7 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μια πορεία προετοιμασίας… Δεύτερη Συνάντηση

Η δεύτερη σε σειρά από τις συναντήσεις επιμόρφωσης σχετικά με το ευρύτατο θέμα της βιοηθικής, πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου στην ενοριακή αίθουσα του Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή, στο Ψυχικό. Αυτή τη φορά το θέμα της ομιλίας ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του π. Patrick Verspieren, με τίτλο «Ο πειρασμός της ευθανασίας. Ηθικά σημεία αναφοράς και εμπειρίες περίθαλψης» και εισηγητής ο π. Maurice Joyeux, από το τάγμα των πατέρων Ιησουιτών. Υπενθυμίζουμε ότι ο π. Verspieren ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές του Συμποσίου Βιοηθικής-Μέρος Α΄: Η αρχή της ζωής, που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάιο στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών. 
Η ομιλία του πατέρα Joyeux ακολούθησε την διάρθρωση του βιβλίου, που χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, φωτίζοντας καίρια αυτό το επίμαχο ζήτημα των ημερών μας που απασχολεί πολλούς ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με την αρρώστια και το θάνατο.

 Πρώτο σημείο, το αίτημα για ευθανασία και τα νοήματά του. Ο συγγραφέας αφιερώνει ένα τμήμα του κεφαλαίου σε μια ακρόαση του ιατρικού προσωπικού που έρχεται σε επαφή με τον ανθρώπινο πόνο, ενώ η κοινωνία επιμένει να ζητά ελευθερία και αυτοδιάθεση.  Αναλύονται ζητήματα όπως η απώλεια αυτοεκτίμησης, αισθήματα απαξίωσης του εαυτού, που τρέφουν  την επιθυμία ενός «αξιοπρεπούς θανάτου».  Ένα πολύ σημαντικό θέμα: το ότι ο ασθενής γίνεται αντικείμενο αποστροφής, δημιουργεί τον πειρασμό να μειωθεί ο χρόνος που έχει δοθεί στον άρρωστο άνθρωπο να ζήσει… Πολλά ερωτηματικά, πολλοί ορισμοί του τι είναι ευθανασία, τελικά…
Δεύτερο σημείο, η κλινική εμπειρία υπό αμφισβήτηση: τι γίνεται όταν δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να κάνουν οι γιατροί; Η περιποίηση του ασθενούς, με ταυτόχρονη προσπάθεια να απαλυνθούν τα οδυνηρά συμπτώματα. Η δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης του ασθενούς από γιατρούς και οικογενειακό περιβάλλον, η κεντρική θέση του διαλόγου, ανεκτικότητα και φροντίδα, αλλά και η τοποθέτηση της Καθολικής Εκκλησίας.
Τρίτο σημείο, η νομοθεσία για την ευθανασία:  είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την ανθρωποκτονία από τη μη-βοήθεια και την αυτοκτονία του ασθενούς. Ο π. Verspieren τονίζει ότι «αν η ευθανασία εγκριθεί και εφαρμοστεί, ως πρακτική, αναπτύσσει τη δική της δυναμική και ανθίσταται στον αποτελεσματικό έλεγχο. Έτσι τείνει να επεκταθεί, κι αυτή η κατάσταση υποσκάπτει τα θεμέλια του συνταγματικού κράτους μας».
Τέταρτο και τελευταίο, μας αφήνει με το ερώτημα «Ποια φιλοσοφικά σημεία αναφοράς και ποια αξιοπρέπεια;». Για τον π. Verspieren, «αν δεν προσέχεις τι όνομα δίνεις στα πράγματα, προσθέτεις κι άλλες κακοτοπιές στις δυστυχίες του κόσμου».
Η ομιλία του π. Joyeux έγινε στα γαλλικά και υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία από την κυρία Άντζελα Σεστρίνη.  Επόμενο ραντεβού, στις 14 Δεκεμβρίου, στο ίδιο μέρος με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Μαυροσκά, καθηγήτρια στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Αθήνας, και  θέμα: «Προσέγγιση της έννοιας του πόνου στην Ορθόδοξη Πρωτολογία και Εσχατολογία»


Προηγούμενο Άρθρο

Ετήσιο Μνημόσυνο για τους Αρχιερείς, Ιερείς, Μοναχούς και Μοναχές

Επόμενο Άρθρο

Σύρος : Εορτασμός της Παναγίας Μητέρας της Αγίας Ελπίδας

You might be interested in …

Αθήνα: Παγκόσμια Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών

Παγκόσμια Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των  Χριστιανών (18 – 25 Γενάρη 2013)               Σε όλο τον κόσμο δηλαδή και στις 5 ηπείρους, κάθε χρόνο, από τις 18 μέχρι τις 25 του Γενάρη προσεύχονται […]

Αθήνα Ημερίδα «ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ Διάλογος Θεού – Ανθρώπου»

Το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, στις 6 το απόγευμα, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών διοργάνωσε και πραγματοποίησε στο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών την Ημερίδα  «Αγία Γραφή : Διάλογος Θεού – Ανθρώπου». 

Εορτή Αγίου Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ, προστάτη των Λασαλιανών σχολείων, την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, τελέστηκε με μεγάλη λαμπρότητα, Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθολικό Ναό του Αγίου Παύλου Πειραιά. Χοροστάτησαν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος […]