29 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Οι Παναγίες του κόσμου. Έκθεση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Παναγίες του Κόσμου

Έκθεση βιβλίων, οπτικού υλικού και ντοκουμέντων

από την παράδοση της θεομητορικής εικονογραφίας

 

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012, στις 19:00, εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Εκδηλώσεων και Ομιλιών, Μιχαήλ Βόδα 28, η έκθεση "Παναγίες του Κόσμου", την οποία διοργανώνει το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών της Κοινότητας των Ιησουιτών.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μεγάλο μέρος από τη συλλογή και τo αρχείο του ιησουίτη ιερομόναχου π. Μιχαήλ Ρούσσου, ο οποίος επί σαράντα και πλέον χρόνια έχει εστιάσει το ερευνητικό ενδιαφέρον του στη Θεοτόκο και ιδιαίτερα στην αγιογραφική και εικαστική αναπαράστασή της. Βιβλία, λευκώματα και άλλες εξειδικευμένες εκδόσεις, ντοκουμέντα και δημοσιεύματα από περιοδικά και εφημερίδες, πληθώρα αναπαραγωγών από την εκκλησιαστική, εικαστική και λαϊκή εικονογραφία, αγαλματίδια, κ.ά., αποτελούν τον καρπό του μακρόχρονου, υπομονετικού και συστηματικού έργου του π. Ρούσσου, έργου το οποίο χαρακτηρίζεται από την βαθειά επιθυμία τού αφοσιωμένου λειτουργού να "εκφράσει" την πίστη του, αλλά και από τη μεθοδική ερευνητική εργασία που επιδιώκει να αναδείξει συστηματικά και οργανωμένα τα "τεκμήρια" αυτής της πίστης.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν πρωτότυπες εικόνες της Παναγίας, διαφόρων εποχών και τεχνοτροπιών, επιλεγμένες από τη συλλογή του αρχιτέκτονα κ. Νίκου Χατζηκυριάκου, ο οποίος με ευγενική προθυμία ανταποκρίθηκε στο αίτημα των διοργανωτών.

Τα ατελείωτα προσωνύμια και επίθετα της Θεοτόκου είναι άκρως ενδεικτικά της ιδιαίτερης σημασίας που κατέχει στο πλαίσιο του Χριστιανικού δόγματος, αλλά και στην παράδοση, τη λαϊκή λατρεία και την καθημερινή ζωή των πιστών. Η γυναίκα που φέρνει στον κόσμο τον Θεάνθρωπο γεφυρώνει το χάσμα της Πτώσης και αποκαθιστά τη συνθήκη της επαναπροσέγγισης της ανθρωπότητας με το Θείο. Αυτή η κρίσιμη θέση της Παναγίας παρουσιάζεται τόσο στα δογματικά και λειτουργικά κείμενα της εκκλησίας και την αγιογραφία, όσο και στην ποίηση, τη λογοτεχνία, στην υψηλή και τη λαϊκή τέχνη, στα παραδοσιακά τραγούδια, τους τοπικούς θρύλους, κυριολεκτικά σε κάθε πλευρά της ανθρώπινης έκφρασης, λόγιας και μη.

Αυτή την πολύπλευρη και σύνθετη σημασία που έχει η Παρθένος Μαρία στη χριστιανική πίστη και ζωή επιχειρεί να μεταφέρει η έκθεση "Παναγίες του Κόσμου" με την παρουσίαση πλούσιου οπτικού υλικού από τη δυτική και ανατολική παράδοση, τονίζοντας έτσι και την πνευματική εγγύτητα των δύο μεγάλων χριστιανικών ομολογιών, του Καθολικισμού και της Ορθοδοξίας.

 

Διοργανωτής: Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών

Χώρος: Κέντρο Εκδηλώσεων και Ομιλιών, Μιχαήλ Βόδα 28

Διάρκεια: 14-28 Δεκεμβρίου, καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 18:00-21:00

 

Επικοινωνία:

Τ: 210 8835911, F: 210 8835914, Ε: athensj@jesuites.com

Προηγούμενο Άρθρο

Εορτασμός της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου στη Θεσσαλονίκη

Επόμενο Άρθρο

Δήλωση της Κάριτας Ευρώπα (Caritas Europa) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

You might be interested in …

Αθήνα: Παγκόσμια Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών

  Η εβδομάδα από 18 μέχρι 25 Ιανουαρίου  έχει ανακηρυχθεί ως παγκόσμια εβδομάδα Προσευχής για την ενότητα όλων των Χριστιανικών Ομολογιών και αποτελεί μόνιμο θεσμό του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Εκκλησιών, του οποίου Ιδρυτικό Μέλος είναι […]

Αθήνα: Αγρυπνία για τις κλήσεις

  Μεταξύ των θαυμαστών έργων που μας δώρισε ο Κύριος, είναι οι γενναίοι και γενναιόδωροι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, ιερείς, αφιερωμένοι και λαϊκοί, οι οποίοι, αιώνες τώρα, απαντούν θετικά στην κλήση τους και ο καθένας […]