19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών σεβασμ. Θεόδωρος, στις «Μεσογειακές Συναντήσεις»

Από τις 17 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2023, η επισκοπή της Μασσαλίας διοργανώνει τις «Μεσογειακές Συναντήσεις» (Rencontres Méditerrannéennes), μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την οικοδόμηση κοινότητας μεταξύ των διαφόρων λαών, θρησκειών και πολιτισμών της περιοχής.

Είναι η τρίτη τέτοια συνάντηση που διοργανώνεται, μετά το Μπάρι το 2020 και τη Φλωρεντία το 2022.

Συναντήσεις τις οποίες ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος θα βρεθεί τις επόμενες ήμερες στην Μασσαλία, τις έχει χαρακτηρίσει ως «μια όμορφη πρωτοβουλία», σημειώνοντας ότι «διασχίζει σημαντικές πόλεις της Μεσογείου, φέρνοντας κοντά εκκλησιαστικούς και πολιτικούς ηγέτες για να προωθήσουν δρόμους ειρήνης, συνεργασίας και ολοκλήρωσης γύρω από το mare nostrum, με ιδιαίτερη προσοχή στο φαινόμενο της μετανάστευσης».

Στην συνάντηση αυτή, η οποία έχει συγκεντρώσει επισκόπους και νέους από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ευρώπη, όπως θα έχετε διαβάσει και σε προηγούμενα άρθρα μας, συμμετέχει και ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, Σεβασμιότατος π. Θεόδωρος.

Από την Μασσαλία όπου βρίσκεται, μας εξήγησε ότι το θέμα είναι η Μεσόγειος, τι ζούμε εμείς οι λαοί στις όχθες της, πώς βλέπουμε την πραγματικότητα και πώς τη βλέπουν οι άλλοι.

Ενώ αναφέρθηκε και σε κάποιες πρώτες διαπιστώσεις:

Πρώτη διαπίστωση είναι ότι τα θέματα έχουν τέτοιο εύρος, ώστε μόνο μέσα από κοινή αντίληψη και προσπάθεια μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Δεύτερη διαπίστωση είναι ότι έχουμε μια ιστορική ευθύνη στην εποχή μας.

Ο χώρος αυτός, η Μεσόγειος είναι περιοχή μεγάλων πολιτισμών, συνεργασιών και ζυμώσεων. Ταυτόχρονα είναι και μια περιοχή πολέμων, εχθροτήτων και ανταγωνισμών.

Τέλος, κατέληξε στο ερώτημα που είναι και ένα ερώτημα επιλογής προς τους λαούς της Μεσογείου: «Στην εποχή μας τι μέλλει γενέσθαι;».

Προηγούμενο Άρθρο

Κάριτας Ελλάς: Βομβιστική Επίθεση σε Αποθήκη της Κάριτας στην Ουκρανία

Επόμενο Άρθρο

Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων [2023]

You might be interested in …

Ομιλία του σεβασμ. π.Σεβαστιανού, της 4ης Κυριακής της Τεσσαρακοστής

Κατ’ αυτή την Τεσσαρακοστή, περίοδο προετοιμασίας για να ζήσουμε το Πάσχα του Κυρίου, σας προτείνουμε αυτή την εβδομαδιαία πορεία μελέτης του Λόγου του Θεού, μέσα από τις ομιλίες που μας απευθύνει ο Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός […]

Εορτή της Παναγίας του Ροδαρίου, Ετήσιο προσκύνημα στην Πλάκα Κερατέας

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 «μαζευτήκαμε» όπως κάθε χρόνο όλοι μαζί ως Εκκλησιαστική Επαρχία της Αθήνας, στην Κερατέα στο εκεί Εξωκλήσι της Παναγιάς μας, για να εορτάσουμε για φέτος την Παναγία του Ροδαρίου. Μοναχοί από […]