20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Νάξος: Παιδιά, γονείς και ενορίτες γιόρτασαν το Χριστό Βασιλιά

Χθες Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 που η Καθολική Εκκλησία γιόρτασε το Χριστό Βασιλέα, η ενορία της Υπαπαντής του Κυρίου στη Νάξο  την γιόρτασε με ένα μοναδικό τρόπο.

Τουλάχιστο  σαράντα παιδιά της ενορίας μας με τους γονείς τους είχαν από καιρό προετοιμαστεί για την ημέρα αυτή. Μεταξύ αυτών των παιδιών 13 έλαβαν από τα χέρια του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου μας το Μυστήριο του Χρίσματος που καθ΄όλη την ποιμαντική χρονιά του 2018-2019 προετοιμάστηκαν με ιδιαίτερη σοβαρότητα για την ημέρα αυτή με τη βοήθεια του δυναμικού εφημερίου και των δραστήριων κατηχητριών Φανής και Λίας, για τη δικής τους γιορτή που είχε αποφασιστεί να γίνει μαζί με τη γιορτή του Χριστού Βασιλιά.

Μικρά παιδιά, παιδιά του δημοτικού σχολείου και τρεις έφηβοι στόλισαν μαζί με τους γονείς τους τον εξ ίσου όμορφα στολισμένο Μητροπολιτικό μας Ναό.

Όλα είχαν προετοιμαστεί καλά για την μοναδική αυτή Ιεροτελεστία η οποία τους άφησε όλους ικανοποιημένους και ενθουσιασμένους για την κατανυκτική ατμόσφαιρα στην οποία συνέβαλαν όλοι οι παρόντες.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στα παιδιά που θα λάβαιναν το Μυστήριο του Χρίσματος και χρησιμοποιώντας μία απλή και κατανοητή γλώσσα τους είπε:

Αγαπητά μου παιδιά σήμερα ήρθαμε εδώ για να γιορτάσουμε μαζί σας  ένα πολύ σημαντικό γεγονός της ζωής σας. Σήμερα ο Θεός Πατέρας που σας αγαπά, μας αγαπά, αγαπά όλους τους ανθρώπους, γιορτάζει ο Υιός του Θεού ο Ιησούς Χριστός γιατί σήμερα όλη η Εκκλησία τον γιορτάζει με τον τίτλο του Βασιλιά του, γιορτάζει το Άγιο Πνεύμα που σε λίγο θα σας χαρίσει πολύτιμα επτά δώρα του, γιορτάζετε εσείς και οι γονείς σας, γιορτάζουμε όλοι μαζί σας.

Τα δώρα που θα σας δώσει το Άγιο Πνεύμα δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε στα σούπερ Μάρκετ, τα δώρα που δίνει ο Θεός μας τα δίνει δωρεάν, δεν πληρώνουμε γιατί είναι ανεκτίμητα και μόνο Εκείνος μπορεί να μας τα χαρίσει.

Είναι δώρα διαφορετικά από αυτά που λαβαίνετε από τους ανθρώπους. Τα δώρα του Αγίου Πνεύματος δε φαίνονται, όμως φαίνονται τα αποτελέσματά τους, διότι μας βοηθούν να κάνουμε καλά έργα, μας κάνουν δυνατούς για να μπορούμε, αν θέλουμε, να αποφεύγουμε το κακό και να κάνουμε το καλό.

Αυτά τα δώρα θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι ο Ιησούς σας αγαπά, ήταν ο πρώτος που άρχισε να σας αγαπά και συνεχίζει να σας αγαπά πιο πολύ και από τους γονείς και από μας όλους.

Σήμερα θα νιώσετε μια μεγάλη χαρά μέσα σας: πρέπει αυτή τη χαρά να την διατηρείτε πάντα στη ζωή σας, διότι είναι η χαρά του Αγίου Πνεύματος που κανένας άλλος δεν μπορεί να σας την δώσει.

Το άγιο λάδι, το μύρο με το οποίο σήμερα θα χριστείτε θα σας κάνει δυνατούς για να διαλέγετε στη ζωή σας πάντα το καλό και να αποφεύγετε το κακό.

Οι γονείς σας, οι ανάδοχοί σας του Μυστηρίου του Βαπτίσματος θα συνεχίσουμε, να σας βοηθούμε με όλη τη ζωή μας με το παράδειγμά μας και  θα σας δίνουμε πολλές ευκαιρίες να γνωρίσετε ακόμη περισσότερο το Θεό.

Αγαπητοί γονείς, αγαπητά μου παιδιά, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές μου ας κάνουμε φίλο μας τον όμορφο νεαρό άνδρα των 33 χρονών, δοξασμένο και ισχυρό, που σήμερα ο λόγος του Θεού τον αποκαλεί Βασιλιά του κόσμου. Είναι ο Υιός του Θεού που δέχτηκε την απόφαση του Θεού Πατέρα να γίνει και άνθρωπος. Που  έζησε σε όλα σαν κι εμάς εκτός της αμαρτίας. Μας αγάπησε ως Θεός και άνθρωπος, πέθανε αλλά και αναστήθηκε, πρόσφερε τη ζωή του για μας και τώρα ζει και βασιλεύει παντοτινά με το Θεό Πατέρα και το Θεό Άγιο Πνεύμα.

Ο δικός μας Βασιλιάς, ο Βασιλιάς των Χριστιανών δεν έχει στρατό, ούτε δούλους, δεν χρησιμοποιεί όπλα για να σκοτώνει ανθρώπους, διότι όλους τους ανθρώπους τους αγαπά. Στο κεφάλι του δεν φορεί στέμμα βασιλικό αλλά ένα αγκάθινο στεφάνι, στο χέρι του δεν κρατά ένα σκήπτρο χρυσό αλλά ένα καλάμι που του έδωσαν και του δίνουν όσοι δεν έμαθαν να τον αγαπούν ακόμη και μέχρι σήμερα.

       Ο στρατός του Χριστού είμαστε εμείς, οι μαθητές και φίλοι του, όπως μας αποκαλεί. Δεν έχουν στα χέρια φονικά όπλα για τους εχθρούς αλλά μια ευαίσθητη καρδιά που μπορεί να αγαπά και πρέπει να αγαπά ακόμη και τους εχθρούς μας.

       Ο ίδιος μας υπενθυμίζει σήμερα σ’ αυτή την όμορφη γιορτή της Μητρόπολής μας την εντολή που μας έδωσε: «να αγαπάτε ο ένας τον άλλο όπως εγώ σας αγάπησα». Και ξέρουμε πόσο και πως μας αγάπησε ο Χριστός αφού πρόσφερε τη ζωή του για μας. Ο ίδιος μας είπε: «κανένας δεν αγαπά περισσότερο από αυτόν που δίνει τη ζωή γι’ αυτόν που αγαπά».

Διαπίστωσα αγαπητά μου παιδιά ότι έχετε προετοιμαστεί καλά για τη σημερινή γιορτή. Μπράβο σε σας, μπράβο στους γονείς σας, στον εφημέριό σας, στους γονείς σας, στους αναδόχους του Βαπτίσματός σας, που είναι μοναδικοί και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε και άλλους σήμερα.

Γονείς, σας παρακαλώ, στο όνομα του Κυρίου, να είστε συνεπείς στα καθήκοντά σας έναντι των παιδιών σας. Έχετε τόσα πολλά να σκεφθείτε γι’ αυτά. Τόσες πολλές υποχρεώσεις για τη ζωή τους που αυξάνει σε ηλικία και σοφία, αλλά χρειάζεται να δίνετε προτεραιότητες στις ευθύνες που έχετε αναλάβει ενώπιον του Θεού την ημέρα που τα πήγατε στο ναό και ζητήσατε από το Θεό το δώρο της πίστης. Πρώτα λοιπόν να φροντίζετε να ωριμάζει η  πίστη των παιδιών μαζί με τη δική σας και έπειτα να φροντίζετε όλα τα άλλα.

Το καθήκον σας έναντι των παιδιών σας δεν είναι μόνο να τους εξασφαλίζετε τα απαραίτητη για τη φυσική ζωή τους, την τροφή, την ενδυμασία, την εκπαίδευση και τη μόρφωση. Όλα αυτά είναι καλά και σωστά, αλλά χωρίς την πίστη όλα αυτά γίνονται άχρηστα, διότι διαρκούν σαν μια στιγμή και έπειτα χάνονται. Μόνο  η πίστη εξασφαλίζει την ελπίδα και την αγάπη, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει ευτυχία.

Αγαπητοί γονείς και αγαπητά μου παιδιά, για το καλό που νιώθω μέσα μου για σας, προσεύχομαι και δοξάζω τον Ένα και τριαδικό Θεό και τον παρακαλώ για σας, σας παρακαλώ να προσεύχεστε κι εσείς  για μένα και τώρα που είναι ο πνευματικός σας πατέρας και όταν θα έρθει η ώρα που δεν θα είμαι. Αμήν.

Η χορωδία του Ναού με τη βοήθεια της μουσικού κας Λίας συνέβαλε με εντυπωσιακό τρόπο στην όλη κατανυκτική ατμόσφαιρα. Στη γιορτή αυτή συνέβαλε αποτελεσματικά και ο βασιλιάς των εγχόρδων, το βιολί, το οποίο στα δεξιότεχνα χέρια της κυρίας Έλενας κελαηδούσε και στήριζε  τις γλυκές  φωνές της χορωδίας και της παρούσας Εκκλησίας.

Στο τέλος της Ιεροτελεστίας δύο γονείς των παιδιών  που έλαβαν το Άγιο Χρίσμα ευχαρίστησαν το Θεό για την όμορφη αυτή ημέρα που πρόσφερε στα παιδιά τους και δεν παρέλειψαν να υποσχεθούν ότι θα είναι πάντα κοντά στα παιδιά τους προσφέροντάς τους με το παράδειγμά τους ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν τα δώρα του Θεού και έπειτα να τους εξασφαλίσουν όλα τα άλλα απαραίτητα δώρα για τη φυσική τους  ζωή.

Στο  τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εφημέριος ευχαρίστησε  τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του, τον Επισκοπικό Βικάριο π. Μανώλη Ρεμούνδο, τους γονείς, τα παιδιά και όλους τους παρόντες.

Πριν την απόλυση δόθηκε ένα αναμνηστικό στα παιδιά του Χρίσματος και μία Αγία Γραφή στην οποία ο Αρχιεπίσκοπος είχε γράψει σε δική του προσωπική κάρτα: «μην ξεχνάς ότι μόνο ο Λόγος του θεού μπορεί να σου προσφέρει την ευτυχία».

Μετά την όλη Ιερή Ακολουθία όλη η Εκκλησία κλήθηκε στην ενοριακή αίθουσα να απολαύσει ένα πλούσιο κέρασμα που είχε ετοιμάσει η αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους και την ενορία τους.

Μπράβο σας!

Προηγούμενο Άρθρο

Επίσκεψη του καρδιναλίου Leonardo Sandri στο Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

Επόμενο Άρθρο

Ελευθερωτής ο Βασιλιάς μας! Ομιλία σεβασμιοτάτου Σεβαστιανού, Εορτή Ι.Χ. Βασιλέως του σύμπαντος

You might be interested in …

Πανηγύρισε ο καθεδρικός Ναός Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 ημέρα της Πανηγύρεως η Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στις 6 το απόγευμα στην οποία συλλειτούργησαν όλοι οι ιερείς της Τήνου.  Συμμετείχαν πολλά λαϊκά μέλη της Εκκλησίας μας, όπως επίσης και […]

Τήνος: Ομιλίες με θέμα: Το ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ και Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   Από τη ΔΕΥΤΕΡΑ 20 Ιανουαρίου 2014 και κάθε Δευτέρα για το μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο στις 7μ.μ. στο Κατηχητικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου στη Χώρα […]

Η Πανήγυρη στο Ναό του Αγίου Αντωνίου στην Πάρο

          Η καθολική κοινότητα της Πάρου και φέτος γιόρτασε τη γιορτή του Αγίου Αντωνίου με μεγάλη χαρά! Φέτος όμως η γιορτή ήταν ξεχωριστή μιας και η λειτουργία δεν ήταν μόνο προς τιμήν του Αγίου Αντωνίου […]