6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μην κοιτάς αλλού! Η επανεγκατάσταση μπορεί να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους από το καθαρτήριο των προσφυγικών καταυλισμών

Μην κοιτάς αλλού! Η επανεγκατάσταση μπορεί να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους από το καθαρτήριο των προσφυγικών καταυλισμών

 

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν στις 25-26 Ιουνίου για να συζητήσουν την Μεταναστευτική Ατζέντα της ΕΕ. Το δίκτυο της Κάριτας Ευρώπης και η Κάριτας Ελλάς ενθαρρύνουν τους πολίτες να υποστηρίξουν και να επικροτήσουν την  πρόταση της Κομισιόν για επανεγκατάσταση 20.000 προσφύγων στην ΕΕ κατά την επόμενη διετία.

Η Leza εγκατέλειψε τη Συρία με την οικογένειά της και έζησαν σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στον Λίβανο για δύο χρόνια. «Δέχτηκα επίθεση από τρεις Σύριους στρατιώτες. Η κόρη μου είδε την επίθεση και έχει τραυματιστεί από αυτό το γεγονός. Ύστερα από δύο χρόνια στον προσφυγικό καταυλισμό, η οικογένειά μου επανεγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο τότε νoιώσαμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε τις ζωές μας.»

Οι μεταναστευτικές τραγωδίες που επανειλημμένως παρακολουθούμε να συμβαίνουν στα σύνορα μας σε μεγάλο βαθμό, προκαλούνται από τις αυστηρές πολιτικές της Ευρώπης και την έλλειψη αλληλεγγύης. Η Ευρώπη αποτυγχάνει να προβάλει ενδιαφέρον για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των μεταναστών και των προσφύγων. Όμως, υπάρχουν λύσεις στη διάθεσή μας.

Η Κάριτας Ευρώπης επαναλαμβάνει την έκκλησή της για ασφαλείς και νόμιμες διόδους ώστε οι άνθρωποι να φθάνουν με ασφάλεια στην Ευρώπη, όπως αναγνωρίζεται στην Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Ατζέντα· η οποία προτείνει έναν μηχανισμό επανεγκατάστασης για 20.000 πρόσφυγες κατά τα επόμενα δύο έτη, στα κράτη μέλη της ΕΕ.  Λαμβάνοντας υπόψη τον πραγματικό αριθμό που βρίσκεται σε ανάγκη, αυτό είναι ένα -περισσότερο από εφικτό- μικρό αίτημα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Συμφωνώντας σε περισσότερες θέσεις επανεγκατάστασης, στην πραγματικότητα θα ήταν ο πιο απλός τρόπος συμβολής, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, στο να σωθούν εκατομμύρια άνθρωποι από το καθαρτήριο των προσφυγικών καταυλισμών.

«Θέλουμε να ακούσουμε τους ηγέτες της ΕΕ να πουν “ναι, μπορούμε’’ στους πρόσφυγες. ‘‘Ναι,’’ για να σωθούν ζωές, ‘‘ναι’’ στη μετεγκατάσταση, ‘‘ναι’’ στην επανεγκατάσταση. Επειδή η Ευρώπη θα μπορούσε, μόνο εάν το ήθελε», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κάριτας Ευρώπης, Jorge Nuño Mayer. Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα και οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν μια ισχυρή στάση για την αλληλεγγύη, την προστασία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσφύγων και των μεταναστών.

Η Κάριτας Ευρώπης καλεί τους ηγέτες των κρατών μελών που θα συναντηθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής να δεχθούν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να δεσμευτούν για την εφαρμογή ενός διετούς σχεδίου για την επανεγκατάσταση τουλάχιστον 20.000 προσφύγων. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε εάν αναλογιστούμε το μέγεθος της δυστυχίας των μεταναστών που κρατούνται στους καταυλισμούς. 

 


Κάριτας Ελλάς –  Φιλανθρωπικό Σωματείο Αναγνωρισμένο, MKO

Καποδιστρίου 52, 104 32 Αθήνα

Τηλ. 210 52 47 879 – Fax 210 52 47 990

e-mail: caritashellas@caritas.gr   – www.caritas.gr  – fb: caritas hellas 

Προηγούμενο Άρθρο

Σύρος: Αγρυπνία Προσευχής για τους καταδιωκόμενους χριστιανούς

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Διορισμός εφημερίων και υπεφημερίων

You might be interested in …

Ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Πύλου

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 14 Ιουνίου 2023 ανοιχτά της Πύλου βυθίστηκε αλιευτικό σκάφος με εκατοντάδες μετανάστες. Το σκάφος είχε ξεκινήσει πριν λίγες μέρες από την Αίγυπτο και έκανε μια στάση στην Λιβύη (Τομπρούκ) […]

Κάριτας Ευρώπης: «Τερματίστε τη φτώχεια των νέων»

«Αξιοποιήστε την ευκαιρία και χρησιμοποιήστε  τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων για να τερματίσετε τη φτώχεια των νέων»   Η Κάριτας Ευρώπης απηύθυνε ηχηρή έκκληση υπέρ του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα, Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στη […]