3 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης στην Ελληνική Βιβλική Εταιρία

 

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 συνεδρίασε στην Αθήνα το Δ.Σ. της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας και την επομένη Σάββατο η ολομέλειά της, η οποία εξέλεξε και το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο.  Όπως διαβάζουμε στο ιστορικό της Ε.Β.Ε. το  έργο της στην Ελλάδα έχει μεγάλη ιστορία, με το ξεκίνημα της να πραγματοποιείται στην αγγλοκρατούμενη τότε Κέρκυρα (1814 – 1864) και συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου 1819. Εκείνη την εποχή τα Ιόνια Νησιά ήταν κάτω από τη βρετανική κατοχή, η οποία τους εξασφάλιζε την ασφάλεια της Βρετανίας και την ελευθερία του Συντάγματος του 1817. Τότε, μια αντιπροσωπεία της Βρετανικής Βιβλικής Εταιρίας υπό την επωνυμία “Ιόνιος Βιβλική Εταιρία” και με πρόεδρο τον τότε πρόεδρο της Γερουσίας του Νησιού, τον Βαρώνο Εμμανουήλ Θεοτόκη, έβαλε τις βάσεις για την ίδρυση του νέου αυτού φορέα, ο οποίος συνδέθηκε αργότερα με το νεοσύστατο τμήμα θεολογίας της Ιονίου Ακαδημίας. Αντιπρόεδρος μάλιστα της προτεσταντικής, αρχικώς, αυτής πρωτοβουλίας υπήρξε ο ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας Μακάριος.

 

 

Στο site της Ε.Β.Ε. διαβάζουμε: «Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα. Μετά από δέκα μέρες, μια άλλη αντιπροσωπεία της Εταιρίας άνοιξε στο Αργοστόλι, στην Κεφαλλήνια. Πρόεδρος εκείνου του Γραφείου ήταν ο Επίσκοπος του νησιού. Τον επόμενο μήνα μια τρίτη αντιπροσωπεία έκανε την εμφάνισή της στη Ζάκυνθο, και ο Επίσκοπος του νησιού ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Εταιρίας εκεί. Τέλος, τον ίδιο μήνα, στις 20 Αυγούστου, ιδρύθηκε στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Βρετανικής Εταιρίας με πρόεδρο τον Επίσκοπο της πόλης. Αποκλειστικός σκοπός της Βιβλικής Εταιρίας από εκείνη κιόλας την εποχή, ήταν η διάδοση της Αγίας Γραφής, είτε των πρωτοτύπων κειμένων της είτε σε μετάφραση, σε φτηνές τιμές, που όλοι θα μπορούν να αποκτήσουν. Σταθερή πολιτική της Εταιρίας, επίσης από τα πρώτα κιόλας βήματά της, ήταν και είναι η συνεργασία με όλες τις χριστιανικές Ομολογίες (Ορθόδοξη, Καθολική, Διαμαρτυρόμενη) και η εξυπηρέτηση όλων των Εκκλησιών. Οι εκδόσεις της Βιβλικής Εταιρίας, άλλωστε,  δεν περιλαμβάνουν δογματικές σημειώσεις ή σχόλια.

 

 

 

 

Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία δημιουργήθηκε το 1992, όταν έπαψε πλέον να υφίσταται η βρετανική αντιπροσωπεία, ως Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με δικό της Καταστατικό που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 22 Δεκεμβρίου 1992 και τροποποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2000. Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία ως Αστική Εταιρία αποτελείται από μία Γενική Συνέλευση 35 Μελών, στην οποία συμμετέχουν μέλη της Ορθόδοξης, της Καθολικής και της Ευαγγελικής Εκκλησίας και εκλέγει ανά τριετία Διοικητικό Συμβούλιο. Αποκλειστικό της έργο είναι η μετάφραση, έκδοση, προμήθεια και διάδοση της Αγίας Γραφής. Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία είναι από το έτος 2000 πλήρες μέλος των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών, μιας οικογένειας που απαριθμεί 146 Βιβλικές Εταιρίες σε περίπου 200 χώρες. Οι Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες  είναι μη κυβερνητικός οργανισμός, συμβουλευτικό μέλος της Ουνέσκο και είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός μετάφρασης, έκδοσης και διακίνησης της Αγίας Γραφής σε όλο τον πλανήτη. Επίσης δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η πρόληψη του ιού HIV  και  η ανακούφιση από καταστροφές, συνεργαζόμενος με όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες και πολλές διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις».

 

Την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας στην Ε.Β.Ε. εκπροσωπούν από δεκαετίας και πλέον ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας και Τοποτηρητής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης π. Ιωάννης Σπιτέρης, ο σεβ. π. Σεβαστιανός Φρέρης του Τάγματος του Ιησού και ο αξ. κ. Αντώνιος Φώσκολος, ο οποίος μετέχει και στο οικονομικό συμβούλιο της Εταιρίας, χαίροντας βαθιάς εκτίμησης λόγω της πολυετούς του εμπειρίας. Τα τρία μέλη της Καθολικής Εκκλησίας επανεξελέγησαν στις θέσεις τους στο Δ.Σ. της Γενικής Συνέλευσης και Ολομέλειας της Ε.Β.Ε. με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη να διατηρεί τη θέση του Α’ Αντιπροέδρου. Β’ Αντιπρόεδρος εξελέγη από την Ευαγγελική Εκκλησία ο κ. Χαρίλαος Καβάκας, ενώ τη θέση του προέδρου διατήρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος. Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας εξελέγη ο αιδέσιμος Μελέτιος Μελετιάδης, ενώ Διευθυντής της Ε.Β.Ε. παραμένει ο αξ. κ. Μ. Χατζηγιάννης.

 

Η Ε.Β.Ε. πέραν του ιεραποστολικού και ευρύτερα ποιμαντικού έργου που προσφέρει με τη διάδοση της Αγίας Γραφής, αποτελεί ένα κατεξοχήν οικουμενικό όργανο, όπου εκπρόσωποι τριών χριστιανικών ομολογιών με πνεύμα απόλυτης σύμπνοιας και ομόνοιας συνέρχονται, συζητούν και αποφασίζουν τρόπους και μεθόδους διάδοσης του Ευαγγελικού λόγου με τη βαθιά ελπίδα και προσδοκία ότι σύντομα «ἵνα πάντες ἓν ὦσι».

 

Η Ε.Β.Ε. εγκαινίασε πρόσφατα μία νέα ιστοσελίδα την οποία όλοι αξίζει να επισκεφθείτε. Πρόκειται για την: http://hellenicbiblesociety.gr/ Εκεί θα μάθετε πληροφορίες για τι εκδόσεις που κυκλοφορούν, για τα προγράμματα και τα σεμινάρια που υλοποιούνται. «Την τελευταία περίοδο η Ελληνική Βιβλική Εταιρία διοργανώνει μια σειρά σεμιναρίων εκπαίδευσης μεταφραστών σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και το Ινστιτούτο Nida της Αμερικανικής Βιβλικής Εταιρίας. Αυτή η σειρά σεμιναρίων πραγματοποιείται, όχι μόνον, αλλά και σε υλοποίηση σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρίας μας το 2012 για επίσπευση της μεταφράσεως των Εβδομήκοντα στη σύγχρονη νεοελληνική γλώσσα. Οι συμμετέχοντες είναι στην πλειοψηφία τους νέοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, διδάκτορες και πανεπιστημιακοί καθηγητές Θεολογίας όλων των βαθμίδων. Διδάσκονται από ξένους και έλληνες επιστήμονες και η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Αναπτύσσονται εισηγήσεις που αφορούν τη μετάφραση της Βίβλου στη συνάφεια των μεταφραστικών σπουδών, την ερμηνευτική για μεταφραστές της Βίβλου, την προσέγγιση σύγχρονων μεταφραστικών σπουδών για μεταφραστές της Βίβλου, την θεωρία και πράξη της μετάφρασης».

 

 

 

Εμείς θα θέλαμε να παροτρύνουμε όποιαν και όποιον το επιθυμεί, κυρίως τους νέους μας να μπουν σε αυτό το site και να μελετήσουν την Αγία Γραφή. Μέσω μίας ηλεκτρονικής εφαρμογής, την http://greek.bible/ θα μπορέσουν να την «κατεβάσουν» και να έχουν ολόκληρη τη Βίβλο στο κινητό τους, για καθημερινή ανάγνωση, προσευχή και καταφυγή. 

 

 

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ημέρα Κάριτας

Επόμενο Άρθρο

Από την Κιάρα Λούμπικ ένα φως για την οικογένεια

You might be interested in …

Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ… (Παράδεισος ή κόλαση;), του σεβ. Ιωάννη Σπιτέρη

   Καταλαβαίνω απόλυτα πως αγγίζω ένα θέμα για το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν μεγάλη επιθυμία να ασχοληθούν. Είτε διότι θεωρείται ένα θέμα τοποθετημένο πολύ μακριά στο χρόνο και επομένως δεν υπάρχει λόγος να […]

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Ιωάννη, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας

Μήνυμα του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας και Τοποτηρητή του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης π. Ιωάννη Σπιτέρη για τα Χριστούγεννα και το νέο Έτος

sev_ioan

Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Ιωάννη, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου Κεφαλληνίας

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ 2019 Ο ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΠΑΡΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ   Όλα άρχισαν αυτήν «την πρώτη ημέρα μετά το Σάββατο… κι ενώ ήταν σκοτεινά» (Ιω. 20, 1), και η Μαρία η Μαγδαληνή είδε τον τάφο του […]