20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Οι εορτές του Πάσχα στην Ελληνική Καθολική Εξαρχία

Η Ελληνική Καθολική Εξαρχία, λόγω της παρουσίας στην Ελλάδα σημαντικού αριθμού Καθολικών Μεταναστών, κυρίως Ιρακινών Συρο-Χαλδαίων, Ουκρανών, Ρουμάνων και άλλων εκ των Βαλκανικών χωρών βυζαντινής παραδόσεως Καθολικών πιστών, αποτελεί πλέον μια πολυεθνική Καθολική Εκκλησιαστική επαρχία. Μικρός είναι σήμερα ο αριθμός των ημεδαπών Ελλήνων Καθολικών βυζαντινορρύθμων στην Αθήνα και στα Γιαννιτσά της Μακεδονίας.

Σε όλες αυτές τις Κοινότητες οι εορτές του Πάσχα εορτάσθηκαν με παραδειγματική ευλάβεια και με συρροή πιστών, παρά το γεγονός ότι πολλοί Μετανάστες φεύγουν από την Ελλάδα και αναζητούν αλλού καλλίτερη τύχη. Πάντως παρά την οικονομική κρίση στη χώρα μας σημαντικός ακόμα αριθμός πιστών παραμένουν στη χώρα μας. Αυτό διαπιστώθηκε κατά τις τελετές της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα.

Τη νύχτα του Μ. Σαββάτου προς το Πάσχα, ο Σεβασμιότατος Δημήτριος λειτούργησε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος συλλειτουργούντων του Ιρακινού Χαλδαίου ιερέως FADI LION NISSAN και των τριών υποδιακόνων για την Ιρακινή Κοινότητα. Πασχαλινό Μήνυμα προς τους πιστούς έστειλε ο Πατριάρχης των Καθολικών Χαλδαίων, Μακαριώτατος LOUIS RAPHAEL I’ SAKO. Την νύχτα ακριβώς του Πάσχα ο Σεβασμιότατος Δημήτριος λειτούργησε στον ίδιο Καθεδρικό Ναό για τους πιστούς της Ελληνικής ενορίας της Αγίας Τριάδος, συλλειτουργούντος του εφημερίου, αρχιμανδρίτου Στεφάνου Μαραγκού. Στο κατάμεστο από πιστούς προαύλιο του Ναού έγινε η τελετή της αγγέλματος της Αναστάσεως. Κυριακή πρωί του Πάσχα ο Σεβασμιώτατος Δημήτριος λειτούργησε στο ίδιο Ναό για τους πιστούς της Ουκρανικής Κοινότητας, συλλειτουργούντος του Ουκρανού αρχιμανδρίτου Lyubomyr Datsiv, εκκλησιαστικού προϊσταμένου της Καθολικής Ουκρανικής Κοινότητας. Μετά τη Λειτουργία, στο προαύλιο του Ναού, ακολούθησε η ευλογία των πατροπαράδοτων ουκρανικών πασχαλινών εδεσμάτων. Περίπου χίλιοι πιστοί Ουκρανοί Καθολικοί παρέστησαν στις εφετινές εορτές του Πάσχα. Το «Χριστός ανέστη» ακούστηκε έντονα στα Ουκρανικά : HRISTOS VOSKRES, Ρουμανικά : HRISTOS A INVIAT και Αραβικά: QUAMA AL MESSIK

Συγκινητική και ευλαβική ήταν επίσης η τελετή της περιφοράς του Επιταφίου στις δυο ενορίες της Εξαρχίας, στην Αθήνα, στα Γιαννιτσά και στα παρεκκλήσια της Ιεράς Μονής της «Παμμακαρίστου» στην Κηφισιά και στη Νέα Μάκρη. Στα Γιαννιτσά λειτούργησε ο Αρχιμανδρίτης Ευτύχιος Ρούσσος, στη Νέα Μάκρη ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Αρμάος και στην Κηφισιά ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σαργολόγος και ο π. Μιχαήλ Πρίντεζης.

Προς όλους τους Καθολικούς πιστούς, Έλληνες και Ξένους ο Σεβασμιώτατος Δημήτριος απεύθυνε την νύχτα της Αναστάσεως τον ακόλουθο πασχαλινό χαιρετισμό :

«Η Ανάσταση του Χριστού δεν είναι μύθος, είναι ιστορικό γεγονός. To επαληθεύουν οι αιώνες. Πράγματι, ο Χριστός απέθανε και το σώμα Του ετάφη, χωρίς όμως να γνωρίσει την φθορά που γνωρίζουν όλοι οι νεκροί, καθώς παραμένει ενωμένο με την θεότητα. Ο Θεάνθρωπος Χριστός ολοκληρώνει το έργο της Θείας Λύτρωσης μας, που είναι η ανάσταση όλης της Δημιουργίας και όλων των ανθρώπων, κι αυτών που ήταν εν ζωή, αλλά και αυτών που είχαν πεθάνει πριν τον ερχομό του Ιησού στον κόσμο.

«Είναι αλήθεια ότι κλονίζεται συχνά η πίστη μας. Μάς φοβίζει ο θάνατος. Είμαστε ανίσχυροι απέναντί του. Δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε. Απέναντι όμως στον θάνατο η Ανάσταση του Χριστού ανατρέπει τη θλίψη και το φόβο μας. Δεν τελειώνουν όλα εδώ.

«Ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς για να αναστηθούμε κι εμείς μαζί του, για να φέρει στον κόσμο την ελπίδα, τη χαρά της νίκης, την συντριβή του θανάτου, να φέρει στην ιστορία το πιο σπουδαίο μήνυμα, δηλαδή ότι πλέον είμαστε ελεύθεροι από το θάνατο όχι μόνο του σώματος, αλλά και της ψυχής που προκαλεί το κακό που διαπράττουμε. Ελεύθεροι πλέον από το θάνατο χάρις στη δύναμη που αντλούμε από την Ανάσταση. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Προηγούμενο Άρθρο

11η Πανελλήνια Συνάντηση Καθολικής Νεολαίας Ελλάδος (ΕΚΝΕ)

Επόμενο Άρθρο

Αγιοκατάταξη Ιωάννου του ΚΓ΄ και Ιωάννου Παύλου του Β΄

You might be interested in …

Christian_cross

Επικήδειος λόγος του επισκόπου Δημητρίου κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία του αειμνήστου Ιεράρχου Κυρού Αναργύρου

Επικήδειος λόγος του επισκόπου Δημητρίου κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία του αειμνήστου Ιεράρχου Κυρού Επισκόπου Γρατιανουπόλεως Αναργύρου (21 Μαρτίου 2012)   Τα χαράματα της τρίτης Κυριακής των Νηστειών (18 Μαρτίου 2012), της Σταυροπροσκυνήσεως κατά τη Βυζαντινή […]

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Εμμανουήλ, Εξάρχου των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2018   «Ἡ Παρθένος σήμερον, τὸν προαιώνιον Λόγον, ἐν Σπηλαίῳ ἔρχεται, ἀποτεκεῖν ἀποῤῥήτως· Χόρευε ἡ οἰκουμένη ἀκουτισθεῖσα, δόξασον μετὰ Ἀγγέλων καὶ τῶν Ποιμένων· βουληθέντα ἐποφθῆναι, παιδίον νέον, τὸν πρὸ αἰώνων Θεόν.»