22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Οι νέοι είναι το μέλλον»

Μερικοί τους αποκαλούν η «χαμένη γενιά». Είναι οι νέοι του σήμερα, μια γενιά που ζει και ελπίζει σε μια Ευρώπη λαβωμένη, εν μέσω κρίσεων προσπαθώντας να βρει εκ νέου τον βηματισμό της προς ένα ασφαλές μέλλον. «Συνοδεύοντας τους νέους να απαντήσουν ελεύθερα στο κάλεσμα του Χριστού» ήταν το θέμα του Ευρωπαϊκού Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, και στο οποίο συμμετείχαν 275 αντιπρόσωποι από τις Ι. Συνόδους Καθολικής Ιεραρχίας των χωρών της Ευρώπης. Οι νέοι και η επιθυμία τους να είναι ευτυχισμένοι και να βρουν την αγάπη της ζωής τους. Οι νέοι και ο φόβος να μείνουν μόνοι, οι νέοι και το νόημα της ζωής, ο Θεός και τα όνειρά τους, οι νέοι και η Εκκλησία «ένας θεσμός που φοβάται να πάρει ρίσκα, ακολουθώντας νέους δρόμους», που καλείται να «επιστρέψει στις ρίζες του Ευαγγελίου» και «να γίνει ο πλησίον του καθενός, όπως λέει ο πάπας Φραγκίσκος». Οι νέοι της Βαρκελώνης είναι οι εκπρόσωποι των συναισθημάτων και των φιλοδοξιών των νέων Ευρωπαίων στο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στην ισπανική πόλη.

«Είμαστε στο πλευρό τους. Συνοδεύοντας τους νέους στο να ανταποκριθούν ελεύθερα στο κάλεσμα του Χριστού» ήταν το θέμα της συνάντησης.

 Τέσσερις ημέρες εργασιών, συζητήσεων, ανταλλαγής εμπειριών και «καλών πρακτικών».

Πέντε τομείς ποιμαντικής δράσης: Το σχολείο, το πανεπιστήμιο, η κατήχηση, η νεολαία και η κλήση συζητήθηκαν στο Συμπόσιο. Είναι ζωντανό σημάδι μιας Εκκλησίας στην Ευρώπη που θέλει να συνοδεύει, να είναι δίπλα στους νέους κατά τη διάρκεια κάθε σταδίου της ζωής τους. Η συνάντηση πραγματοποιείται για πρώτη φορά με σκοπό την προετοιμασία για τη Σύνοδο των Επισκόπων που ο πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να αφιερώσει στους νέους. Έτσι, η παρουσία στο συνέδριο της Βαρκελώνης του καρδινάλιου Lorenzo Baldisseri, Γενικού Γραμματέα της Συνόδου των Επισκόπων, δεν ήταν τυχαία.

Ο πάπας Φραγκίσκος περιέγραψε τον ορίζοντα στον οποίο οι νέοι καλούνται να απλώσουν το βλέμμα τους: «Είθε οι νέοι να είναι πεπεισμένοι φορείς της ελπίδας του Ευαγγελίου σε όλους τους τομείς», έγραψε στο μήνυμά του. Το Συμπόσιο έλαβε χώρα σε μια ιστορική στιγμή, μια στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση ταυτότητας. Παλιά και γερασμένη, η ήπειρός μας προσπαθεί να ανακτήσει τα κίνητρα της ενότητας και της ειρήνης, που ήταν η κύρια πηγή της ιστορίας της. 

«Οι νέοι είναι το μέλλον αυτής της αρχαίας, αλλά όχι άψυχης ηπείρου», υπογράμμισε ο Καρδινάλιος Angelo Bagnasco, υπό την ιδιότητα του Πρόεδρου του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE). «Η Ευρώπη έχει την προοπτική μιας νέας νεότητας, μπορεί να αποφύγει το γήρας», συνέχισε ο Καρδινάλιος, αλλά «η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από την επιθυμία να εργαστούμε ξανά από κοινού και με την προθυμία να στηρίξουμε το μέλλον μας». «Να στηρίξουμε το μέλλον μας σημαίνει να βοηθήσουμε τους νέους να έχουν εμπιστοσύνη, να πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και, ακόμη και πριν από αυτό, να πιστεύουν στην ταυτότητα της ηπείρου μας». «Πιστέψτε έντονα, με ρεαλισμό και ελπίδα, γιατί εσείς είστε οι πραγματικοί πρωταγωνιστές αυτού του ταξιδιού και της αποστολής της Ευρώπης» είπε ο Σεβασμιότατος.

Ποιοι είναι οι νέοι που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Βαρκελώνη; Ο σεβασμιότατος Marek Jedraszewski, Αρχιεπίσκοπος Κρακοβίας, και Πρόεδρος της Επιτροπής για την κατήχηση, το σχολείο και το πανεπιστήμιο του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης CCEE, τους περιέγραψε: Πολλοί από αυτούς τους νέους έχουν γεννηθεί σε χριστιανικές οικογένειες και μεγάλωσαν στην πίστη της Καθολικής Εκκλησίας. Πολλοί άλλοι έχουν χάσει την πίστη τους για διάφορους λόγους, σε ορισμένες περιπτώσεις από έλλειψη εμπιστοσύνης στην Εκκλησία. Αυτό τους οδηγεί να ζουν με μια εσωτερική πικρία που δίνει αφορμή στη «θλίψη, την αδυναμία να δώσουν νόημα στη ζωή, και σε μια παραλυτική απώλεια της ελπίδας». Πολλοί άλλοι, γνώστες της χριστιανικής θρησκείας, παραμένουν «απομακρυσμένοι».

Αλλά η Εκκλησία δεν κάνει πίσω. Ξέρει ότι οι νέοι είναι το μέλλον της Ευρώπης και επιθυμεί να τους ακούσει, «για να τους βοηθήσει να έρθει στην επιφάνεια ό,τι καλύτερο υπάρχει σε κάθε ένα από αυτά τα παιδιά, για να ανακαλύψει μαζί τους και να τους ενθαρρύνει να ακολουθήσουν την κλήση τους διακρίνοντας το θέλημα του Θεού στη ζωή τους», είπε ο Σεβασμιότατος Juan José Omella Omella, Αρχιεπίσκοπος της Βαρκελώνης. Αλλά αυτό συνεπάγεται να είναι ανοικτοί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων: αυτό σημαίνει ότι «είναι ανοικτοί σε νέους ορίζοντες, σε νέες προτάσεις και κατευθύνσεις που πρέπει να διερευνηθούν». Η μεγάλη πρόκληση – δήλωσε ο Καρδινάλιος Αντόνιο Canizares Llovera, Αρχιεπίσκοπος της Βαλένθια, Αντιπρόεδρος της Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας της Ισπανίας – είναι να συνειδητοποιήσουν οι νέοι την αγάπη μας γι’ αυτούς, ότι πιστεύουμε σε αυτούς. Θα πρέπει να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, ότι η Εκκλησία τους θέλει και τους περιμένει με ανοιχτές αγκάλες, και πιστεύει ότι οι νέοι μπορούν να χτίσουν τον κόσμο της νέας χιλιετίας. Θα πρέπει να αισθάνονται ότι είναι η ελπίδα του κόσμου και η ελπίδα της Εκκλησίας».

Δημοσιεύτηκε στην εφ. Καθολική 198 / 13-05-2017

Προηγούμενο Άρθρο

Συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Επόμενο Άρθρο

Μια ημερίδα για το νόημα και την επικαιρότητα της διάκρισης

You might be interested in …

Οι νέοι από το Χονγκ Κονγκ καθ’ οδόν για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Ως μέρος των 2.500 Ασιατών Καθολικών που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Λισαβόνα, οι νέοι του Χονγκ Κονγκ τονίζουν τη σημασία της ενσωμάτωσης της «μικρής τους κοινότητας» στην ευρύτερη ομάδα των Καθολικών προσκυνητών που […]

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος για την Συνοδικότητα. Στην δημοσιότητα το τελικό έγγραφο

Το Τελικό Έγγραφο της δεύτερης συνόδου της δέκατης έκτης τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου υπενθυμίζει και επανεκκινεί μια εμπειρία της Εκκλησίας ως κοινότητας, συμμετοχής και ιεραποστολής, με μια συγκεκριμένη πρόταση ενός νέου οράματος που ανατρέπει […]