19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μια πορεία προετοιμασίας…

athpor01

athpor01

Πολλοί θα θεωρούσαν δύσκολο, έως ακατόρθωτο, να έχει κοινό μια ομιλία με ένα θέμα δύσκολο, σε μια πόλη όπως η Αθήνα, που την έχει παραλύσει η απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αυτό αποδείχθηκε λάθος. Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου η ενοριακή αίθουσα του Αγ. Ιωάννη στο Ψυχικό, ήταν γεμάτη από κόσμο που έστειλε ένα μήνυμα ότι διψά για γνώση, από εκείνο το είδος της γνώσης που βοηθά στην καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πορείας προετοιμασίας με συναντήσεις επιμόρφωσης, για την πραγματοποίηση του συνεδρίου «Βιοηθικά Διλήμματα Μέρος Β΄», με γενικό θέμα “Η Διαχείριση του πόνου, και το τέλος της ζωής”. Μια πορεία προετοιμασίας που θα διαρκέσει από το Μάιο του 2011 μέχρι το Νοέμβριο του 2012. Θέμα της ομιλίας ήταν «Ο πόνος στην Αγία Γραφή», με εισηγητή τον π. Σωτήρη Μαυροφίδη.

Ο ομιλητής, βαθύς γνώστης του αντικείμενου, καθότι βιβλιστής, κινήθηκε με χαρακτηριστική άνεση σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων που αφορούσαν τον πόνο στην Αγία Γραφή, καθηλώνοντας το κοινό και μεταλαμπαδεύοντας γνώση και πίστη. Τοποθετώντας τα θέματα στο ιστορικό τους περιβάλλον και κάνοντας εντυπωσιακές προβολές στο τώρα και την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, έθεσε ερωτήματα, απαντήσεις και προκάλεσε νέα ερωτήματα, κινητοποιώντας εκείνη την εσωτερική διαδικασία καλλιέργειας του πνεύματος και της ψυχής. Θέματα όπως η αμαρτία και η σχέση της με τον πόνο, η εμπειρία του θανάτου, το λογικό πρόβλημα, οι παρανοήσεις που υπήρξαν στην ερμηνεία του πόνου σε σχέση με το Θεό, ο χριστιανός απέναντι στον πόνο, ήταν μερικά από αυτά που παρουσιάσθηκαν.

athpor01_2

Η επόμενη ομιλία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011, με εισηγητή τον π. Maurice Joyeux και θέμα την παρουσίαση του βιβλίου “La tentation de l’ Euthanasie” Répères éthiques et expériences soignantes (Ο πειρασμός της ευθανασίας. Ηθικά σημεία αναφοράς και εμπειρίες περίθαλψης) των p. Patrick Verspieren, Marie-Sylvie Richard, Jacques Ricot. Για όσους δεν το γνωρίζουν ο p. Patrick Verspieren ήταν ένας από τους ομιλητές το συμπόσιο “Βιοηθικά Διλήμματα- H Αρχή της Ζωής” που είχε διοργανώσει η Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών, το Μάιο του 2011. Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Ενοριακή Αίθουσα Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή, Παπαναστασίου 11 Ψυχικό, ώρα 7,30- 9,00 μ.μ. Για πληροφορίες, το τηλέφωνο της Ενορίας είναι: 210-67 11 410.

Προηγούμενο Άρθρο

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη” Διακήρυξη της Διεθνούς Συνάντησης στα Τίρανα

Επόμενο Άρθρο

Η διαχείριση μιας μεγάλης φεουδαλικής περιουσίας. Τα παράδειγμα της Εμπαρουνίας των Λατίνων στην Κέρκυρα (16ος-19ος αι.)

You might be interested in …

Ανακοινωθέν Ι.Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών: Ονομασία Νέου Αρχιεπισκόπου

ΙΕΡΑ   ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ   Μετά την υποβολή παραιτήσεως από τα επισκοπικά καθήκοντα, λόγω ορίου ηλικίας, του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου μας, π. Νικολάου Φώσκολου, ο Άγιος Πατέρας, ο Πάπας Φραγκίσκος, αφού έκανε δεκτή την […]