22 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μερικές σκέψεις του Πάπα Φραγκίσκου κατά την προσευχή του Angelus

26 Δεκεμβρίου εορτή του Αγίου Στεφάνου

Μερικές σκέψεις του Πάπα Φραγκίσκου κατά την προσευχή του Angelus

Η ιστορία του πρωτομάρτυρα Αγίου Στεφάνου, είναι ο προάγγελος μιας αναπόφευκτης σταθεράς της χριστιανικής ζωής: οι χριστιανοί να μισούνται από τον κόσμο όπως μισήθηκε ο Ιησούς, «διότι Εκείνος έφερε το φως του Θεού και ο κόσμος προτιμά το σκοτάδι για να κρύψει τα κακά του έργα». Αυτό είπε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της προσευχής του Angelus, μελετώντας τη σημερινή περικοπή του Ευαγγελίου (Μτ. 10, 17-22), που προφητεύει τις διώξεις των μαθητών του Ναζωραίου.

«Γι’ αυτό υπάρχει αντίθεση μεταξύ της ευαγγελικής και κοσμικής νοοτροπίας – υπενθύμισε ο άγιος Πατέρας -. Το να ακολουθήσεις τον Ιησού, σημαίνει να ακολουθήσεις το φως που άναψε τη νύκτα στη Βηθλεέμ, και να εγκαταλείψεις το σκοτάδι του κόσμου».

«Ο πρωτομάρτυρας Στέφανος, πλήρης Πνεύματος Αγίου, λιθοβολήθηκε διότι ομολόγησε την πίστη του στον Ιησού Χριστό, Υιό του Θεού – συνέχισε ο Ποντίφικας -. Ο μονογενής Υιός που ήρθε στον κόσμο, προσκαλεί κάθε πιστό να επιλέξει την οδό του φωτός και της ζωής».

Ο Στέφανος λοιπόν επέλεξε το «Χριστό, Ζωή και Φως για κάθε άνθρωπο», και επέλεξε την «αλήθεια», ενώ ταυτόχρονα έγινε «θύμα του μυστηρίου της αδικίας που υπάρχει μέσα στον κόσμο. Αλλά εν Χριστώ , ο Στέφανος νίκησε!».

Η σημερινή γιορτή έδωσε αφορμή στον Πάπα να υπενθυμίσει τις «σκληρές διώξεις μέχρι την υπέρτατη δοκιμασία του μαρτυρίου», που τόσοι «αδελφοί και αδελφές» υφίστανται «για να δώσουν μαρτυρία του φωτός και της αλήθειας», τις «καταπιέσεις» και τις «βιαιότητες» που δοκιμάζουν, επειδή μισούνται εξαιτίας της πιστότητάς τους στον Ιησού».

«Σήμερα θέλουμε να στρέψουμε το νου μας σ’ αυτούς και να είμαστε κοντά τους με την αγάπη μας, την προσευχή μας, και ακόμη με το κλάμα μας – υπογράμμισε ο Φραγκίσκος -. Παρ’ όλες τις δοκιμασίες και τους κινδύνους, αυτοί μαρτυρούν με θάρρος ότι ανήκουν στο Χριστό και ζουν το Ευαγγέλιο φροντίζοντας για τους πιο άσημους και τους πιο παραμελημένους, και κάνοντας το καλό σε όλους, χωρίς διάκριση, δίνουν μαρτυρία της αγάπης εν αληθεία».

Ο Άγιος Πατέρας, προέτρεψε κατόπιν τους πιστούς να ανανεώσουν «τη χαρούμενη και θαρραλέα θέληση να ακολουθούν το Χριστό πιστά ως μοναδικό οδηγό, εμμένοντας σταθερά να ζουν σύμφωνα με την ευαγγελική νοοτροπία και αρνούμενοι τη νοοτροπία των ισχυρών αυτού του κόσμου».

Στο θέμα αυτό, o Bergoglio τόνισε πως «οι μάρτυρες της σημερινής εποχής είναι περισσότεροι σε αριθμό από αυτούς των πρώτων αιώνων» και πως σε πολλούς επιφύλαξαν την «ίδια θηριωδία» που υπέστησαν οι χριστιανοί των πρώτων αιώνων.

Ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια απεύθυνε ο Πάπας στους χριστιανούς του Ιράκ που χθες εόρτασαν τα Χριστούγεννα στον «κατεστραμμένο καθεδρικό Ναό τους», δίνοντας έτσι ένα παράδειγμα θάρρους και «πιστότητας» στο Χριστό.

απόδοση στα ελληνικά Πέτρος Ανδριώτης

Προηγούμενο Άρθρο

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Νικολάου, Αρχιεπίσκόπου Νάξου-Τήνου

Επόμενο Άρθρο

Εκλογές στην «Κάριτας Θεσσαλονίκης»

You might be interested in …

2ο Άρθρο για τη Συνθετική έκθεση της Συνόδου 2023, του σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ δεύτερο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων 2023 Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΙ; Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε ότι η Σύνοδος των Επισκόπων με θέμα τη Συνοδικότητα της Εκκλησίας (Οκτώβριος 2023) μας πρόσφερε μια […]

Άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου των Επισκόπων

Πάπας Φραγκίσκος: Το Άγιο Πνεύμα μας καθοδηγεί προς την αρμονία και την με σεβασμό ακρόαση Άρχισε στην Ρώμη η 16η Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνόδου για τη Συνοδικότητα και ο πάπας Φραγκίσκος στον χαιρετισμό του […]

«Laudate Deum»: η αγωνιώδης έκκληση του Πάπα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Δόθηκε στην δημοσιότητα η πολυαναμενόμενη αποστολική παραίνεση του πάπα Φραγκίσκου, για την προστασία της δημιουργίας, που βασίζεται στην εγκύκλιό του του 2015. Δεν αντιδρούμε αρκετά, λέει, είμαστε κοντά στο σημείο θραύσης. Επικρίνει τους αρνητές της […]