22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Πύλου

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 14 Ιουνίου 2023 ανοιχτά της Πύλου βυθίστηκε αλιευτικό σκάφος με εκατοντάδες μετανάστες. Το σκάφος είχε ξεκινήσει πριν λίγες μέρες από την Αίγυπτο και έκανε μια στάση στην Λιβύη (Τομπρούκ) με προορισμό τις ακτές της Ιταλίας. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 78 άνθρωποι νεκροί και έχουν διασωθεί 104. Ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί. Στους ανθρώπους που σώθηκαν προσφέρθηκε ιατροφαρμακευτική βοήθεια και φαγητό και σύντομα θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας.

Στους 104 διασωθέντες περιλαμβάνονται 43 Αιγύπτιοι, εκ των οποίων 5 ανήλικα παιδιά, 12 Πακιστανοί, 47 Σύροι, εκ των οποίων 3 ανήλικα παιδιά και τέλος 2 Παλαιστίνιοι. Όλοι είναι άνδρες ηλικίας 16-40 ετών. Αρκετοί είναι οι φίλοι και οι συγγενείς που καταφτάνουν στο σημείο που βρίσκονται οι διασωθέντες με την ελπίδα να βρουν ζωντανούς τους δικούς τους ανθρώπους.

Υπάρχουν μαρτυρίες που μιλάνε για περίπου 700 – 750 επιβαίνοντες στο πλοίο με τις γυναίκες και τα παιδιά να είναι στοιβαγμένοι στο αμπάρι.

Το συγκεκριμένο ναυάγιο αποτελεί μια από τις πιο θανατηφόρες καταστροφές στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Άνθρωποι που προσπαθούν να βρουν μια ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο καταλήγουν να χαροπαλεύουν στα άγρια νερά της Μεσογείου και στο τέλος πολλοί δεν καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί. Σε αντίστοιχη τραγωδία τον Μάρτιο, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε τονίσει ότι: «Δεν πρέπει άλλο πια τα ταξίδια ελπίδας να μετατρέπονται σε ταξίδια θανάτου. Τα διαυγή νερά της Μεσογείου δεν πρέπει να ματώνονται πια με τέτοια τραγικά συμβάντα».

Από την αρχή του έτους περισσότεροι από 72.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στις χώρες πρώτης γραμμής της Ευρώπης, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο. Οι περισσότεροι περνούν στα ελληνικά νησιά από τη γειτονική Τουρκία, αλλά πολλές βάρκες αναλαμβάνουν ένα μακρύτερο και πιο δύσκολο ταξίδι προς την Ιταλία από την Ελλάδα. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει περισσότερους από 20.000 θανάτους και εξαφανίσεις στην κεντρική Μεσόγειο από το 2014, καθιστώντας την το πιο επικίνδυνο πέρασμα μεταναστών στον κόσμο.

H Κάριτας Ελλάς εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίχθηκε μπροστά στα μάτια όλων μας. Είναι μια συλλογική αποτυχία των Ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων η στιγμή που ένα καράβι βουλιάζει παίρνοντας μαζί του εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές, ανθρώπους σαν όλους εμάς.

Η Ευρώπη και ο κόσμος όλος, πρέπει να αναλογιστούμε και να δράσουμε ανάλογα ώστε να μην ακολουθήσουν και άλλα τέτοια ναυάγια.

«Κάθε κυβέρνηση της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει για το πόσους μετανάστες μπορεί να δεχτεί, διαφορετικά θα τους δεχτούν μόνο τέσσερις χώρες: η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, οι πιο κοντινές στη Μεσόγειο. Πρέπει να σωθούν ζωές, σήμερα η Μεσόγειος είναι ένα νεκροταφείο, ίσως το μεγαλύτερο νεκροταφείο στον κόσμο» – Πάπας Φραγκίσκος, Νοέμβριος 2022

Ματθαίος Γιαννησόπουλος
Υπεύθυνος Επικοινωνίας Κάριτας Ελλάς

Προηγούμενο Άρθρο

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα του πάπα Φραγκίσκου για την τραγωδία ανοιχτά της Πύλου

Επόμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο

You might be interested in …

Ουκρανία: Ένας χρόνος μετά την εισβολή

Πάνω από 5 εκ. άνθρωποι βοηθήθηκαν από την Κάριτας Ένα χρόνο μετά την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία η διαμάχη εξακολουθεί να προκαλεί μαζική μετακίνηση χιλιάδων αμάχων προς τις ασφαλέστερες περιοχές της χώρας. Η Κάριτας […]

Στο πλευρό των πλημμυροπαθών συνεχίζει να βρίσκεται η Καθολική Εκκλησία μέσω της Κάριτας Ελλάς

Η Καθολική Εκκλησία μέσω της Κάριτας Ελλάς συνεχίζει τις δράσεις της στην περιοχή της Μάνδρας, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει όσο μπορεί τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες της […]