Η Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει την «αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και το δικαίωμα προστασίας» κάθε ανθρώπινης ζωής, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των αγέννητων παιδιών, καθώς ζητά αλλαγές στους προτεινόμενους κανονισμούς της ΕΕ για τις λεγόμενες «ουσίες ανθρώπινης προέλευσης».
Στη δήλωση που εξέδωσαν το πρωί της Τρίτης (26.11), η Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) και το Katholisches Büro του Βερολίνου εξέφρασαν τις βαθιά τους ανησυχία σχετικά με ένα σχέδιο θέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη ρύθμιση των λεγόμενων «ουσιών ανθρώπινης προέλευσης» (SoHO).
Τονίζοντας την πεποίθηση της Εκκλησίας ότι «η ανθρώπινη ζωή από την αρχή, συμπεριλαμβανομένης της αγέννητης ζωής “κατέχει τη δική της αξιοπρέπεια, το δικό της δικαίωμα και το ανεξάρτητο δικαίωμα προστασίας”», η δήλωση έχει ως στόχο να επιστήσει την προσοχή στις συνέπειες που θα προκύψουν από τον προτεινόμενο κανονισμό, υπό το πρίσμα των προτεινόμενων τροποποιήσεων που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η ανθρώπινη ζωή είναι κάτι περισσότερο από μια «ουσία ανθρώπινης προέλευσης»
Η ανάγκη παρέμβασης, σημειώνεται στην ανακοίνωση, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο «αδιαμφισβήτητο» γεγονός ότι οι κανονισμοί που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «θα καθορίσουν την πορεία της μελλοντικής συζήτησης σχετικά με την προ της γέννησης ανθρώπινη ζωή στο ευρωπαϊκό μεταμοσχευτικό και φαρμακευτικό δίκαιο και θα επηρεάσουν έτσι την υπό εξέλιξη συζήτηση για την ενίσχυση της υγειονομικής ένωσης της ΕΕ και θα εγείρουν πολυάριθμα ζητήματα ηθικής και συνταγματικής σύγκρουσης στα κράτη μέλη της ΕΕ».
Η δήλωση της COMECE υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης ότι «η ανθρώπινη ζωή δεν είναι απλώς μια “ουσία ανθρώπινης προέλευσης”» και επιμένει στην ανάγκη διάκρισης μεταξύ των μη γονιμοποιημένων γεννητικών κυττάρων από τη μία πλευρά και των εμβρύων από την άλλη.
Σημείωσε ότι οι κανονισμοί του SoHO θα τοποθετούσαν την αγέννητη ανθρώπινη ζωή στο ίδιο επίπεδο με τα κύτταρα ή άλλους ανθρώπινους ιστούς.
Προστασία της ανθρώπινης ζωής
Ταυτόχρονα, οι επίσκοποι της ΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι κανονισμοί του SoHO θα μπορούσαν να υπερισχύσουν της εθνικής νομοθεσίας στα κράτη μέλη που εκτιμούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Περαιτέρω ανησυχίες περιελάμβαναν διακρίσεις στους προτεινόμενους κανονισμούς και τροποποιήσεις μεταξύ εμβρύων και γεννημένων παιδιών- και μεταξύ παιδιών που συλλαμβάνονται με φυσικό τρόπο και παιδιών που δημιουργούνται με ιατρική παρέμβαση ή σε εργαστήριο.
Η δήλωση εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το ενδεχόμενο αναγκαστικών γενετικών εξετάσεων και την πιθανή «επιλογή» παιδιών ενόψει γενετικών ασθενειών.
Μια τέτοια επιλογή, αναφέρεται στη δήλωση, «παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», ενώ η υποχρεωτική γενετική εξέταση εγείρει ηθικά ζητήματα σχετικά με το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του δότη και του λήπτη.
Τέλος, η δήλωση της COMECE επιμένει ότι οι ηθικές αποφάσεις των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές.
Τα κράτη μέλη, είπαν οι επίσκοποι, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τα ζητήματα ζωής σύμφωνα με τις ηθικές τους αρχές, ακόμη και αν αυτές αποκλίνουν από τους κανονισμούς που έχει εγκρίνει το Κοινοβούλιο της ΕΕ.