12 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ολυμπιακοί αγώνες

Οι Ολυμπιακοί αγώνες άρχισαν αυτές τις μέρες στο Παρίσι. Η αφρόκρεμα του αθλητισμού με ευγενή άμυλα θα συναγωνιστεί για μια θέση στο βάθρο, άλλοι για να ξεπεράσουν προηγούμενες επιδόσεις τους και όλοι μαζί στην μεγάλη γιορτή του αθλητισμού. Σε όποια κατηγόρια και να ανήκουν οι αθλητές, έχουν κάνει την προετοιμασία τους υποστηριζόμενοι από προπονητές, εργοφυσιολόγους, ιατρικά επιτελεία, χορηγούς και έναν ολόκληρο μηχανισμό υποστήριξης γύρω τους.

Όλα θυμίζουν γιορτή, μια γιορτή που είχαμε ζήσει και στην χώρα μας το 2004. Μια πνοή αισιοδοξίας και χαράς είχε πνεύσει απάνω από τις πόλεις που φιλοξενούσαν τους αγώνες. Την ίδια χαρά και αισιοδοξία συνάντα κάνεις σε όλο της το μεγαλείο και στο Ολυμπιακό χωριό. Τον χώρο εκείνο στον οποίο φιλοξενούνται οι αθλητές που συμμετέχουν στους αγώνες. Σε αυτό η χαρά, η αισιοδοξία, συνυπάρχει με την αγωνία για μια καλή επίδοση, την απογοήτευση για κάποιο λάθος. Ο κάτοχος του χρυσού μεταλλίου περπατά διπλά δίπλα με τον τελευταίο της κούρσας, και έχουν το ίδιο χαμόγελο, την ίδια χαρά, την χαρά της συμμετοχής, του Ευ Αγωνίζεσθαι που υπάρχει πίσω από την πασπαλισμένη με χρυσόσκονη παρουσία των υπεραθλητών και των τελετών έναρξης.

«Οι αθλητές δεν είναι μόνο μύες. Δεν μπορείς να διαχωρίσεις το σώμα, το μυαλό και την ψυχή»

Αυτή την τροφή για την ψυχή και το μυαλό, την στήριξη σε στιγμές θριάμβους και αποτυχίας προσφέρουν για όσους πιστεύουν, οι ιερείς και θρησκευτικοί λειτουργοί που υπηρετούν τους αθλητές στο θρησκευτικό κέντρο που βρίσκεται στο Ολυμπιακό Χωριό. Yπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά βρίσκουν αποκούμπι στην πίστη τους η οποία αποτελεί ακόμα και σε αυτό το επίπεδο αθλητών, το εσωτερικό σημείο στήριξής τους, από εκεί που ξεκινάνε και εκεί επιστρέφουν.

Για αυτούς τους ανθρώπους οι 120 θρησκευτικοί λειτουργοί θα βρίσκονται κοντά τους στο θρησκευτικό κέντρο του ολυμπιακού χωριού για να τους υποστηρίξουν, γιατί «Οι αθλητές δεν είναι μόνο μύες. Δεν μπορείς να διαχωρίσεις το σώμα, το μυαλό και την ψυχή» όπως τονίζει ο Philippe Gonigam, καθολικός ιερέας και πρώην Γάλλος πρωταθλητής στα 400 μέτρα με εμπόδια. Η πίστη, πέρα από την ιατρική και ψυχολογική φροντίδα που λαμβάνουν οι αθλητές, τους επιτρέπει να δώσουν νόημα στην εμπειρία τους και μπορεί να τους βοηθήσει να προετοιμαστούν για το μέλλον.

Όπως εξήγησε στην ηλεκτρονική έκδοση της La Croix η Προτεστάντης ιερέας Anne Schweitzer. «Δεν είμαστε ούτε προπονητές, ούτε οικογένεια, ούτε οικονομικοί υποστηρικτές τους. Το πιο σημαντικό είναι να νιώθουν ότι τους ακούμε και ότι μπορούμε να τους καθοδηγήσουμε υπό την επιρροή του Αγίου Πνεύματος». Πώς να αποδεχτώ και να ανακάμψω από την αποτυχία; Πώς να χειριστώ την πίεση; Οι ιερείς αναμένουν να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη ποικιλία τέτοιων ερωτημάτων. «Είμαι προετοιμασμένος να υποστηρίξω τους αθλητές σε δύσκολες στιγμές, σε περίπτωση ήττας ή μεγάλης απογοήτευσης», λέει ο ραβίνος Berros, ο οποίος είναι περισσότερο συνηθισμένος σε στρατιωτικά ή ιατρικά περιβάλλοντα. Αν και δεν αποτελεί απαίτηση, ορισμένοι ιερείς είναι οι ίδιοι πρώην αθλητές υψηλού επιπέδου. Μεταξύ των μουσουλμάνων ιερέων, ένας ολυμπιονίκης του τζούντο. Μεταξύ των καθολικών ιερέων είναι λαϊκοί, θρησκευόμενοι και ιερείς, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα Jason Nioka, που χειροτονήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες και πρώην τζουντόκα.

Όμως η εκκλησία στην Γαλλία συμμετέχει ολόκληρη σε αυτές τις μέρες χαράς. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι περίπου 50 παρισινές εκκλησίες και πάνω από 150 νέοι προσφέρουν πνευματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένων ξεναγήσεων, εκδηλώσεων, γευμάτων αλληλεγγύης, και άλλα. Κάθε ενορία που συμμετέχει στους “Ιερούς Αγώνες”, τις εκδηλώσεις της Καθολικής Εκκλησίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει σκοπό να υποδεχθεί και να καλωσορίσει όλους τους τουρίστες, χριστιανούς και μη, που περνούν από το Παρίσι.

Πόσο δρόμο έχουμε διανύσει και πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος

Από τα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα η κλασσική παιδεία και ο κλασσικός αθλητισμός άρχισαν βαθμιαία να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων νέων. Πάνω στα πρότυπα της Ελληνικής αρχαιότητος είχαν αρχίσει να ιδρύονται αθλητικοί σύλλογοι και να οργανώνονται αγωνιστικές συναντήσεις σε όλη την “γηραιά ήπειρο”. Ο Γάλλος ιστορικός και λόγιος Πιερ ντε Κουμπερτέν επηρεασμένος από το όλο κλίμα συνέλαβε την ιδέα της αναβιώσεως των Ολυμπιακών Αγώνων όπως αυτοί ετελούντο μέχρι πριν από 15 αιώνες στην Ολυμπία της Ηλείας και την παρουσίασε επίσημα το 1892.

Δύο χρόνια αργότερα το 1894 η πρόταση για την επαναφορά του θεσμού με διεθνείς συμμετοχές έγινε δεκτή από το Α΄ Συνέδριο Αντιπροσώπων Αθλητικών Οργανώσεων στη Σορβόνη. Ως τόπος διεξαγωγής των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ορίστηκε η Αθήνα ύστερα από επίμονη πρόταση του γεννημένου στην Σύρο, Δημητρίου Βικέλα που συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου.

Τα ευχάριστα νέα προκάλεσαν πρωτοφανή ενθουσιασμό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όμως ο πρωθυπουργός της χώρας Χαρίλαος Τρικούπης εξέφρασε αρχικά άρνηση λόγω της κακής κατάστασης των οικονομικών του κράτους. Τελικά όμως εν όψει πολιτικής αναταραχής και κοινωνικού αναβρασμού τα εμπόδια ξεπεράστηκαν, ύστερα μάλιστα από απευθείας επαφές των Βικέλα και ντε Κουμπερτέν με τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ και τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο.

Ολυμπιακή εκεχειρία

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την Κυριακή 21/07 την ελπίδα του και ευχή του οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού να δώσουν την ευκαιρία στις χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο να σεβαστούν την αρχαία ελληνική παράδοση και να καθιερώσουν εκεχειρία για τη διάρκεια των Αγώνων.

«Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, είθε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να είναι μια ευκαιρία για την καθιέρωση εκεχειρίας στους πολέμους, επιδεικνύοντας μια ειλικρινή βούληση για ειρήνη», είπε ο Φραγκίσκος κατά την προσευχή Άγγελος Κυρίου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Όπως τόνισε ο αθλητισμός έχει και «μια μεγάλη κοινωνική δύναμη, ικανή να ενώσει ειρηνικά ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς». Ελπίζω, συμπλήρωσε, ότι αυτή η διοργάνωση μπορεί να είναι ένα σημάδι του κόσμου χωρίς αποκλεισμούς που θέλουμε να οικοδομήσουμε και ότι οι αθλητές, με την αθλητική τους μαρτυρία, μπορεί να είναι αγγελιοφόροι της ειρήνης και πολύτιμα πρότυπα για τους νέους», πρόσθεσε ο Φραγκίσκος.

Έκκληση για εφαρμογή Ολυμπιακής εκεχειρίας απηύθυνε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, ευχόμενος οι φετινοί Αγώνες να αποτελέσουν την αφετηρία όχι απλώς για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, αλλά για τον τερματισμό όλων των αιματηρών πολεμικών συγκρούσεων.

«Ἐάν οἱ ἀθλητές πού συμμετέχουν στούς Ὀλυμπιακούς Ἀγῶνες τῶν Παρισίων ἀγωνίζωνται μέ ζῆλο καί εὐγενῆ ἄμιλλα γιά νά κερδίσουν τό πολυπόθητο μετάλλιο, ἀντιλαμβάνεσθε, τέκνα πολυφίλητα, πόσο μεγαλύτερος πρέπει νά εἶναι ὁ δικός μας ζῆλος καί πόσο ὑψηλότερο τό δικό μας ἀγωνιστικό φρόνημα, προκειμένου νά κερδίσουμε τόν ἀμαράντινο στέφανο τοῦ ἰδίου τοῦ Θεοῦ! Ἐπιλαμβανόμεθα τῆς εὐκαιρίας τῆς ἐπισήμου ἐνάρξεως τῶν Ὀλυμπιακῶν Ἀγώνων ἀπόψε, γιά νά ἑνώσουμε τήν φωνή μας μέ αὐτήν τοῦ Ἁγιωτάτου ἀδελφοῦ Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου ὑπέρ τῆς Ὀλυμπιακῆς ἐκεχειρίας, ἡ ὁποία ἀπό ἀρχαιοτάτων χρόνων ἦταν αὐτονόητη προϋπόθεσι γιά τήν διεξαγωγή τῶν Ὀλυμπιακῶν Ἀγώνων καί γινόταν ἀπό ὅλους σεβαστή ὡς ἱερά καί ἀπαραβίαστος. Δεόμεθα μετά ζεούσης καρδίας τοῦ Ἄρχοντος τῆς εἰρήνης καί οἱ φετινοί Ἀγῶνες στήν Πόλι τοῦ Φωτός νά ἀποτελέσουν τήν ἀφετηρία ὄχι ἁπλῶς γιά μιά προσωρινή κατάπαυσι τοῦ πυρός, ἀλλά γιά τόν τερματισμό ὅλων τῶν αἱματηρῶν πολεμικῶν συγκρούσεων, ἰδίως στήν σκληρῶς δοκιμαζομένη Οὐκρανία καί στήν ποικίλως ταλανιζομένη Μέση Ἀνατολή, καί γιά τήν ἐπικράτησι δικαίας καί διαρκοῦς εἰρήνης στίς πολύπαθες αὐτές περιοχές.».

SIR

Προηγούμενο Άρθρο

H ζωή των χριστιανών στους πρώτους αιώνες

Επόμενο Άρθρο

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Τρέχω για τη δόξα του Θεού»

You might be interested in …

«… και θα δεις ότι όλα θα είναι ένα όμορφο έργο…» του σεβασμ. Εμμανουήλ Νιν

DadishoQatraya: Να είσαι Επίσκοπος κατά τον 7ο και κατά τον 21ο αιώνα Στις 2 Φεβρουαρίου 2016, όταν δημοσιεύτηκε η ονομασία μου ως Αποστολικός Έξαρχος των Ανατολικών Καθολικών στην Ελλάδα, ο αείμνηστος συνάδελφος Φραγκίσκος Παπαμανώλης (1936-2023), […]

«Το Μυστήριο της Αγίας Τριάδας είναι τόσο μυστηριώδες;», του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

    Έχουμε ήδη αναφερθεί, σε αυτές τις εβδομαδιαίες θεολογικές συναντήσεις μας, στην αποκάλυψη που μας έκαμε ο Ιησούς σχετικά με το Θεό Πατέρα.  Αλλά δεν συμπληρώσαμε αυτήν την οριστική αποκάλυψη του Θεού, εκ μέρους […]

«Η Εκκλησία έχει δικαίωμα να συμβάλλει στην εκπαίδευση;» του σεβ. Ιωάννη Σπιτέρη

        Εισαγωγή     Άρχισαν και πάλι τα σχολεία, μέσα στην αγωνία και τους προβληματισμούς εξ’ αιτίας της πανδημίας που ταλαιπωρεί την Πατρίδα μας και ολόκληρο τον κόσμο. Είναι χρήσιμο, με την […]