Το Τελικό Έγγραφο της δεύτερης συνόδου της δέκατης έκτης τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου υπενθυμίζει και επανεκκινεί μια εμπειρία της Εκκλησίας ως κοινότητας, συμμετοχής και ιεραποστολής, με μια συγκεκριμένη πρόταση ενός νέου οράματος που ανατρέπει τις καθιερωμένες πρακτικές.
Το Τελικό Έγγραφο, το οποίο εγκρίθηκε στο σύνολό του σήμερα μετά την έγκριση κάθε μιας από τις 155 παραγράφους του, δημοσιεύθηκε και δεν θα αποτελέσει τη βάση μιας παραίνεσης του Πάπα, ο οποίος αποφάσισε ότι θα πρέπει να κυκλοφορήσει αμέσως προκειμένου να εμπνεύσει τη ζωή της Εκκλησίας.
«Η συνοδική διαδικασία δεν ολοκληρώνεται με το τέλος της τρέχουσας Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων, αλλά περιλαμβάνει επίσης τη φάση της εφαρμογής» εμπλέκοντας όλους στο «καθημερινό ταξίδι με μια συνοδική μεθοδολογία διαβούλευσης και διάκρισης, εντοπίζοντας συγκεκριμένους τρόπους και μονοπάτια διαμόρφωσης για την επίτευξη μιας απτής συνοδικής μεταστροφής στα διάφορα εκκλησιαστικά πλαίσια».
Δύο λέξεις-κλειδιά που αναδύονται από το κείμενο – διαποτισμένες από την προοπτική και την πρόταση της μεταστροφής – είναι οι «σχέσεις», ένας τρόπος να είσαι Εκκλησία- και οι «δεσμοί», που χαρακτηρίζονται από την «ανταλλαγή δώρων» μεταξύ των Εκκλησιών που ζουν δυναμικά. Είναι ακριβώς οι τοπικές Εκκλησίες που βρίσκονται στο επίκεντρο του ιεραποστολικού ορίζοντα, ο οποίος αποτελεί το θεμέλιο της εμπειρίας της πολλαπλότητας της συνοδικότητας, με όλες τις δομές στην υπηρεσία της ιεραποστολής, με τους λαϊκούς να εκπληρώνουν όλο και περισσότερο το ρόλο τους ως υποκείμενα ή πρωταγωνιστές της διαδικασίας.
Η δομή του τελικού εγγράφου
Το Τελικό Έγγραφο αποτελείται από πέντε μέρη, τα οποία έχουν τις ρίζες τους στις ευαγγελικές αφηγήσεις για την εμφάνιση του αναστημένου Ιησού στους Αποστόλους.
Το πρώτο προσδιορίζει «Την καρδιά της συνοδικότητας». Το δεύτερο μέρος, «Στο καράβι, μαζί», είναι αφιερωμένο «στη μεταστροφή των σχέσεων που οικοδομούν τη χριστιανική κοινότητα και διαμορφώνουν την αποστολή στην ποικιλομορφία των κλήσεων, των χαρισμάτων και των διακονιών»- ενώ το τρίτο, «Ρίξτε το δίχτυ», «προσδιορίζει τρεις πρακτικές που συνδέονται στενά: την εκκλησιαστική διάκριση, τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και μια κουλτούρα διαφάνειας, λογοδοσίας και αξιολόγησης».
Το τέταρτο μέρος, «Ένα άφθονο αλίευμα», «σκιαγραφεί πώς είναι δυνατόν να καλλιεργήσουμε με νέες μορφές την ανταλλαγή χαρισμάτων και τη διαπλοκή των δεσμών που μας ενώνουν στην Εκκλησία, σε μια εποχή που η εμπειρία του να είσαι ριζωμένος σε έναν τόπο αλλάζει βαθιά»- με το πέμπτο, «Γι’ αυτό σε στέλνω», «μας επιτρέπει να δούμε το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει: να φροντίσουμε για τη διαμόρφωση όλων, του λαού του Θεού, όλων των συνοδικών ιεραποστόλων».
Το πλήρες κείμενο του Τελικού Εγγράφου, στα ιταλικά, μπορείτε να το βρείτε εδώ, μαζί με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για κάθε παράγραφο.