21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μια κρίση μας καλεί να αναλάβουμε δράση και να αγκαλιάσουμε την ανθρωπιά

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πάπας Φραγκίσκος στο πρακτορείο ειδήσεων Télam της Αργεντινής, μίλησε για πολλά θέματα όπως για την εν εξελίξει Σύνοδο, τους πολέμους και τις κρίσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και για την επιθυμία του να επισκεφθεί την Αργεντινή και την Παπούα Νέα Γουινέα.

«Η εκμετάλλευση είναι μία από τις ρίζες του πολέμου. Η άλλη είναι γεωπολιτικής φύσεως και σχετίζεται με την εδαφική κυριαρχία».

Ο πάπας Φραγκίσκος έκανε αυτή την επισήμανση σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Télam της Αργεντινής, κατά την οποία μίλησε και για άλλα θέματα όπως οι ψευδομεσσίες, η τεχνητή νοημοσύνη, η Σύνοδος και τα αποστολικά ταξίδια που θα ήθελε να πραγματοποιήσει.

Κρίση της ανθρωπότητας

Μίλησε αρχικά για τις πολλές κρίσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας σήμερα.

«Μου αρέσει η λέξη “κρίση” επειδή περιέχει εσωτερική κίνηση», είπε ο Πάπας. «Μια κρίση την υπερβαίνεις, όχι μέσα από μηχανορραφίες. Βγαίνεις από αυτήν υπερβαίνοντάς την και δεν βγαίνεις από αυτήν μόνος σου. Εκείνοι που θέλουν να βγουν μόνοι τους μετατρέπουν αυτό το μονοπάτι της εξόδου σε λαβύρινθο, κάνοντας πάντα κύκλους».

Υπογράμμισε τη σημασία της διδασκαλίας των νέων στην επίλυση κρίσεων, λέγοντας ότι «φέρνει ωριμότητα» και μας διδάσκει να αναγνωρίζουμε τους ψεύτικους μεσσίες.

Η Bernarda Llorente, η δημοσιογράφος του Télam που πραγματοποίησε τη συνέντευξη, ρώτησε τον Πάπα: «Τι λείπει από την ανθρωπότητα και τι της περισσεύει;»

Ο πάπας Φραγκίσκος απάντησε τονίζοντας την ανάγκη προώθησης των «αληθινών αξιών».

«Στον κόσμο μας λείπουν οι πρωταγωνιστές της ανθρωπότητας που επιδεικνύουν τον ανθρώπινο ρόλο τους», είπε. «Μερικές φορές, παρατηρώ ότι υπάρχει έλλειψη της ικανότητας να διαχειρίζεται κανείς κρίσεις και να αναδεικνύει τον πολιτισμό του. Ας μη φοβόμαστε να αφήσουμε τις αληθινές αξίες μιας χώρας να βγουν στην επιφάνεια. Οι κρίσεις είναι σαν φωνές που δείχνουν πού πρέπει να αναλάβουμε δράση».

Αξιοπρέπεια της εργασίας

Όσον αφορά το θέμα της εργασίας, ο πάπας Φραγκίσκος τόνισε την αξιοπρέπεια της εργασίας και το σοβαρό αμάρτημα της εκμετάλλευσης.

«Η εργασία μας δίνει αξιοπρέπεια. Ωστόσο, η μεγαλύτερη προδοσία αυτού του δρόμου προς την αξιοπρέπεια είναι η εκμετάλλευση», είπε. «Η εκμετάλλευση των ανθρώπων για προσωπικό όφελος είναι μία από τις πιο σοβαρές αμαρτίες».

Ο Πάπας σημείωσε ότι ορισμένοι τον αποκαλούν κομμουνιστή όταν σχολιάζουν τις κοινωνικές εγκυκλίους του.

«Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο Πάπας παίρνει το Ευαγγέλιο και λέει αυτό που λέει το Ευαγγέλιο», τόνισε. «Ήδη από την Παλαιά Διαθήκη, ο εβραϊκός νόμος απαιτούσε τη φροντίδα των χήρων, των ορφανών και των ξένων. Αν μια κοινωνία εκπληρώνει αυτά τα τρία πράγματα, προχωράει θαυμάσια».

«Και διευκρινίζω ότι δεν είμαι κομμουνιστής, όπως λένε κάποιοι. Ο Πάπας ακολουθεί το Ευαγγέλιο», είπε ο πάπας Φραγκίσκος.

Τεχνολογική καταπίεση

Ερωτηθείς σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους, ο Πάπας τόνισε την υπεροχή του ανθρώπινου προσώπου έναντι της επιστημονικής προόδου.

«Το κριτήριο για την πολιτιστική πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, είναι η ικανότητα των ανδρών και των γυναικών να τη διαχειριστούν, να την αφομοιώσουν (με την έννοια της γνώσης) και να την ελέγχουν», είπε. «Με άλλα λόγια, οι άνδρες και οι γυναίκες είναι οι κύριοι της Δημιουργίας και δεν πρέπει να το εγκαταλείψουμε αυτό. Η προσωπική κυριαρχία επί των πάντων. Η σοβαρή επιστημονική αλλαγή είναι πρόοδος. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε αυτό».

Πόλεμος και ασφάλεια

Επιστρέφοντας στο θέμα του πολέμου, απηύθυνε έκκληση στα έθνη να επιδιώξουν το διάλογο με την ελπίδα της ειρήνης. «Πιστεύω ότι ο διάλογος δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικιστικός», είπε. «Είναι παγκόσμιος, ειδικά σήμερα με όλες τις διαθέσιμες επικοινωνιακές διευκολύνσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μιλάω για καθολικό διάλογο, καθολική αρμονία και καθολική συνάντηση. Φυσικά, ο εχθρός όλων αυτών είναι ο πόλεμος».

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι πιστεύει ότι η «εκμετάλλευση» και η «εδαφική κυριαρχία» είναι η προέλευση των πολέμων «που καλλιεργούνται από δικτατορίες».

Για την οικοδόμηση της ειρήνης και του κοινού καλού, ο Άγιος Πατέρας ζήτησε εθνική αυτογνωσία. «Δεν μπορείς να κάνεις διάλογο με τους άλλους αν δεν έχεις επίγνωση του πού βρίσκεσαι εσύ. Όταν δύο συνειδητές ταυτότητες συναντώνται, μπορούν να κάνουν διάλογο και να κάνουν βήματα προς μια συμφωνία, [να σημειώσουν] πρόοδο και να βαδίζουν μαζί».

Η Εκκλησία κινείται σε αρμονία

Όσον αφορά την εν εξελίξει Σύνοδο για τη συνοδικότητα, ο πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε ότι η Εκκλησία πρέπει να προσαρμόζεται στους καιρούς κάθε εποχής.

«Από τις αρχές της Β΄ Συνόδου του Βατικανού, ο Ιωάννης ΚΓ΄ είχε μια πολύ σαφή αντίληψη: η Εκκλησία έπρεπε να αλλάξει. Ο Παύλος ΣΤ’ συμφώνησε και συνέχισε, όπως και οι Πάπες που τους διαδέχθηκαν», είπε. «Δεν πρόκειται απλώς για αλλαγή της μόδας, αλλά για μια αλλαγή που προάγει την αξιοπρέπεια των ατόμων. Και εκεί βρίσκεται η θεολογική πρόοδος, στην ηθική θεολογία και σε όλες τις εκκλησιαστικές επιστήμες, ακόμη και στην ερμηνεία της Αγίας Γραφής, οι οποίες έχουν προοδεύσει σύμφωνα με την αίσθηση της Εκκλησίας. Πάντα σε αρμονία».

Σημασία της ελπίδας

Ο πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε τη συνέντευξη με μια συζήτηση σχετικά με τη σχέση του με τον Θεό.

«Ο Κύριος είναι ένας καλός φίλος», είπε ο Πάπας. «Μου φέρεται καλά».

Τόνισε επίσης τη σημασία του να μπορείς να γελάς και να ασπάζεσαι την αρετή της ελπίδας.

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ελπίδα. Αν κόβαμε τις μικρές ελπίδες της κάθε ημέρας, θα χάναμε την ταυτότητά μας», είπε. «Δεν συνειδητοποιούμε ότι ζούμε με την ελπίδα. Και η θεολογική ελπίδα είναι πολύ ταπεινή, αλλά είναι αυτή που ωριμάζει τα καθημερινά καρυκεύματα».

Όσον αφορά τα αποστολικά του ταξίδια, ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι θα ήθελε να πάει στην Αργεντινή.

«Μιλώντας για τα πιο απομακρυσμένα μέρη», είπε. «Μου έχει απομείνει ακόμη η Παπούα Νέα Γουινέα».

πηγη: vaticannews.va 17.10.23

Προηγούμενο Άρθρο

«Νέες τάσεις και καινοτομίες στη διοίκηση σχολικών οργανισμών και στην εκπαίδευση»

Επόμενο Άρθρο

Η Αγία Θηρεσία του Βρέφους Ιησού μας διδάσκει την αγάπη και την εμπιστοσύνη στο έλεος του Θεού

You might be interested in …

Ο Πάπας Φραγκίσκος σε διάλογο με τους διευθυντές των ευρωπαϊκών περιοδικών πολιτισμού των Ιησουιτών

Το άρθρο εμφανίζεται ταυτόχρονα σε όλα τα ευρωπαϊκά περιοδικά πολιτισμού των Ιησουιτών. Η συνέντευξη έγινε με την επιμέλεια του π. Antonio Spadaro τ.Ι., διευθυντή του ιταλικού περιοδικού των Ιησουιτών La Civiltà Cattolica. 19 Μαΐου 2022. […]

Ο πάπας Φραγκίσκος μαζί με τα μεγάλα προσκυνήματα του κόσμου θα προσευχηθούν στην Παναγία το Σάββατο 30 Μαΐου

    Ο πάπας Φραγκίσκος μαζί με τα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας σε όλο τον κόσμο θα προσευχηθούν προς Εκείνη απαγγέλλοντας το Άγιο Ροδάριο,  ζητώντας τη μεσολάβηση και την προστασία της εν μέσω της πανδημίας […]

Η Χαρά του Ευαγγελίου, το προγραμματικό κείμενο της Εκκλησίας σήμερα

  Ο Πρόεδρος της Συνόδου για την Ευαγγελισμό των Λαών, καρδινάλιος Φερνάντο Filoni, πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στο Βιετνάμ. Την Τρίτη 20/1 είχε συναντήσεις στο Ανόι με τα μέλη της Συνόδου των Επισκόπων του Βιετνάμ και […]