60ή επέτειος χειροτονίας π. Γ. Βαρθαλίτη
Άγ. Λουκάς 11-12-2019
Εφ 4,1-7.11-13 και Λκ 5,1-11
Μη φοβάσαι! Θα ψαρεύεις ανθρώπους!
Ο π. Γιώργος, που συμπλήρωσε 60 χρόνια ιερατικής διακονίας, σκεπτόταν να ζήσει στη σιωπή της προσωπικής του ζωής αυτή την επέτειο. Όμως, οι αδελφοί του ιερείς και εγώ, θελήσαμε να συναχθούμε, για να πούμε μαζί του στον Θεό το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ μας για την κλήση που του απηύθυνε, αλλά και μαζί σας να ευχαριστήσομε τον π. Γιώργο για την πολλαπλή υπηρεσία που πρόσφερε στην τοπική μας Εκκλησία, και σε κάθε πιστό ξεχωριστά! Όλη αυτή την υπηρεσία, μόνο ο Θεός τα γνωρίζει καλά, και θα τα αξιολογήσει, όταν θελήσει να του δώσει τον στέφανο της δόξας.
Αλλά εμείς γιατί να ευχαριστήσομε τον Θεό;
֍ ֍ ֍
Ακούσαμε τον ευαγγελιστή να μας διηγείται ότι ο Ιησούς, τα πλήθη που ήρθαν να τον ακούσουν, τα δίδασκε εκείνη τη μέρα από τη βάρκα ενός ψαρά, του Σίμωνα, επειδή ο κόσμος είχε στριμώξει τον Ιησού κοντά στη λίμνη και δεν υπήρχε χώρος για να τον ακούσουν.
Ο Ιησούς, όμως, σκεπτόταν το έργο που έκανε, και που θα το ολοκλήρωνε μετά από 2-3 χρόνια: με τον θάνατο και την ανάστασή του. Ήθελε λοιπόν αυτό το έργο να έχει συνέχεια σε όλες τις γενεές. Γι’ αυτό έπρεπε να βρει συνεργάτες και συνεχιστές του έργου του.
Με τι τρόπο όμως να δώσει στους συνεργάτες που θα διάλεγε, να καταλάβουν ότι το έργο αυτό δεν θα ήταν έργο δικό τους, αλλά έργο του Ιησού, που εκείνοι θα συνέχιζαν με τη δική του δύναμη; Χρησιμοποιεί ένα πολύ διδακτικό τρόπο.
Ξέροντας ότι εκείνη τη νύχτα αυτοί οι επαγγελματίες ψαράδες είχαν αποτύχει στην τέχνη τους, και ψάρια δεν έπιασαν, τους λέει να ξαναρίξουν τα δίχτυα, αλλά με δική του εντολή και σε ώρα ακατάλληλη για ψάρεμα.
Ακούσαμε ότι ο Σίμων και οι σύντροφοί του, βλέποντας το ασυνήθιστο πλήθος των ψαριών που έπιασαν, ώστε να γεμίσουν δύο ψαρόβαρκες, κατάλαβε ότι δεν ήταν η τέχνη του ξυλουργού Ιησού, εκείνη που κατόρθωσε να τους χαρίσει τόσα ψάρια, αλλά η σχέση του με τον Θεό.
Γι’ αυτό, αισθανόμενος τη δική του απόσταση από τον Θεό, τη δική του αμαρτωλότητα, λέει ο Σίμων: «Απομακρύνσου από μένα, Κύριε, διότι είμαι αμαρτωλός».
Αυτό ήταν αρκετό για τον Ιησού. Διότι αμέσως μετά λέει στον Σίμωνα: «Από τώρα θα ψαρεύεις ανθρώπους». Με αυτό ο Σίμων Πέτρος ήξερε πλέον ότι θα ψάρευε ανθρώπων, στηριζόμενος όχι στις δικές του ανθρώπινες ικανότητες, αλλά στη θεϊκή δύναμη του Χριστού: «Από τώρα θα ψαρεύεις ανθρώπους».
֍ ֍ ֍
Τι πρέπει να σκεφθούμε λοιπόν, για το έργο των ιερέων, των διακόνων και των επισκόπων; Ο Ιησούς μας θέλει «ψαράδες ανθρώπων». Για ποιον σκοπό; Όχι για να βγάλομε τους ανθρώπους σαν ψάρια από το φυσικό τους περιβάλλον και να πεθάνουν· αλλά να τους μεταφέρομε σε ένα άλλο περιβάλλον, το περιβάλλον του Χριστού και της Εκκλησίας, όπου να μπορέσουν να ζήσουν μια ζωή καλύτερη, ζωή θεϊκή, ζωή αιώνια. Ψαράδες λοιπόν, για να οδηγούμε τους ανθρώπους στον Χριστό, και Εκείνος να τους σώζει, να τους προσφέρει τη ζωή.
֍ ֍ ֍
Μας λέει πράγματι σήμερα ο απ. Παύλος: «Ο Ιησούς Χριστός είναι εκείνος που όρισε: άλλοι να είναι απόστολοι, άλλοι προφήτες, άλλοι ευαγγελιστές, άλλοι ποιμένες και διδάσκαλοι, με σκοπό να διδάσκονται την αλήθεια οι βαπτισμένοι και να συγκροτείται το σώμα του Χριστού, δηλ. η Εκκλησία».
Ο χειροτονημένος λοιπόν, είναι στην υπηρεσία του Χριστού και της Εκκλησίας, στην υπηρεσία της σωτηρίας των ανθρώπων. Για να σωθούν όμως οι άνθρωποι, δεν αρκεί να πιστέψουν και να βαπτιστούν.
«Σας παρακαλώ – γράφει ο Παύλος μέσα από τη φυλακή – να πορεύεστε (δηλ. να συμπεριφέρεστε, να ζείτε) αντάξια με την πρόσκληση για σωτηρία, που σας απηύθυνε ο Χριστός».
Και πότε είναι κανείς αντάξιος του μεγάλου δώρου της σωτηρίας, που κέρδισε ο Χριστός για μας;
«Να ζείτε με ταπεινοφροσύνη, με πραότητα, με μακροθυμία (δηλ. με ανεκτικότητα και υπομονή εμπρός στις αδυναμίες των άλλων· αυτή είναι η μακροθυμία). Φροντίζοντας – λέει ο Παύλος – να διατηρείτε την πνευματική ενότητα με τον σύνδεσμο της ειρήνης». Δηλαδή, μην αφήνετε τον εαυτό σας να παρασύρεται σε διχόνοιες και συγκρούσεις, αλλά να φέρνετε συνεχώς ειρήνη μεταξύ σας, για να ζείτε με ενότητα.
Αυτός είναι ο μαθητής του Χριστού, ο χριστιανός. Έτσι σώζεται ο άνθρωπος! Δεν σώζεται επειδή απλώς βαφτίστηκε, ή επειδή πηγαίνει στην εκκλησία. Αλλά σώζεται εάν: το βάφτισμα και η Λειτουργία του δίνουν τη δύναμη να ζει σε ειρήνη και σε ενότητα με τους άλλους.
֍ ֍ ֍
Αδελφοί μου, με όλα αυτά, ο Λόγος του Θεού μας λέει ότι η ιεροσύνη είναι απαραίτητη μέσα στην Εκκλησία. Γιατί; Διότι ο απόστολος του Χριστού πρέπει να ψαρεύει ανθρώπους και να τους πηγαίνει στον Χριστό για να τους σώσει. Και ο Χριστός μας σώζει μέσα στην Εκκλησία με τον Λόγο του, με τα ιερά Μυστήρια, με την προσευχή. Όλα αυτά τα αναθέτει ο Χριστός στους χειροτονημένους.
֍ ֍ ֍
Εδώ λοιπόν τίθεται το ερώτημα. Έχομε νέους που ακούνε το κάλεσμα του Χριστού: να γίνουν ψαράδες ανθρώπων; Τι ατμόσφαιρα δημιουργούμε μέσα στην Εκκλησία, μέσα σε κάθε ενορία, ώστε να είναι ευαίσθητοι οι νέοι στο κάλεσμα του Χριστού;
Εμείς οι πιο μεγάλοι κοντεύομε να τελειώσομε την αποστολή μας. Ποιοι θα την παραλάβουν για να τη συνεχίσουν; Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε συνεχώς σε ιερείς από το εξωτερικό. Πρέπει εμείς οι ίδιοι, η τοπική μας Εκκλησία να γεννά συνεχώς νέες κλήσεις.
Θα παρακαλέσομε λοιπόν τον Κύριο να αναζωπυρώσει την πίστη και τη χριστιανική ζωή μας, έτσι ώστε το κάλεσμα του Χριστού να βρίσκει ανταπόκριση στην καρδιά των νέων μας! ●●●