22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μια ταπεινή και συνοδική Εκκλησία

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ανοίγοντας τη δεύτερη σύνοδο της 16ης Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας ταπεινής και συνοδικής Εκκλησίας που θα καθοδηγείται από το Άγιο Πνεύμα για να εκπληρώσει την αποστολή της ειρήνης και της συγχώρεσης στον κόσμο.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη της δεύτερης φάσης της 16ης Τακτικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στο ταξίδι της Εκκλησίας από την έναρξη της Συνόδου το 2021.

Ένα ταξίδι

Υπενθύμισε στους συμμετέχοντες ότι η Εκκλησία βρίσκεται διαρκώς σε μία πορεία, η οποίο αντικατοπτρίζει την αποστολή που ο Θεός έχει θέσει στον λαό Του από την εποχή των αποστόλων, τονίζοντας ότι η αποστολή της Εκκλησίας είναι να φέρει την ειρήνη μέσω της αναγγελίας του Ιησού Χριστού.

Μελετώντας το ρόλο του Αγίου Πνεύματος, ο Πάπας υπενθύμισε ότι «το Άγιο Πνεύμα μαλακώνει την πεισματική καρδιά και θέληση, λιώνει το παγωμένο, ζεσταίνει το ψυχρό και καθοδηγεί τα βήματα που παρεκκλίνουν». Τόνισε ότι το Πνεύμα είναι πάντα παρόν, ιδιαίτερα σε στιγμές θλίψης και απελπισίας, όταν η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τους πειρασμούς της απελπισίας και της διαίρεσης. «Το Άγιο Πνεύμα σκουπίζει τα δάκρυά μας και μας παρηγορεί, επειδή μεταδίδει το δώρο του Θεού, την ελπίδα», πρόσθεσε ο Άγιος Πατέρας.

Στη συνέχεια, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην ταπεινότητα που απαιτείται για να αναγνωρίσουμε τη δική μας ανάγκη για συγχώρεση. Αναφέρθηκε στη μετανοητική αγρυπνία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, όπου οι συγκεντρωμένοι βίωσαν τη χάρη της συμφιλίωσης. «Αφήνουμε στην άκρη την υπερηφάνεια και την αλαζονεία μας, φανταζόμενοι ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους. Έχουμε στην πραγματικότητα γίνει πιο ταπεινοί;» διερωτήθηκε.

Η μεταμορφωτική δύναμη του Αγίου Πνεύματος

Στη συνέχεια ο Πάπας περιέγραψε τη μεταμορφωτική δύναμη του Αγίου Πνεύματος ως μια φωτιά που ανάβει μέσα μας την αγάπη και την αγαλλίαση, μια αγάπη τόσο δυνατή που θα αγκάλιαζε όλη την ανθρωπότητα χωρίς διακρίσεις. «Αυτό συμβαίνει επειδή ο Θεός πάντα αγκαλιάζει τους πάντες», είπε ο Πάπας, προτού υπενθυμίσει στην Εκκλησία την ανάγκη για συνεχή συγχώρεση. Προέτρεψε τους συμμετέχοντες να αντανακλούν το άπειρο έλεος του Θεού, καλώντας τους να «συγχωρούν πάντοτε τους άλλους, αφού η ετοιμότητα να το πράξουν γεννιέται από τη δική μας εμπειρία ότι έχουμε συγχωρεθεί».

Μιλώντας στη συνέχεια για τη συνοδική διαδικασία, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα στιγμιαίο γεγονός αλλά για ένα συνεχές ταξίδι, κατά το οποίο η Εκκλησία μαθαίνει να κατανοεί καλύτερα τον εαυτό της και να διακρίνει τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την εκπλήρωση της αποστολής της. Περιέγραψε τη συνοδική συνέλευση ως μία πλουραλιστική διαδικασία, όπου επίσκοποι, λαϊκοί, ιερείς και αφιερωμένοι άνδρες και γυναίκες εργάζονται μαζί στην υπηρεσία του ελέους του Θεού.

Η σημασία της συμμετοχής των λαϊκών

Επισημαίνοντας τη σημασία της συμμετοχής των λαϊκών στη συνοδική διαδικασία, ο Πάπας Φραγκίσκος εξήγησε ότι η παρουσία λαϊκών μελών στη Συνέλευση δεν μειώνει την εξουσία των επισκόπων. Αντίθετα, ενισχύει τον σχεσιακό χαρακτήρα της Εκκλησίας, τονίζοντας την ανάγκη για συνεργασία. «Κανείς δεν σώζεται μόνος του», τόνισε ο Πάπας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε επίσης στη σοφία του Αγίου Παύλου ΣΤ’, ο οποίος θέσπισε τη Σύνοδο των Επισκόπων το 1965. Περιέγραψε τη Σύνοδο ως μια διαδικασία συνεχούς μάθησης, μια έκφραση της αποστολής της Εκκλησίας να ανανεώνεται από το Άγιο Πνεύμα και να ταξιδεύει προς την εκπλήρωση του σχεδίου του Θεού. «Η συνοδική διαδικασία είναι επίσης μια διαδικασία μάθησης, κατά τη διάρκεια της οποίας η Εκκλησία γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό της», εξήγησε ο Άγιος Πατέρας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να παραμείνουν ανοιχτοί στη δράση του Αγίου Πνεύματος, το οποίο περιέγραψε ως «σίγουρο οδηγό και παρηγορητή της Εκκλησίας».

«Κάνουμε αυτό το ταξίδι μαζί», ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Πάπας, «με ελπίδα, ταπεινότητα και εμπιστοσύνη στον Κύριο».

www.vaticannews.va /en/pope/news/2024-10/pope-francis-address-synod-2-october-2024-second-session.html

Προηγούμενο Άρθρο

11 χρόνια από την τραγωδία της Λαμπεντούζα

Επόμενο Άρθρο

Αρχιερατικό Συλλείτουργο, Πανήγυρη Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου

You might be interested in …

Ινδία – Ιερέας-μαχητής κατά του κορωνοϊού απεβίωσε…

Καθημερινά ανακοινώνονται νέες περιπτώσεις ιερωμένων νοσησάντων και θανόντων από τον covid19: 22 κρούσματα στο Μεξικό, ένας Επίσκοπος στο νοσοκομείο στην Παραγουάη, ο επαρχιακός ηγούμενος των Σαλεσιανών στην Καλκούτα και δυστυχώς, δύο ηλικιωμένοι ιταλοί, ιεραπόστολοι από […]

logo comece

Η προσφυγική κρίση απαιτεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση

Η προσφυγική κρίση απαιτεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση COMECE Δελτίο Τύπου 11/09/2015 Δήλωση της Μόνιμης Επιτροπής της COMECE, της Επιτροπής των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την κατάσταση στο προσφυγικό και […]

«Συμμαχία για τη Ρώμη» Θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας

    Η πρακτικότητα αποτελεί “σήμα κατατεθέν” του Πάπα Φραγκίσκου και αυτή εφαρμόζει επιτυχημένα αφότου ανέλαβε. Πρακτικότητα σημαίνει συνεργασία όλων για το καλύτερο αποτέλεσμα και αυτό φαίνεται ότι θα γίνει και στο θεσμό του “Θεϊκού […]