοξα και άφθαρτα τα σώματά μας, όπως είναι τώρα το Σώμα του Υιού της και το δικό της, να αινούμε και να δοξάζουμε την Αγία και Ομοούσιο Τριάδα, η οποία έκανε γι’ αυτήν μεγαλεία".  

Προηγούμενο Άρθρο

Επιτροπή Ρίο 2013: Ανακοινωθέν

Επόμενο Άρθρο

Ο Γρατιανουπόλεως Δημήτριος στο Κίεβο της Ουκρανίας

You might be interested in …

Ανοιχτή Επιστολή του Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου προς τους Καθολικούς Μοναχους και Μοναχές της Ελλάδος

+ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ Τήνος 29/01/2015   Ανοικτή Επιστολή προς τους Καθολικούς Μοναχούς και Μοναχές της Ελλάδος

Τήνος: Η Προσευχή μας για τις εκκλησιαστικές κλήσεις και την επιτυχία των τελειοφοίτων στις πανελλήνιες

  Την Τέταρτη Κυριακή του Πάσχα που είναι και η παγκόσμια ημέρα προσευχής για τις ιερατικές και μοναχικές κλήσεις, η Εκκλησία της Τήνου προγραμμάτισε την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου […]

Μήνυμα του σεβτου Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου π. Νικολάου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ                                                                 Τήνος 5/9/2011 Προς τις κυρίες και τους κυρίους Διευθυντές, το Διδακτικό Προσωπικό, τις μαθήτριες και τους μαθητές των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ             […]