7 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ουκρανία: Έκκληση της Κάριτας για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η Κάριτας, η κύρια οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας της Καθολικής Εκκλησίας ζητά το άμεσο άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Ουκρανία, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση χιλιάδων ευάλωτων ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο.

Η Διεθνής Κάριτας ευθυγραμμίζεται με την έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, ώστε να δοθεί στους πληγέντες του πολέμου Ουκρανούς η δυνατότητα να διαφύγουν με ασφάλεια από τη βία.

Η Κάριτας Πολωνίας παρέχει βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες στα σύνορα

Η Κάριτας σε δράση

Όπως είπε η διευθύντρια της Κάριτας Ουκρανίας, Tetiana Stawnychy, το προσωπικό της είναι παρόν σε όλη τη χώρα και σε πολλές πόλεις που δέχονται επίθεση, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κίεβου, όπου ο πατέρας Sviatoslav – της Κάριτας Spes – συντονίζει τις προσπάθειες αρωγής για τους χιλιάδες κατοίκους που έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους χωρίς φαγητό, ή που έχουν βρει καταφύγιο στο μετρό.

Στο Κίεβο, είπε ο π. Sviatoslav, τα καταστήματα είναι άδεια και οι άνθρωποι επιτρέπεται να βγουν έξω για να αναζητήσουν τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης μόνο για λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στους δρόμους εικόνες καταστροφής, κτίρια και οχήματα έχουν βομβαρδιστεί ή πυρποληθεί. Πολλοί άνθρωποι, πρόσθεσε, έχουν βρει καταφύγιο σε εκκλησίες, όπου οι θρησκευτικές κοινότητες κάνουν ό,τι μπορούν για να προσφέρουν προστασία, ιδίως στις μητέρες και τα παιδιά.

«Προσπαθούμε να προσφέρουμε ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης σε πέντε πόλεις για γυναίκες που είναι έγκυες ή μόλις γέννησαν. Είμαστε σε επαφή με άλλους εταίρους για την εκκένωση των παιδιών», αλλά, όπως είπε, όσο πέφτουν οι βόμβες είναι δύσκολο και επικίνδυνο να αναλάβουμε δράση.

Υπογράμμισαν ωστόσο το πλήθος των δράσεων αρωγής που πραγματοποιούνται και φτάνουν σε περίπου 13.000 ανθρώπους σε διάφορα μέρη της χώρας, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιοχές, όπως το Κραματόρσκ, η Ρουμπίζνε, η Ζαπορίζια, η Βολνοβάχα, η Μαριούπολη, το Χάρκοβο, το Ντνίπρο, το Κίεβο, το Ζιτόμυρ, η Οδησσός, το Ιβάνο-Φράνκοβκ.

Χιλιάδες οι εσωτερικά εκτοπισμένοι που αναζητούν απεγνωσμένα ένα ασφαλές καταφύγιο, τόσο στη δυτική Ουκρανία όσο και στο εξωτερικό, βοηθούνται επίσης από την Κάριτας στην Ουκρανία.

Οι πληγωμένες από τον πόλεμο καρδιές δεν θα επουλωθούν ποτέ

Τόσο ο π. Sviatoslav όσο και η κα Stawnychy εξέφρασαν την ειλικρινή τους ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες ψυχολογικές επιπτώσεις που θα έχει η βία, ιδίως στα παιδιά.

«Ο πόλεμος κάνει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά να κλαίνε», λέει ο π. Sviatoslav. «Το μάθαμε αυτό όταν κρυβόμασταν στα υπόγεια κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών. Οι πληγωμένες από τον πόλεμο καρδιές δεν θα επουλωθούν ποτέ. Εκτός από τις υλικές απώλειες που μπορούν να αποκατασταθούν με τον καιρό, ο πόνος και ο φόβος που έχουν βιώσει αυτοί οι άνθρωποι θα πάρει πολύ καιρό για να ανακάμψουν».

Την ανησυχία αυτή συμμερίζεται και η διευθύντρια της Κάριτας Ουκρανίας, κα Stawnychy, η οποία επεσήμανε ότι όταν τελειώσει αυτό, δεν θα επανέλθουν όλα στην κανονικότητα.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο τραύμα, για όλους τους ανθρώπους. Και ειδικά, βλέπω πολλούς γονείς να παλεύουν πώς να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους μέσα από αυτό, και πως να τρέχουν πάνω κάτω στα υπόγεια κάθε φορά που ηχούν οι σειρήνες των αεροπορικών επιδρομών», είπε, τονίζοντας την ανθρώπινη πτυχή που δεν μπορεί απλώς να ξαναχτιστεί ή να αποκατασταθεί όπως οι υποδομές ή τα κτίρια.

Αλλά, κατέληξε, «δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που βλέπουμε σε κάθε γωνιά στο εσωτερικό της χώρας: είναι πολύ εμπνευσμένες».

 Ένα σημείο συλλογής στην Ολλανδία για αγαθά αρωγής που θα παραδοθούν στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχάσει την Ουκρανία

Στην έκκλησή του, ο πρόεδρος της Κάριτας Ευρώπης σημειώνει ότι η Ευρώπη έχει επιδείξει μεγάλη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία, αλλά είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν και οι γειτονικές χώρες. «Η Ευρώπη και ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχάσουν την Ουκρανία», είπε, υποστηρίζοντας την εκστρατεία της Κάριτας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Και, συνέχισε ο π. Michael Landau: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για να υποδεχθούμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να αναζητήσουν καταφύγιο στην ΕΕ χωρίς διακρίσεις. Οι δωρεές είναι ευπρόσδεκτες και κάθε ευρώ μπορεί να σώσει ζωές. Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την χρειαζόμαστε τώρα».

πηγή: vaticannews.va

Προηγούμενο Άρθρο

Κρίση στην Ουκρανία: προσευχές, εκκλήσεις και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

Επόμενο Άρθρο

Κ-307-308, 16 Φεβρουαρίου-2 Μαρτίου 2022

You might be interested in …

“Δικαιοσύνη και Eιρήνη” Ευρώπης: Συντονισμένη δράση για το 2023

Αντιμετωπίζοντας τους φόβους μας και επανασυνδέοντας τον κόσμο Αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις σε ένα όλο και πιο κατακερματισμένο κόσμο, η «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης είναι πεπεισμένη ότι η ανθρωπότητα έχει τους δημιουργικούς και πνευματικούς πόρους […]

Eορτάστηκαν τα 800 χρόνια από τη συνάντηση του Αγίου Φραγκίσκου με τον Σουλτάνο της Αιγύπτου

Πριν από οκτακόσια χρόνια η ιστορική συνάντηση μεταξύ του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και του Σουλτάνου της Αιγύπτου, AL–Kamil, ένας πυλώνας για τη διεξαγωγή του διαθρησκειακού ισλαμο-χριστιανικού διαλόγου. Ο πρόεδρος των επισκόπων του Πακιστάν, Sebastian […]

Εκδήλωση : «Η στάση των Ελλήνων Καθολικών κατά την Επανάσταση του 1821»

«Η στάση των Ελλήνων Καθολικών κατά την Επανάσταση του 1821» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Αρχείο και τη Βιβλιοθήκη των Ιησουιτών και το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών ,και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 […]