19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Να διασώσουμε τη Γη με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

 
 
Το tweet του Πάπα Φραγκίσκου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Συνεταιρισμών, αφιερωμένο στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, είναι μια υπενθύμιση της Εγκυκλίου Επιστολής “Δοξασμένος να ’σαι”. Οι συνεταιρισμοί είναι μια έκφραση της κοινότητας και της αγάπης για την ιδιαίτερη γη του καθενός. Ένας ένας δρόμος που, αν ακολουθηθεί, μπορεί να δώσει πολλά στην προστασία της Δημιουργίας.
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών, η οποία εδώ και 96 χρόνια γιορτάζεται κάθε πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, ο πάπας Φραγκίσκος έστειλε ένα tweet το οποίο αναφέρεται στο θέμα του τρέχοντος έτους, αφιερωμένο στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος. Σε ορισμένα μέρη –  γράφει ο Πάπας στο @pontifex – αναπτύσσονται συνεταιρισμοί για την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες επιτρέπουν την τοπική αυτάρκεια. Μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής – καταλήγει ο Πάπας – χάρη στην έντονη αίσθηση της κοινότητας και της αγάπης για τη γη τους.
Όποιος ιδρύει συνεταιρισμό έχει θάρρος
 
Ο πάπας Φραγκίσκος στο παρελθόν είχε μιλήσει για τους συνεταιρισμούς, υπενθυμίζοντας την ανάγκη να «αντιπαραθέσουμε τη σχέση στον ατομικισμό, την ομάδα στο συμφέρον, την ευημερία όλων στα συμφέροντα των λίγων». Στην ακρόαση της Συνομοσπονδίας Ιταλικών Συνεταιρισμών, στις 16 Μαρτίου 2019, είχε προτρέψει να εργαστούν για να γίνουν «επιχειρηματίες φιλανθρωπίας», να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους «για να ζήσουμε σε μια κοινωνία που να μην διέπεται από τον θεό του χρήματος, από ένα είδωλο που την παραπλανά και μετά την αφήνει όλο και πιο απάνθρωπη και άδικη». «Ο συνεταιρισμός – είχε πει ο Πάπας – είναι ένας τρόπος για να “αφαιρέσουμε τη σκεπή” μιας οικονομίας που παράγει αφθονία αγαθών, αλλά με κόστος την κοινωνική αδικία». Λέει ο Πάπας:
 
«Σημαίνει να νικήσουμε την αδράνεια της αδιαφορίας και του ατομικισμού κάνοντας κάτι εναλλακτικό και όχι μόνο να παραπονιόμαστε. Όποιος ιδρύει συνεταιρισμό πιστεύει σε έναν διαφορετικό τρόπο παραγωγής, σε έναν διαφορετικό τρόπο εργασίας, σε έναν διαφορετικό τρόπο να είναι κανείς στην κοινωνία. Όποιος ιδρύει έναν συνεταιρισμό έχει λίγο από τη δημιουργικότητα και το θάρρος εκείνων των τεσσάρων φίλων του παραλυτικού για τους οποίους μιλά το Ευαγγέλιο».
Μια πιο γενναιόδωρη δημιουργικότητα
 
Στον αριθμό 179 της Εγκυκλίου “Δοξασμένος να ’σαι” βρίσκουμε την αναφορά στους συνεταιρισμούς που εργάζονται για την προστασία της Δημιουργίας. Ο πάπας Φραγκίσκος υπενθυμίζει ότι «μέσω μη κυβερνητικών φορέων και ενδιάμεσων ενώσεων» οι κυβερνήσεις υποχρεούνται να αναπτύξουν αυστηρότερους κανονισμούς, διαδικασίες και ελέγχους. «Εάν οι πολίτες δεν ελέγχουν την πολιτική εξουσία – εθνική, περιφερειακή και δημοτική – τότε δεν θα είναι δυνατόν να καταπολεμηθεί η περιβαλλοντική ζημία». Αναφέρει ο Πάπας:
 
«Αυτό το απλό παράδειγμα δείχνει ότι ενώ η υπάρχουσα παγκόσμια τάξη αποδεικνύεται ανίσχυρη να αναλάβει την ευθύνη, η τοπική αρχή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Στην πραγματικότητα, είναι εκεί που μπορεί να υπάρξει μια μεγαλύτερη υπευθυνότητα, μια ισχυρή αίσθηση κοινότητας, μια ειδική ικανότητα φροντίδας και μια πιο γενναιόδωρη δημιουργικότητα, μια βαθιά αγάπη για τον ιδιαίτερο τόπο, καθώς και να σκεφτούμε τι θα αφήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας».
 
————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ/kantam.gr
Προηγούμενο Άρθρο

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τα 25 έτη από την Ιερατική Χειροτονία τoυ Σεβασμιωτάτου Επισκόπου π. Πέτρου και του π. Ιωσήφ Πρίντεζη

Επόμενο Άρθρο

Στη Νιγηρία Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ενωμένοι στην προσευχή

You might be interested in …

ΠΗΝ Λισαβόνα 2023: Μια όμορφη ανταλλαγή μεταξύ νέων και ηλικιωμένων

Ο π. João Chagas, ο υπεύθυνος της Αγίας Έδρας για τις Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας, μοιράζεται τον ενθουσιασμό των νέων για την επικείμενη συνάντησή τους με τον πάπα Φραγκίσκο στη Λισαβόνα, λέγοντας ότι οι Παγκόσμιες Ημέρες […]

Η Πορτογαλία, οικοδέσποινα χώρα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, εξακολουθεί να έχει ισχυρή καθολική ταυτότητα

Περισσότεροι από τους μισούς (53%) Πορτογάλους ηλικίας 16-29 ετών δηλώνουν καθολικοί. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης για τους νέους και τη θρησκεία σε 21 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στο Ισραήλ, που δημοσιεύθηκε το 2018. […]